Com fer front a les 'rabietes' del teu fillLes rebequeries s√≥n part de la vida di√†ria d'alguns nens, encara que poden ser menys freq√ľents en altres. Pots evitar moltes rebequeries, organitzant la vida del teu nad√≥ de manera que la frustraci√≥ romangui dins dels l√≠mits de la seva toler√†ncia la major part del temps. Intenta evitar les rebequeries sense comprometre els teus propis l√≠mits perqu√® no aporten res positiu per a cap dels dos.

Quan has for√ßar al teu fill a que faci alguna cosa que no li resulta agradable, o prohibir alguna cosa que li va agradar, fes-ho amb el major tacte possible. Si veus que s'est√† enutjant o alterant sobre alguna cosa, intenta fer que li sigui m√©s f√†cil acceptar-ho. Per descomptat ha de sortir amb l'abric posat, si aix√≤ √©s el que li has dit, per√≤ potser no necessiti portar el tancament del coll cordat encara. No hi ha cap avantatge a desafiar al teu fill amb coses absolutes que cal "fer" i "no fer" o en acorralar en situacions en les que la seva √ļnica opci√≥ √©s explotar de r√†bia. Deixa una ruta d'escapament digna.

Què fer si el teu fill té una rebequeria

Recorda que el seu excés d'enuig o de ràbia li espanta ell mateix. Assegura't que no fa mal ni danya els altres. Si després que se li passi l'atac de ràbia descobreix que ha colpejat el cap, t'ha esgarrapat la cara o ha trencat un gerro, veurà aquests danys com a evidència que no es pot controlar i que tu tampoc tens el poder de controlar-i mantenir segur.

Pot ser m√©s f√†cil mantenir al teu nen segur si ho subjectes amb suavitat a terra. A mesura que es vagi calmant i se senti a prop teu descobrir√†, per la seva sorpresa, que tot segueix igual despr√©s de la tempesta. A poc a poc es relaxar√† en els teus bra√ßos i els crits es convertiran en plors. El monstre furi√≥s √©s ara simplement un nad√≥ que ha cridat fins a quedar exhaust i s'ha espantat tontament. √Čs hora de consolar.

Hi ha alguns nens que no suporten estar en braços mentre estan tenint una rebequeria. La restricció física els dóna més motiu per enfadar i fa que tot l'assumpte es torni pitjor. Si el teu fill reacciona d'aquesta manera, no insisteixis en dominar físicament. Aparta qualsevol cosa que pugui trencar i intenta evitar que es faci mal a si mateix.

No intentis discutir amb el teu fill. Mentre la rebequeria dura, el teu petit està més enllà de la raó.

No li contestis cridant, si és que pots evitar-ho. La ràbia i l'enuig són molt contagiosos i potser et sentis més enutjada amb cadascun dels seus crits. Intenta no participar en la rebequeria. Si ho fas, probablement la allargues ja que quan comenci a calmar-se, s'adonarà del to enutjat de la teva veu i començarà de nou.

No donis cap recompensa ni cap c√†stig per una rebequeria. Vols que vegi que les rebequeries, que s√≥n horribles per a ell, no canvien res, tant a favor com en contra. Si t√© una rebequeria perqu√® no deixes que surti al jard√≠, no canvi√Įs d'opini√≥ i deixis que surti despr√©s que s'hagi calmat. De la mateixa manera, si anaves a fer una passejada abans que tingu√©s l'enrabiada, has de seguir amb el pla, tan aviat com es calmi.

No deixis que les rebequeries en p√ļblic et facin sentir malament. Molts pares temen les rebequeries en llocs p√ļblics; per√≤, no has de deixar que el teu fill senti aquesta preocupaci√≥. Si dubtes en portar-lo a la botiga de la cantonada, per evitar que tingui una rebequeria perqu√® vol dol√ßos, o si el tractes de forma extra acurada quan hi ha visites per si el tracte ordinari provoca una explosi√≥, es donar√† compte del que est√† passant. Una vegada que el teu fill s'adoni que els seus enutjos genu√Įnament incontrolables tenen un efecte en el teu comportament cap a ell, √©s probable que aprengui a usar-los i entri en un estat d'rebequeries semi-deliberades t√≠piques de nens de quatre anys les rebequeries no s'han manejat amb efic√†cia.
Com manejar les rebequeries

Imagina que el teu fill no tindrà una rebequeria, comporta't com si mai haguessis sentit a parlar i després trátalas, quan ocorrin, com una cosa desagradable, però completament irrellevant en el curs dels esdeveniments d'un dia ordinari. Sona fàcil, però no ho és.

Un cop vaig visitar a una amiga el fill de 20 mesos li havia demanat que tragués la tapa de la seva caixa de sorra. Ella li va dir, "Ara no, és gairebé l'hora del teu bany", i va seguir conversant amb mi. El nen li va tirar del braç i li va preguntar de nou, però no va obtenir resposta. Després va intentar en va obrir ell mateix. Estava cansat i la frustració va ser massa per a ell. Va explotar. Quan la rebequeria havia passat, la seva mare em va dir: "Sento que sóc molt dolenta. Això ha estat culpa meva. No m'he adonat que era tan important per a ell jugar a la caixa de sorra". I llavors li va treure la tapa a la caixa de sorra.

El comportament de la mare √©s f√†cil de comprendre, per√≤ tamb√© un exemple excel · lent de com no cal manejar una rebequeria! Ella va dir "no" al nen quan li va demanar ajuda la primera vegada, sense pensar amb deteniment en el que li havia demanat el seu petit. Els esfor√ßos del nen per retirar la tapa de la sorra li mostraven les ganes que tenia de jugar perqu√® no li estava prestant atenci√≥.

Va ser necess√†ria una rebequeria perqu√® la mare s'adon√©s de les ganes que el nen tenia de jugar amb la sorra i que no hi havia una bona ra√≥ per no deixar jugar. √Čs normal que desitg√©s compensar deixant jugar despr√©s de tot, per√≤ era massa tard per aix√≤.

Encara que no hagués estat una bona decisió al principi, la mare hauria d'haver seguit amb el seu "no" original perquè, en canviar-lo per un "sí" després de la rebequeria, el que va aconseguir va ser que el seu fill sentís que la seva explosió havia tingut l'efecte desitjat.

Hauria estat millor per a tots dos que la mare hagués escoltat al seu fill quan li va demanar ajuda per primera vegada, i hagués pensat millor la seva resposta en lloc de cedir als desitjos del nen després de la seva rebequeria.

No és fàcil ser un nen petitó, i passar sense control d'aquests estats d'ansietat a explosions de ràbia. Tampoc és fàcil ser mare i haver de conviure amb aquest estat emocional tan variable i mantenir-lo en equilibri. Però el temps ajuda: gran part de la turbulència emocional s'haurà calmat per quan el teu fill hagi completat el seu canvi de nen petit a nen en edat preescolar.
Les rebequeries queden enrere

A mesura que el teu nen creixi podrà gestionar millor les coses. Això vol dir que tindrà menys frustració extrema en la seva vida diària. També podrà conèixer i comprendre més, i la seva vida tindrà menys novetats que l'espanten. A mesura que perd la por, deixarà de necessitar tanta reafirmació de tu i gradualment aprendrà a parlar lliurement, no només sobre les coses que pot veure davant seu, sinó sobre les coses que està pensant i imaginant. Amb l'ajuda del llenguatge també distingirà entre fantasia i realitat. Quan arribi a aquest punt, pot ser capaç de veure que la majoria dels seus pitjors pors no són certes, i que la majoria de les exigències i restriccions que tu li imposes són raonables.

Es convertirà un ésser humà raonable i comunicatiu. Simplement dóna-li una mica de temps.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris