Com fer el Pa de pessic de Vic



Si tastes aquest pa de pessic, mai oblidaràs la seva suau textura. És com mossegar l'aire. Tan suau i esponjós que conquista a tots. He tastat moltes receptes de pa de pessic i aquesta és l'autèntica i tradicional recepta del pa de pessic de Vic. Es tracta d'un pa de pessic molt esponjós, amb poquets ingredients, que serveix com a base per a pastissos. En realitat és una versió del pa de pessic genovès en què gran part de la farina de blat s'ha substituït per la fècula i s'obté un resultat espectacular.

Aquesta recepta l'he tret, del llibre de Josep Lladonosa i Giró La cuina catalana. Pots obtenir-ho a través d'aquest enllaç. El llibre està escrit en català i és molt complet.

Ingredients
Per a 8 persones

4 ous mida L.
125 g de sucre (1/2 tassa)
75 g de fècula de blat de moro (Maizena) (3/4 de tassa)
25 g de farina de blat comú (1/4 de tassa)
1 culleradeta (5 grams) de llevat químic o pols de coure
Ratlladura de mitja llimona

Aquest pa de pessic és un núvol: la recepta de l'autèntic pa de pessic de Vic: preparació de la recepta.

1. Prepara el motlle. Jo he utilitzat un motlle desmuntable de 24 centímetres de diàmetre per 6 de profunditat. Desmunta el motlle, posa un paper de forn a la base, tanca el motlle i talla el sobrant. Greixa les parets i la base en una mica de mantega. Posa una mica de farina per sobre i reparteix bé.

2. Preescalfa el forn a 160 graus amb calor amunt i avall sense ventilador.

3. Separa les clares i els rovells en dos bols diferents.

4. Munta les clares amb una batedora de varetes o una vareta manual. Afegeix la meitat del sucre, aproximadament, i un pessic de sal quan blanquegin les clares. Segueix batent fins a aconseguir el punt de neu. Les tindràs llistes quan dibuixin traç.

5. Afegeix la resta del sucre al bol dels rovells i bat amb les varetes. Afegeix la ratlladura de mitja llimona i continua batent fins que blanquegin els rovells i quedin amb textura esponjosa. Barreja la maizena amb la farina i el llevat químic o pols de coure i incorpora a poc a poc al bol a través d'un tamís o colador. Veu barrejant amb moviments envoltants. Incorpora una mica de clares als rovells amb moviments envoltants per no treure l'aire que has introduït. Veu alternant farina i clares i segueix barrejant. Assegura't d'arribar a la base del recipient perquè es barregi per igual.

6. Bolca la massa en el motlle. Dóna un petit gest i uns copets perquè pugin les bombolles que pugui haver-hi a l'interior.

7. Introdueix el pa de pessic al forn, preescalfat a 160 graus amb calor amunt i avall, en el nivell més baix. Enforna de 30 a 35 minuts. Comprova que estigui fet per dins punxant amb un pal de broqueta a veure si surt net.

8. Desemmotlla el pa de pessic en calent. És normal que el pa de pessic baixi una mica.

En el cas de voler fer-ho sol amb maizena o només per farina, es pot fer sense problema.

Et servirà com a base de qualsevol pastís si no li poses massa pes.

Es pot humitejar amb almívar perquè és un pa de pessic sec.

Per conservar el pa de pessic durant diversos dies, guarda-dins d'una bossa de plàstic, tancada per les nanses. El pa de pessic queda intacte. És normal que la superfície s'arrugui perquè és un pa de pessic pleníssim d'aire.

Talla-quan estigui fred ajudant-te d'un ganivet de serra perquè quedi un tall molt net.

Pots decorar-lo, abans de servir, empolvorant una mica de sucre glacé per sobre. Utilitza un colador perquè el sucre quedi ben repartit.

Pa de pessic de iogurt esponjós sense oli ni mantega.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris