La fruita i els fruits secs, dins l’alimentació diària

La fruita hauria de ser un element imprescindible de la nostra dieta diària. Un dels elements bàsics de la fruita és el contingut d’aigua, un element que està directament relacionat amb l’efecte diürètic de la fruita.
Els nutrients més abundants de la fruita fresca són els hidrats de carboni, existents en forma de sucres simples, naturals i sans, com és la fructosa.
Cal apuntar, però, que el contingut en carbohidrats en les fruites fresques és variable. Per exemple, el raïm, les figues o el plàtans tenen una concentració més important d’aquest component que repercuteix també en la quantitat energètica que aporta.
En general, uns 100 grams de fruita aporta entre 30 i 50 calories. Aquesta xifra augmenta ostensiblement fins a les 300 calories per cada 100 grams, en casos de fruites dessecades, com és el cas de les panses, les figues seques... Aquestes es caracteritzen per la riquesa en minerals (calci, ferro i magnesi).
De la fruita, també destaca l’aportació de fibra, especialment de pectina, que té la missió d’activar el trànsit intestinal, a banda de servir d’anivellador dels índexs de colesterol en la sang. Un dels aliments que destaca per l’aportació de pectina és la poma. A més a més, la fruita és una de les fonts més importants de vitamines, B, D, E i vitamina C, que s’inclou, especialment, en els cítrics, com les taronges, les mandarines, les llimones, però que també hi és present de manera molt notable en el meló, en el kiwi o la maduixa o maduixots com els que comencem a trobar en els nostres mercats.
El grup de fruits oleaginosos està constituït per les nous, les ametlles, les avellanes i les llavors de gira-sol. Destaquen pel baix contingut en aigua i per l’alt en greixos que són, a la vegada, favorables per al nostre organisme. Aporten proteïnes, glúcids, fibra i sals minerals i el seu consum, moderat, està aconsellat per molts especialistes en nutrició.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris