Lactium i l'exit del sector formatger

lactium-2023


Lactium, la festa del formatge artes√† i catal√†, ha llu√Įt amb √®xit al Parc Jaume Balmes de Vic, en una edici√≥ que ha coincidit amb la celebraci√≥ de la diada de Sant Jordi. Durant els dos dies de fira, Lactium ha captat una aflu√®ncia constant de p√ļblic que confirma l’inter√®s pel sector formatger.

 

“Ha estat una edici√≥ d’√®xit amb r√®cord de vendes i una excel·lent aflu√®ncia de p√ļblic que ha pogut gaudir de la diada i de la cultura formatgera amb amistats i fam√≠lia. Vic aposta per seguir creixent i potenciant les fires de la ciutat”, apunta Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic.

 

Els i les visitants han pogut gaudir de l’espai expositiu, amb un recull de 30 formatgeries; amb m√©s de 150 formatges; 15 amics del formatge, amb productes agroalimentaris artesans i de qualitat; i el territori convidat: la denominaci√≥ AOP Ossau Iraty, de les zones d’Iparralde i el B√©arn, als Pirineus Atl√†ntics. El col·lectiu d’expositors confirma l’elevat inter√®s i volum de vendes i la fidelitat del p√ļblic de Lactium, que ha acudit a la fira amb una clara disposici√≥ a tastar, descobrir i comprar formatges.


Prop de 500 persones han gaudit de les activitats de l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat basades en la cultura formatgera a trav√©s de tastos guiats de formatges combinats amb m√ļsica, poesia, relats de projectes, converses amb autors i jocs. Les activitats han omplert totes les places disponibles. La festa del formatge tamb√© ha comptat amb activitats i m√ļsica en directe a l’escenari TxisArts; i ha ofert un espai de degustaci√≥ a trav√©s de fustes dels formatges presents a la fira a l’espai TxisBar Gastroteca, que ha servit m√©s de 2.200 fustes de formatges (a l’edici√≥ de 2022 es van dispensar 1.500 fustes en total, durant els dos dies de fira).

 

La Pastisseria Sant Llehí guanya el premi Millor Pastís de Formatge Català

Lactium i l’Ajuntament de Vic han celebrat la primera edici√≥ del concurs Millor Past√≠s de Formatge Catal√†. A la primera edici√≥ del concurs s’hi han presentat 19 participants d’arreu del territori, entre els quals el past√≠s de la pastisseria Sant Lleh√≠ de Sant Antoni de Vilamajor, n’ha estat el favorit i s’ha endut 1.000 euros i un diploma acreditatiu com a premi. Les propostes havien de ser de la tipologia “cuits al forn” i elaborats amb un m√≠nim d’un 20% de formatge catal√† i artes√† que, en el cas del past√≠s guanyador, incorpora el formatge Tou del Mujal, de la formatgeria Cal M√ļsic, entre els seus ingredients.

 

A l’hora d’emetre el veredicte, el jurat professional va destacar “la singularitat del past√≠s, que combina, amb encert, la qualitat de les mat√®ries primeres amb l’equilibri del conjunt d’ingredients. √Čs una pe√ßa que destaca pel seu gust de formatge predominant per√≤ no invasiu; que incorpora un punt d’innovaci√≥, un punt just de galeta, un punt torrat molt homogeni i una textura perfecta”.

 

En aquesta primera edici√≥, el jurat ha estat format per Lluc Crusellas, pastisser World Chocolate Master 2022, David Gil, cuiner de postres, Jon Garc√≠a, creador i pastisser de les botigues Jon Cake, Bel√©n Parra, periodista gastron√≤mica, Eva Vila, especialista en formatges, i Saray Ruiz, professora de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Pastisseria de Barcelona.

 

Aquesta ha estat la primera edici√≥ del concurs Millor Past√≠s de Formatge Catal√†, que busca incentivar l’√ļs del formatge artes√† i catal√† en aquesta exitosa i tradicional recepta.

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris