Les lioneses són uns dolços en forma de mandonguilla, fets amb massa de bunyol cuita al forn i en principi (les lioneses de nata o mossets de nata) farcits amb nata muntada. Als Països Catalans sovint es decora la seva superfície amb sucre de llustre, i també es poden farcir tradicionalment d'una crema catalana espessa (lioneses de crema o mossets de crema) o de nata muntada barrejada amb xocolata (lioneses de trufa o lioneses de xocolata). Elaboració de la pasta choux:
Posarem una cassola amb l'aigua i la mantega, quan comenci a bullir i la mantega estigui fosa, afegirem la farina i remenarem amb unes varilles fins que quedi ben espès, ha de ser una massa compacta, retirarem del foc i anirem afegim els ous, d'un amb un i cada vegada que afegim un ou, ho barrejarem bé i així fins a arribar a barrejar els 5 ous, deixarem reposar la massa a la nevera.
Per fer la crema pastissera
Agafarem amb un cassó el mig litre de llet, reservarem una mica per barrejar la maizena i els rovells amb fred, la resta la fiquem a bullir amb la pela de la 1/2 llimones, la canyella i el sucre.
Quant comenci a bullir retirem la pela de llimona i la canyella i afegirem el preparat que teníem reservat ben barrejat perquè no ens quedi grumolls, anirem barrejant la crema a mig foc, quan la tinguem ben espessa retirem del foc i deixarem refredar.
Preescalfarem el forn a 220° i amb l'ajuda d'una mànega pastissera agafarem la pasta choux i anirem fent boles sobre la safata del forn que hem ficat un paper vegetal, les boles han d'estar una mica separada, perquè creixin.
Les ficarem al forn i no l'obrirem perquè no ens baixi la temperatura i si obrim una vegada, no ens pujaran.
Deixarem 20 minuts i ho podem controlar des de fora, quan veiem que estan dauradetes i crescudes les traurem.
Per farcir-les les tallarem per la meitat i amb un altre manega pastissera les omplirem de crema al nostre gust.
Les lioneses són uns dolços en forma de mandonguilla, fets amb massa de bunyol cuita al forn i en principi (les lioneses de nata o mossets de nata) farcits amb nata muntada. Als Països Catalans sovint es decora la seva superfície amb sucre de llustre, i també es poden farcir tradicionalment d'una crema catalana espessa (lioneses de crema o mossets de crema) o de nata muntada barrejada amb xocolata (lioneses de trufa o lioneses de xocolata). Ingredients per fer 50 lioneses: * 130 ml. d'aigua * 110 g farina * 130 g de mantega * 5 ous mitjans Ingredients per fer la crema pastissera: * 1/2 l de llet * 120 g sucre * 45 g de maizena * 2 rovells d'ou * canyella * 1/2 pela de llimona
Elaboració de la pasta choux:
Ingredients per fer 50 lioneses:
* 130 ml. d'aigua
* 110 g farina
* 130 g de mantega
* 5 ous mitjans
Ingredients per fer la crema pastissera:
* 1/2 l de llet
* 120 g sucre
* 45 g de maizena
* 2 rovells d'ou
* canyella
* 1/2 pela de llimona
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari aqui!