El Nen ja té escultura al costat del Mèder, eix vertebrador de la ciutat

Els tres caps de llúpia de la ciutat de Vic, el Merma, el Nen i la Vella, ja compten amb escultura pròpia a la ciutat. A la del Merma ubicada a la plaça Major i a la de la Vella, a la plaça Gaudí, s’hi suma la del Nen que des d’ahir ja es pot veure a La Pista.

La inauguració presidida per l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha servit també per donar el tret de sortida simbòlic a la Festa Major de Vic, que se celebrarà fins el 8 de juliol. Erra es va mostrar contenta de “donar oportunitats al talent jove format a la ciutat de Vic i també de revitalitzar els seus barris”. L’alcaldessa va remarcar que la ubicació de l’escultura no és casual ja que des de l’Ajuntament de Vic es treballa perquè “el riu Mèder esdevingui un eix vertebrador de la ciutat” on s’hi ha situat una sèrie d’equipaments clau com la nova biblioteca, l’Atlàntida o la Universitat. Finalment, Anna Erra, va celebrar que “per fi, el Nen ja té escultura pròpia”.

En aquesta mateixa línia, la regidora de Cultura, Susagna Roura, va posar de relleu la importància que tenen els caps de llúpia de Vic, tant per antiguitat com per funció, i que han recuperat molta popularitat arran de la posada en marxa de La Crida: “Els nostres són els únics caps de llúpia del país que encara realitzen la tasca per la qual van ser creats, que és obrir el pas de la comitiva i dels gegants a cops de xurriaca o de fuet. De fet, segons sabem a través de la premsa de l’època, El Nen es va incorporar a la família dels llúpies per ajudar El Merma a obrir pas”.

L’acte d’inauguració de l’escultura del Nen ha finalitzat amb un berenar i una batucada que ha conduit els assistents a la festa dels vermells, al bosquet de l’Atlàntida amb la presència també de les regidores dels barris de la zona del Nen, Fabiana Palmero i Susagna Roura.


Els tres caps de llúpia en escultura

L’escultora Anna Viñas va explicar que fa prop de dos anys i mig que va començar el procés de creació de l’obra, i que va prendre de referència estilística les altres dues escultures dels caps de llúpia que ja hi ha a la ciutat: “Tant La Vella com El Merma estan asseguts en la seva escultura, i vaig voler seguir el mateix estil per acabar aquesta trilogia”.

Viñas, nascuda a Sant Quirze de Besora però estudiant de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, recorda com en la seva etapa d’estudiant a la ciutat “es quedava al Merma, com encara es continua fent”, i que espera que la nova escultura d’El Nen esdevingui també “un punt de trobada per a la gent del barri”.

L’escultora Anna Viñas va agrair a l’Ajuntament de Vic la confiança dipositada en ella per a la realització de l’obra i va aprofitar per reivindicar el talent jove: “Hi ha artistes joves amb molta projecció, però no sempre troben les oportunitats per poder mostrar el seu talent”.