El Mercat Medieval compleix 20 anys

El Mercat Medieval de Vic arriba als 20 anys consolidat com una de les cites m√©s importants de la ciutat des del punt de vista tur√≠stic i comercial. Els dies 5, 6, 7 i 8 de desembre el nucli antic es tornar√† a omplir amb parades de tot tipus de productes i artesanies, cercaviles musicals, teatre de carrer i un ampli ventall d’activitats que recrearan l’√®poca medieval.

El regidor de Fires i Mercat de Vic, Benjam√≠ D√≤niga, ha presentat avui a la tarda, al jard√≠ de la Casa Ricart, les novetats de l’edici√≥ d’aquest any, juntament amb el director teatral, Pep Simon, que ha explicat les referents a L’Assalt de l’Altarriba, l’obra que s’escenifica per diversos escenaris emblem√†tics de la ciutat durant aquests dies.

Entre les novetats d’aquesta 20a edici√≥ del Mercat medieval destaquen la zona dedicada a Compra Pag√®s amb productes agroalimentaris de proximitat, les demostracions de combats medievals, el reciclatge de vasos i la coincid√®ncia amb l’exposici√≥ Viatjar a l’Edat Mitjana del Museu Episcopal de Vic.

En el cas de Compra Pag√®s, es tracta d’incloure en l’oferta comercial als productors agroalimentaris de la comarca d’Osona. D’aquesta manera, durant els dies del mercat, a la zona de les adoberies de Vic hi haur√† √†rea destinada a la venta de productes de proximitat. S’hi podr√† comprar embotits, cerveses artesanals, vi, formatges i pastisseria artesanal, entre d’altres.

Pel qu√® fa als combats medievals, es podran veure diumenge i dilluns tamb√© a la zona de les adoberies i consistiran en demostracions d’aquesta disciplina esportiva, on els participants porten una indument√†ria i unes armes que intenten aproximar-se al m√†xim a les que s’utilitzaven en aquells temps, amb cascs que pesen 8 quilos i armadures que en pesen m√©s de 30.

Aquest any tamb√© s’ha decidit incorporar mesures a favor d’una millor gesti√≥ dels residus, tenint en compte que durant aquests dies la ciutat rep uns 100.000 visitants. D’aquesta manera s’ha fet un aposta per la distribuci√≥ de gots reutilitzables. Amb aquesta iniciativa s’evitar√† la generaci√≥ de 500 kg de residus pl√†stics i es millorar√† la neteja de les places i carrers. Els gots es podran adquirir a les tavernes, deixant una fian√ßa d'1€. Abans de marxar del Mercat, es podran tornar als punts de retorn, visibles en tots els espais on es fa venda de l√≠quids.

Benjam√≠ D√≤niga ha fet especial esment a la vessant cultural del Mercat Medieval i ha afirmat que “un dels nostres objectius √©s aprofitar la vinguda de visitants per difondre el patrimoni cultural i arquitect√≤nic de la ciutat”. En aquest sentit, el Museu Episcopal de Vic ofereix un preu especial de 2€ per visitar l’exposici√≥ Viatjar a l’Edat Mitjana, durant els dies del Mercat Medieval. L’exposici√≥ mostra elements essencials de l’activitat viatgera medieval, tant en el seu vessant simb√≤lic i ideol√≤gic com en el de la seva realitat f√≠sica.

D’altra banda, pel qu√® fa a les ubicacions tamb√© hi ha canvis significatius: el zoco √†rab que ens els √ļltims anys s’instal·lava a la Pla√ßa Gerbert d’Orlach ara estar√† al Parc Jaume Portell , i el tir amb arc que es feia tamb√© a la pla√ßa esmentada es podr√† veure a la zona de les adoberies.

Per la seva part, el director teatral Pep Simon, ha explicat que la novetat m√©s remarcable d’aquest any, de la posada en escena de L’Assalt a l’Altarriba √©s la millora de la caracteritzaci√≥ dels personatges, gr√†cies a la incorporaci√≥ de dues maquilladores. Recordem que L’Assalt de l’Altarriba √©s una obra de teatre basada en fets hist√≤rics que van tenir lloc a Vic al segle XV i que es representa en 7 escenaris privilegiats de la ciutat: Pati de la Creu de l’Antic Hospital de la Santa Creu, Claustre de la Casa de Convalesc√®ncia, L’Orfe√≥, Casa Ricart, Claustre de la Catedral, Museu Episcopal i Palau Bojons. Simon ha destacat algunes xifres: “hi participen 50 actors que interpreten a 160 personatges, i compte amb un equip t√®cnic de 30 persones”. Les entrades es poden adquirir al mateix lloc on s’escenifica una escena o al punt d’informaci√≥ situat a la Rambla Hospital.

COMERÇ, CULTURA I ACTIVITATS LÚDIQUES

Aquest any el Mercat Medieval compta amb 363 expositors de diversos tipus de productes, xifra similar als √ļltims anys. Joieria, cremes, ung√ľents, articles de decoraci√≥, jocs de taula fets a m√†, embotits, formatges, pastisseria, conserves, i xocolates, s√≥n alguns dels articles que hi podreu trobar. La majoria dels expositors s√≥n provinents de Catalunya, per√≤ tamb√© es compta amb artesans i venedors de Castell√†-Lle√≥, Castella- La Manxa, Madrid, Gal√≠cia, Andalusia, Val√®ncia i Euskadi, entre d’altres Comunitats Aut√≤nomes, i Portugal i el sud de Fran√ßa.

Al Mercat també hi ha nombrosos punts de menjar i tavernes on degustar productes locals com la botifarra, així com crepes, pernil a la brasa, pizzes, gofres i pop.

La cultura √†rab est√† representada amb la instal•laci√≥ de dos zocos o mercats d’inspiraci√≥ √†rab, on es venen productes provinents d’aquesta cultura, i on es duen a terme tallers i actuacions com dansa del ventre i rues de percussi√≥. Els zocos es poden visitar a la Pla√ßa Santa Eul√†lia i al Parc Jaume Portell.
Les parades estan obertes durant els tres dies, de les 10 del matí a les 8 del vespre.

L’oferta comercial i cultural del Mercat Medieval es complementa amb m√ļltiples activitats l√ļdiques de tot tipus i per a totes les edats. Les activitats adre√ßades als m√©s petits estan centralitzades a la Pla√ßa dels M√†rtirs on es duran a terme titelles, tallers de maquillatge i de xanques, carros de contes, jocs, lluites de cavallers, passejades en poni i diversos espectacles infantils.

La recreaci√≥ dels oficis medievals √©s ja un cl√†ssic del Mercat. Les parades i demostracions d’aquests mestres artesans estan ubicades a les Adoberies. Tamb√© en aquesta zona s’hi dur√† a terme l’exhibici√≥ d’aus rapinyaires com √†guiles, falcons, voltors i mussols.