El Mercat Medieval compleix 20 anys

El Mercat Medieval de Vic arriba als 20 anys consolidat com una de les cites més importants de la ciutat des del punt de vista turístic i comercial. Els dies 5, 6, 7 i 8 de desembre el nucli antic es tornarà a omplir amb parades de tot tipus de productes i artesanies, cercaviles musicals, teatre de carrer i un ampli ventall d’activitats que recrearan l’època medieval.

El regidor de Fires i Mercat de Vic, Benjamí Dòniga, ha presentat avui a la tarda, al jardí de la Casa Ricart, les novetats de l’edició d’aquest any, juntament amb el director teatral, Pep Simon, que ha explicat les referents a L’Assalt de l’Altarriba, l’obra que s’escenifica per diversos escenaris emblemàtics de la ciutat durant aquests dies.

Entre les novetats d’aquesta 20a edició del Mercat medieval destaquen la zona dedicada a Compra Pagès amb productes agroalimentaris de proximitat, les demostracions de combats medievals, el reciclatge de vasos i la coincidència amb l’exposició Viatjar a l’Edat Mitjana del Museu Episcopal de Vic.

En el cas de Compra Pagès, es tracta d’incloure en l’oferta comercial als productors agroalimentaris de la comarca d’Osona. D’aquesta manera, durant els dies del mercat, a la zona de les adoberies de Vic hi haurà àrea destinada a la venta de productes de proximitat. S’hi podrà comprar embotits, cerveses artesanals, vi, formatges i pastisseria artesanal, entre d’altres.

Pel què fa als combats medievals, es podran veure diumenge i dilluns també a la zona de les adoberies i consistiran en demostracions d’aquesta disciplina esportiva, on els participants porten una indumentària i unes armes que intenten aproximar-se al màxim a les que s’utilitzaven en aquells temps, amb cascs que pesen 8 quilos i armadures que en pesen més de 30.

Aquest any també s’ha decidit incorporar mesures a favor d’una millor gestió dels residus, tenint en compte que durant aquests dies la ciutat rep uns 100.000 visitants. D’aquesta manera s’ha fet un aposta per la distribució de gots reutilitzables. Amb aquesta iniciativa s’evitarà la generació de 500 kg de residus plàstics i es millorarà la neteja de les places i carrers. Els gots es podran adquirir a les tavernes, deixant una fiança d'1€. Abans de marxar del Mercat, es podran tornar als punts de retorn, visibles en tots els espais on es fa venda de líquids.

Benjamí Dòniga ha fet especial esment a la vessant cultural del Mercat Medieval i ha afirmat que “un dels nostres objectius és aprofitar la vinguda de visitants per difondre el patrimoni cultural i arquitectònic de la ciutat”. En aquest sentit, el Museu Episcopal de Vic ofereix un preu especial de 2€ per visitar l’exposició Viatjar a l’Edat Mitjana, durant els dies del Mercat Medieval. L’exposició mostra elements essencials de l’activitat viatgera medieval, tant en el seu vessant simbòlic i ideològic com en el de la seva realitat física.

D’altra banda, pel què fa a les ubicacions també hi ha canvis significatius: el zoco àrab que ens els últims anys s’instal·lava a la Plaça Gerbert d’Orlach ara estarà al Parc Jaume Portell , i el tir amb arc que es feia també a la plaça esmentada es podrà veure a la zona de les adoberies.

Per la seva part, el director teatral Pep Simon, ha explicat que la novetat més remarcable d’aquest any, de la posada en escena de L’Assalt a l’Altarriba és la millora de la caracterització dels personatges, gràcies a la incorporació de dues maquilladores. Recordem que L’Assalt de l’Altarriba és una obra de teatre basada en fets històrics que van tenir lloc a Vic al segle XV i que es representa en 7 escenaris privilegiats de la ciutat: Pati de la Creu de l’Antic Hospital de la Santa Creu, Claustre de la Casa de Convalescència, L’Orfeó, Casa Ricart, Claustre de la Catedral, Museu Episcopal i Palau Bojons. Simon ha destacat algunes xifres: “hi participen 50 actors que interpreten a 160 personatges, i compte amb un equip tècnic de 30 persones”. Les entrades es poden adquirir al mateix lloc on s’escenifica una escena o al punt d’informació situat a la Rambla Hospital.

COMERÇ, CULTURA I ACTIVITATS LÚDIQUES

Aquest any el Mercat Medieval compta amb 363 expositors de diversos tipus de productes, xifra similar als últims anys. Joieria, cremes, ungüents, articles de decoració, jocs de taula fets a mà, embotits, formatges, pastisseria, conserves, i xocolates, són alguns dels articles que hi podreu trobar. La majoria dels expositors són provinents de Catalunya, però també es compta amb artesans i venedors de Castellà-Lleó, Castella- La Manxa, Madrid, Galícia, Andalusia, València i Euskadi, entre d’altres Comunitats Autònomes, i Portugal i el sud de França.

Al Mercat també hi ha nombrosos punts de menjar i tavernes on degustar productes locals com la botifarra, així com crepes, pernil a la brasa, pizzes, gofres i pop.

La cultura àrab està representada amb la instal•lació de dos zocos o mercats d’inspiració àrab, on es venen productes provinents d’aquesta cultura, i on es duen a terme tallers i actuacions com dansa del ventre i rues de percussió. Els zocos es poden visitar a la Plaça Santa Eulàlia i al Parc Jaume Portell.
Les parades estan obertes durant els tres dies, de les 10 del matí a les 8 del vespre.

L’oferta comercial i cultural del Mercat Medieval es complementa amb múltiples activitats lúdiques de tot tipus i per a totes les edats. Les activitats adreçades als més petits estan centralitzades a la Plaça dels Màrtirs on es duran a terme titelles, tallers de maquillatge i de xanques, carros de contes, jocs, lluites de cavallers, passejades en poni i diversos espectacles infantils.

La recreació dels oficis medievals és ja un clàssic del Mercat. Les parades i demostracions d’aquests mestres artesans estan ubicades a les Adoberies. També en aquesta zona s’hi durà a terme l’exhibició d’aus rapinyaires com àguiles, falcons, voltors i mussols.