"Poder trobar una empresa que s'ajusti al teu perfil et permet facturar des del primer dia i et facilita el futur"

Prop de 100.000 empreses cessen la seva activitat cada any a Catalunya. Amb l'objectiu d'evitar el tancament d'empreses per manca de relleu directiu i gerencial o generacional va néixer Reempresa (www.reempresa.org) l'any 2010 per donar noves oportunitats als reemprenedors que prefereixen continuar un projecte ja encetat que funciona, a començar-ne un des de zero. "Poder trobar una empresa que s'ajusti al teu perfil et permet facturar des del primer dia i et facilita el futur", diu el cedent vigatà Pere Castells, que també creu que "és més fàcil millorar la base d'una empresa que començar-ne una de zero". Ho ha explicat, juntament amb un dels reemprenedors del seu negoci, a l'acte de presentació del Servei de Reempresa, avui, a la seu de Creacció de Vic. 

Castells, que desitjava jubilar-se, va cedir als reemprendors Jordi Galindo i Eduard Planas el seu negoci d'instal·lacions tècniques, una empresa amb més de 30 anys d'experiència, a través de Reempresa. "L'acord de compravenda va fructificar després de 10 mesos negociant i amb la idea de recuperar la inversió en un màxim de 5 anys", ha explicat Galindo. De totes maneres, Castells continua col·laborant amb els reemprenedors per a la correcta transmissió de l'activitat. Segons el tècnic del Centre Reempresa de Catalunya, Joan Llivina, "aquesta és la situació ideal per traspassar un negoci, ja que el primer interessat en el bon funcionament de l'empresa ha de ser el mateix cedent".

Des de la posada en marxa del Servei de Reempresa s'han atès 46 empreses cedents de la comarca d'Osona, el 30% de les quals s'ubiquen a Vic. A la comarca d’Osona hi ha tres centres Reempresa, a Vic, Manlleu i Centelles, on es poden adreçar tant reemprenedors com cedents. El centre Reempresa de Vic, ubicat a Creacció, és qui gestiona més empreses cedents de la comarca, concretament el 39%. A nivell global, durant el 2015 s'han produït 298 Reempreses d'èxit que, sumades a les 196 de l'any 2014, les 110 del 2013, les 57 del 2012 i les 13 del 2011, suposen 665 Reempreses d'èxit en total, que han generat una inversió induïda sumada de 34.935.821,88 euros i han permès mantenir 2461 llocs de treball. 

Reempresa és una iniciativa promoguda per la patronal catalana Cecot i la Fundació Privada cp'Ac (www.autoocupació.org), amb la col·laboració del Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que funciona com a espai físic i virtual per tal de coordinar els serveis efectius de suport al cedent i al reemprenedor en processos de reempresa. A l'acte Reempresa de Vic hi han col·laborat tots els serveis d'emprenedoria de la comarca i les associacions de comerciants.