Què és NaNoWriMo?

 

Durant un mes sencer, tothom es pot unir i, el que és més important, tots els participants s'emporten un llibre. El mes de l'escriptura és a la tardor, i si bé podries celebrar-ho amb suèters, xocolata calenta, i xurros, també pots participar en el concurs d'escriptura més gran del món: NaNoWriMo (que vindria a significar National Novel Writing Month) on escriptors de tot el món s'inscriuen a la pàgina web https://nanowrimo.org/ per participar en el challenge més gran possible: Escriure una novel·la en només trenta dies!

Què és NaNoWriMo?

NaNoWriMo és un esdeveniment anual molt famós als Estats Units, però que s'ha fet popular a la resta del món on els participants es comprometen a escriure una novel·la de 50.000 paraules entre l'1 i el 30 de novembre: És a dir, unes 150 pàgines en un mes. Aquest challenge va començar el 1999 com un desafiament entre amics, però des de llavors NaNoWriMo ha esdevingut una marató mundial d'escriptura amb centenars de milers de participants cada any.

Les regles són simples: Vas a la pàgina web i crees un compte. Pots unir-te amb diversos amics o, si no en tens, pots trobar companys d'escriptura a la mateixa pàgina web, que ofereix la possibilitat d'unir-te a una comunitat segons la teva regió, té fòrums per conèixer gent, zones amb PDF, inspiració, articles i consells dels organitzadors i altres concursants per ajudar a suportar lesdeveniment, i molt més.

Un cop arriba l'1 de novembre, els escriptors comencen a redactar una nova novel·la i han d'intentar acabar-la abans de final de mes. Es permet (i fins i tot es recomana) planificar la història per endavant, però no es permet començar a escriure-la abans.

Per poder assolir aquesta fita, els concursants han d'escriure una mitjana d'1,667 paraules per dia. (Unes 5 pàgines de Word aproximadament) i una vegada s'ha assolit la meta de les 50.000 paraules, poden pujar la novel·la al lloc web de NaNoWriMo per verificar el seu recompte de paraules. Els participants i guanyadors reben un certificat constatant que han assolit el seu objectiu i, encara més important, s'emporten l'alegria d'haver acabat el primer esborrany del llibre, a més d'altres recompenses com la possibilitat de tenir el llibre publicat.

Una plataforma dissenyada per forçar-te a escriure

L'estructura de la pàgina web està pensada per a les persones més competitives, a les quals els costa ser constants a l'escriptura i que, si no tinguessin una data límit, mai no acabarien d'escriure res.

Aquesta informació pot provocar dues coses:

Motivar l'escriptor a mantenir el ritme per assolir el que es demana fins a arribar a final de mes, o...
Atabalar l'escriptor perquè veu que no està aconseguint els resultats que se li demanen i ho deixa a mitges. Al cap i a la fi, NaNoWriMo és un concurs dissenyat per donar-ho tot en un mes, per la qual cosa aquest tipus de ritme intens no necessàriament encaixarà amb tothom.
Es recomana fer-ho amb amics

A més de permetre't veure les teves estadístiques, NaNoWriMo et permet veure la dels teus companys a la secció 'Writing Buddies', ja que s'ha comprovat que fer aquest challenge amb un amic motiva més a escriure, perquè ambdues persones es poden donar suport a i competir mútuament de forma amistosa.

També es poden obtenir insígnies durant el concurs, que poden anar des de 'He escrit dos dies seguits' fins a 'He escrit 5k paraules', etc.

Cinc consells d'editors amb relació al NaNoWriMo

Hem recopilat 5 grans consells de diversos editors en relació amb aquest Challenge.

Pensa en NaNoWriMo com "ficar sorra a la caixa de sorra".
"Com tot, el primer esborrany no serà perfecte, especialment perquè ho hauràs escrit amb més pressa, però... Està fet! Ja has ficat la sorra a la caixa de sorra, ara només queda deixar-ho reposar un temps, i tornar unes setmanes més tard amb la ment clara per construir el castell." Diu l'editora Rebecca Heyman, mestra de la metàfora estesa. "L'objectiu de NaNoWriMo ha de ser recol·lectar tanta sorra a la caixa com puguis. No tots els grans de sorra acabaran formant part de la teva obra mestra, i està bé. Només ho has de ficar a la caixa i començar a partir d'aquí".

Tot i això, no abandonis la qualitat només per assolir les 50.000 paraules.
Si bé l'objectiu final de NaNoWriMo és la quantitat, no heu de descuidar la vostra escriptura. L'objectiu d'escriure 50.000 paraules en un mes no és el nombre; es tracta del procés, la disciplina i la connexió amb la teva capacitat de conversar en prosa. Si bé és veritat que el primer esborrany no serà perfecte, això no vol dir que hagis d'escriure per escriure, intenta donar-li tot el teu amor i consciència a aquestes paraules.

Motiva't amb la validació social.
"Uneix-te a grups de Facebook de NaNoWriMo on tots publiquen el seu recompte diari de paraules", aconsella Derek Murphy. "No només et mantindrà escrivint, sinó que també et donarà una pujada immediata d'endorfines quan publiquis el teu compte de paraules!"

Torna a llegir el primer i darrer capítol un després de laltre.
Un cop has deixat descansar el text i ho estàs repassant, l'editora Jill Saginario ofereix una tècnica simple: rellegir el primer i darrer capítol, perquè puguis comparar les teves intencions originals i veure si s'alineen amb el final de la teva història.

"Gran part de NaNoWriMo es tracta d'assolir objectius petits, per la qual cosa pot ser difícil que vegem el quadre complet", diu Saginario. "De vegades, els escriptors comencen amb una història al cap i la van canviant de manera tan subtil que no noten el canvi tonal entre el principi i el final. Llegir el capítol un i el capítol final un al costat de l'altre pot ajudar a controlar aquest canvi".

No contacteu amb un editor per al vostre primer esborrany.
"Quan acabis el teu primer esborrany, gaudeix el moment i destapa el xampany", diu l'editor Andrew Lowe. Però després deixa el teu manuscrit de banda durant unes setmanes. Després d'això, torna a ell i posa't mans a l'obra a la reescriptura. Treballar amb un editor hauria de venir després d'aquest punt. En cas contrari, només pagaràs un editor perquè arregli les coses que podries haver arreglat tu mateix.
Per concloure...

El NaNoWriMo és un challenge conegut únicament a les esferes més estretes de la literatura, al principi nord-americà, però cada vegada més a tot el món. Ja fa anys que molts espanyols decideixen apuntar-se cada novembre per intentar aconseguir escriure aquestes 50.000 paraules, i la veritat és que és un mètode únic i diferent del que es pot aprendre molt.

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris