Avançant amb pas ferm


Els Sagals d’Osona segueixen avançant amb pas ferm. S’acosta una de les fites més importants de la temporada, la diada de Festa Major de Vic, i sense presses i amb seguretat van acostant-se a l’objectiu de fer els seus màxims castells. Molt possiblement tornaran a folrar la torre davant l’Ajuntament, i es podria tornar a veure una actuació dels osonencs amb tres castells de vuit en una diada.

Els resultats de les últimes actuacions així ho deixen entreveure: el tres de vuit s’ha convertit en el castell bandera de la colla, per la seguretat, la confiança i la solvència amb què el descarreguen. Els Sagals fan que sembli fàcil. Tant la torre de set com el quatre de set, tot i els canvis introduïts al tronc, apunten a pujar un pis més. De fet, aquests són els castells que es van veure a la Diada de Colles de l’Eix, que es va celebrar a la Vila de Salt, on es va poder viure un moment històric: la primera vegada que una colla descarregava un castell de 9 en la trobada anual de les colles de l’Eix, per part dels Marrecs de Salt.

Qüestió a part pel que fa al pilar de sis. Aquest és un castell de dificultat màxima, com ho demostra el fet que algunes colles que l’any passat van descarregar castells de 9 pisos no van poder amb el pilar de sis. Els Sagals treballen per tornar-lo a portar a plaça, però requereix molta preparació i molt d’assaig, doncs la seva fragilitat no perdona errades.

Un mes de juny ple d’actuacions que han de servir per rodar i assegurar els millors castells per encarar el final del primer tram de la temporada, amb el Concurs de Castells de Tarragona a l’horitzó del primer cap de setmana d’octubre. Però de moment, les sensacions són bones i esperançadores. Com sempre, la feina als assajos serà determinant.

Eduard Olivan