Escrit per:
TOTmagazine
Les autoritats flamenques de cultura i turisme han desenvolupat un ambiciós projecte de tres anys, 2018-2020, que anomenen "Els Mestres Flamencs", amb un extens programa d'actes, exposicions i activitats que presenten la vida i l'obra dels tres artistes, així com la terra on varen treballar i viure, Flandes i Brusel·les.
Malgrat que moltes obres d'aquests Mestres Flamencs poden admirar-se en museus de tot el món, resulta molt més impactant i autèntic gaudir-ne en el mateix lloc on foren creades. A Flandes podreu passejar per l'entorn històric en què Rubens va viure, recórrer els paisatges que inspiraren a Bruegel i descobrir les obres de Van Eyck en l'emplaçament exacte per al qual foren creades.
Aquest any 2018 serà el dedicat a Rubens I el barroc a la ciutat d'Anvers.
PERE PAU RUBENS, fou un famós pintor flamenc barroc. Va néixer l'any 1577 a Siegen (a l'actual Alemanya), però aviat es va traslladar a Anvers i va ser en aquesta ciutat on va aprendre a pintar assistint a classes d'artistes com Tobias Verhaecht, Adam van Noort i Otto van Veen.
L'any 1600 va viatjar a Itàlia i Espanya. Ja en aquell moment estava clar que el seu talent era extraordinari i aviat va rebre un mecenatge cortesà i reial. El 1608 va tornar a Anvers com a pintor oficial de les corts dels Països Baixos. El seu estudi a la plaça Wapperplein es va convertir en un formiguer d'activitat amb molt personal i estudiants que produïen centenars de creacions i llenços per encàrrec.
Va pintar quadres en diferents gèneres: des de retrats fins a projectes grans com, per exemple, llenços religiosos i importants sèries de quadres històrics. Va gaudir d'una posició social mai vista en un artista d'aquells temps i fou àmpliament reconegut com un dels pintors més destacats de la història de l'art occidental. Va morir el 1640 a la seva casa d'Anvers de la plaça Wapperplein.
Encara està molt present a la ciutat. L'estàtua del pintor ens dóna la benvinguda a la plaça Groenplaats i més de cinquanta de les seves obres s'exhibeixen en diferents museus i esglésies, sovint en el lloc per al qual varen ser creades.
El seu impressionant llegat segueix sent l'orgull de Flandes i de la seva ciutat Anvers. Ja sigui a la Catedral, el Museu de Belles Arts o la Casa Rubens: Pere Pau Rubens és omnipresent. Aquestes tres obres mestres són un testimoni del seu extraordinari talent.
1- Autoretrat : Rubens només va pintar quatre autoretrats. Es va retratar a si mateix com un distingit cavaller, mai com a pintor. Possiblement l'Autoretrat (datat en aprox. 1630) fou destinat com a model per ser copiat pels seus assistents al taller. Aquesta obra es troba a la Casa Rubens.
2- El davallament de la Creu: L'any 1794, els francesos van traslladar aquest tríptic a París per convertir-lo en un dels atractius del Museu Central (l'actual Louvre). En 1815, va tornar a Anvers i un any després fou retornat a la seva ubicació original, la Catedral de Nostra Senyora, on des de llavors es visita i forma parella amb "L'Elevació de la Creu".
3- La "Venus Frígida" de Rubens és una de les poques obres firmades i datades pel mestre d'Anvers. Al segle XVII no era comú posar nu. Per això Rubens va copiar les postures dels nus de l'Antiguitat clàssica i el Renaixement. Es troba al Museu Reial de Belles Arts (actualment tancat per obres).
La seva casa, estudi i tomba es troben a Anvers. En cap altra ciutat del món trobarem tants records tangibles de Rubens com a Anvers, ja que aquí va viure i treballar la millor part de la seva vida. Aquí es va formar, va viure les seves alegries i penes familiars, i va rebre a prínceps i dignataris com diplomàtics dels Països Baixos. També és el lloc on va pintar, convertint-se per aclamació popular en el pintor més gran de la seva època. Anvers és Rubens.
Font: Turisme de Flandes – VisitFlanders – Viatges Alemany