Sagals d’osona "Comença la temporada d’actuacions" per Eduard Olivan


El passat 13 de març els Sagals van començar oficialment la temporada d' actuacions. Ho van fer a Barcelona, en la Diada d'inici de temporada dels Castellers de Barcelona, fins on s'hi van desplaçar prop de 100 camises carbasses. Van començar la seva actuació amb un tres de set, una mica nerviós i mogut però que en cap moment va perillar. Normal, en tractar-se del primer castell de la temporada i amb canvis al tronc. 

Ja amb els nervis trets, van seguir amb un quatre de set, aquest molt més parat. En tercera ronda van haver de descartar el quatre de set amb agulla, per culpa d’algunes baixes d’última hora, i van optar per un cinc de sis que van descarregar sense problemes, que els va servir per fer pujar els més menuts als poms de dalt. Un pilar de cinc per acabar la primera diada, que es va desenvolupar amb poc públic i ambient primaveral. El dissabte 19, els Sagals van fer el tradicional cercavila del Mercat del Ram. Van començar, com ja és habitual, pel recinte firal del Sucre, on van coincidir amb el President de la Generalitat, i es van anar desplaçant pels carrers de la ciutat, aixecant castells i pilars. Tal com mana la tradició, alguns establiments van “agrair” la presència dels castellers amb begudes i menjar.

I el diumenge 20 va arribar el primer plat fort de la temporada, la Diada del Mercat del Ram. Tot i que arribava massa aviat com per aspirar a grans castells, fins l'últim assaig van estar especulant amb poder fer la torre de set, que en cas de descarregar-se haguès estat la tercera en els quasi vint anys dels Sagals que es descarregava pel Mercat del Ram. Peró un ensurt en l'últim assaig els va fer descartar d'intentar-la: la temporada es llarga i el cap de colla va decidir no arriscar mès del compte.
Així les coses, i després d’entrar a plaça amb un pilar caminat, van obrir ronda amb un quatre de set, que va ser més aviat lleig, perdent una mica les mides, i bellugadís. Canvis al tronc i nervis, una vegada més, però sense que el castell es veiés perillar. 

En segona ronda: cinc de set, castell que els Sagals dominen amb solvència des de fa anys, i que tornava a dur als poms de dalt als més menuts. Un cinc de set molt lleuger, que de ben segur tornarien a assajar pujar-lo un pis més si tinguessin prou efectius als assajos! Per acabar, en tercera ronda, el quatre de set amb agulla que havien hagut de descartar a Barcelona. 


Descarregat sense problemes, tant l’estructura del quatre com el pilar. Dos pilars de cinc simultanis per finalitzar van posar de manifest el potencial pilaner de la colla carbassa.