VICCC 2016 inaugura sis exposicions fotogràfiques i la posada en marxa de l’Arxiu de la Memòria Històrica


El febrer, mes dedicat a la fotografia, la programació de VICCC acull una quinzena d’exposicions. Les sis primeres s’inauguren la pròxima setmana

Arxiu de la Memòria Històrica Fotogràfica”. El primer dia de febrer es posa en marxa a la Farinera la recollida de fotografies antiguesAl llarg de tot el mes de febrer, a partir de l'aportació de veïns i veïnes, s’ha recollit i digitalitzat totes aquelles fotografies antigues que expliquen en imatges la ciutat de Vic. Amb totes les fotografies digitalitzades es crearà l’Arxiu de la Memòria Històrica Fotogràfica de Vic. Aquest arxiu permetrà la recopilació i la classificació de tot aquell material fotogràfic elaborat des dels inicis de la fotografia i fins a l’aparició del material digital (a mitjans dels anys 80), doncs aquest darrer material no encaixa dins els paràmetres arxivístics.  Les fotografies que formaran part de l’arxiu seran aquelles que impliquin imatges de la ciutat o bé siguin d’un autor o autora vigatana.
Els punts de digitalització s’ubiquen a La Farinera i als Centres Cívics durant les tardes del mes de febrer:

1, 2, 3, 4 i 5 de 17 a 21h – La Farinera, Centre d'Arts Visuals de Vic 
8 i 9 de 16 a 20h – Centre Cívic la Guixa
10, 11 i 12 de 16 a 20h – Centre Cívic Can Pau Raba
15 i 16 de 16 a 20h – Centre Cívic Plaça d’Osona
17,18 i 19 de 16 a 20h – Centre Cívic el Montseny
22 i 23 de 16 a 20h – Centre Cívic Santa Anna
24, 25 i 26 de 16 a 20h – Centre Cívic Serra-de-Senferm

Català Roca. Retrats” Francesc Català-Roca (Valls, 1922 – Barcelona, 1998) és una figura cabdal en la història de la fotografia contemporània i una de les personalitats més importants de l’art català de postguerra. Considerat com a pioner i renovador de la fotografia documental i del reportatge gràfic al nostre país durant els anys cinquanta i seixanta, el seu treball representa un pont d’unió entre dues generacions de fotògrafs d’avantguarda, la d’abans de la Guerra Civil i la de postguerra. Aquesta exposició està formada per retrats de Francesc Català-Roca, veritables obres mestres del gènere, que són a la vegada un reflex de la vida cultural catalana dels anys cinquanta i seixanta. Es mostren retrats tant de personatges cèlebres com Joan Miró, Salvador Dalí, Josep Llorens Artigas, Antoni Tàpies, Josep Guinovart, Jean Costeau o Josep Pla, com de personatges populars. Podem veure doncs, la doble dimensió del fotògraf: la de fotoperiodista, proper a les imatges populars i de la vida quotidiana dels carrers  de Barcelona i Madrid i, d’altra banda, la que el vincula com a fotògraf del món del culte, especialment del món de l’art, una de les seves especialitats.
Inauguració: Dimarts 2 de febrer a les 19h al Col·legi d’Arquitectes. Delegació d’Osona. La inauguració comptarà amb la presentació de l’arquitecte i fotògraf Agustí Farrés.
“Artist Drive: San Franciso d’Ester Molera”. Ester Molera. Nascuda a Vic l'any 1988, és graduada en Fotografia i Creació Digital al CITM (Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia), de la UPC. Posteriorment va estudiar el postgrau l'Espai Expositiu al CCCB. Actualment treballa com a fotògrafa i a La Farinera, Centre d'Arts Visuals de Vic. Amb aquesta exposició inaugura un nou projecte: Artist Drive. Un espai web que relaciona punts del planeta amb els moviments artístics i culturals que s'hi produeixen. En aquesta exposició Ester Molera intenta respondre a través de les seves fotografies què en queda d’aquell San Francisco que va ser la ciutat de la contracultura?  
Inauguració: Dijous 4 de febrer a les 19:30h al Vic Jove
“A través del mirall. La fotografia: del dibuix a la realitat virtual”.
Aquesta exposició mostra d’una forma pedagògica i interactiva un recorregut per la història de la fotografia, des dels inicis en dibuix i pintura realista fins a l'actualitat amb les imatges generades per mòbils i ordinadors. “A través del mirall” mostrarà les primeres càmeres de fotografiar, els rellotges amb càmera oculta dels primers detectius, càmeres de fotografia submarina, els primers aparells cinematogràfics, i les càmeres que van fotografiar les guerres del segle XX.

Els visitants podran entrar dins una càmera fosca i veure el món de l’inrevés, comprovar com els nostres besavis filmaven pel·lícules amb una caixa de fusta, entendre com fotografien els nostres mòbils, o quin és el futur de la fotografia en el món de la realitat virtual.
Visita guiada exclusiva per a mitjans de comunicació: divendres 5 de febrer a les 18:30h
Inauguració: Divendres 5 de febrer a les 19h al Museu de l’Art de la Pell
“Fotomàgia”. És una exposició col·lectiva dels fotògrafs que habitualment exposen a la Galeria El Carme  Cada artista exposa les fotografies que reflecteixen de manera més noble el caràcter del seu treball.Els artistes que formaran part de la mostra són: Ferran Blancafort, Albert Coma, Carmen Calvo, Manel Esclusa, Alex Francés, Carmen Mariscal, Joan Pujol-Creus, Miquel Sala, Manel Seuba, Miquel Vilà i David Ymbernon.
Inauguració: Divendres 5 de febrer a les 20h a El Carme de Vic Galeria d’Art
“Diumenges de carreres”. El fotògraf Roger Sala mostra l’evolució del món de les curses a casa nostra. Des de la seva pròpia mirada, descobrirem la varietat d’esports que en formen part, el progrés tècnic dels últims anys, els circuits on es duen a terme les curses o les cares dels pilots catalans.
Inauguració: Divendres dia 5 de febrer a les 22h a l’Indià bar restaurant
CuVic”. És el resultat de la convocatòria adreçada a fotògrafs osonencs. Les fotografies exposades en cubs de gran format mostren la “cultura catalana” en el sentit més ampli, des de la més popular, festiva i folklòrica, fins a la més innovadora i contemporània. S’exposen en cubs de gran format (2x3x3m) en diversos espais públics de la ciutat , ubicats en diferents localitzacions de Vic visibles les 24h del dia. Els cubs estaran per la ciutat fins el mes de març.
Inauguració: Dissabte 6 de febrer a les 17:30h a la Plaça de Santa Anna de Vic