Centres educatius de Vic participen al projecte Cultura emprenedora a les escoles

Diferents centres educatius de la ciutat que ha participat al projecte Cultura emprenedora a les escoles han presentat la seva cooperativa en una jornada de treball a l’edifici el Sucre de Vic. D’aquesta manera, les 3 escoles implicades al projecte (l’escola Doctor Joaquim Salarich; el col·legi Sagrat Cor i el col·legi Pare Coll) han intercanviat la seva experiència i coneixement amb el tema. Recordem que aquesta iniciativa s’impulsa des de la Diputació de Barcelona i compta amb el suport de l’Ajuntament de Vic.

La jornada ha comptat amb la presència de la 1a tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Anna Erra que els hi ha reconegut la tasca feta al llarg de tot el curs i ha posat l’accent en l’aprenentatge que ha fet cada alumne en tot el procés.Erra també ha tingut unes paraules dirigides al professorat agraint el seu esforç i dedicació.

“Cultura emprenedora a les escoles”, que enguany arriba a la seva 3a edició a la nostra ciutat, ofereix a l’alumnat la possibilitat de crear i gestionar una cooperativa escolar amb el suport de la comunitat educativa, l’administració i altres agents socials de la ciutat.

La iniciativa, aposta pel model cooperatiu com a filosofia empresarial de base, perquè aporta un model de gestió democràtica i participativa i reforça un vessant de responsabilitat social. Per això, el procés empresarial de creació, organització i gestió d'una cooperativa a l'escola té la finalitat de fomentar l'esperit emprenedor que ajudi a adquirir valors, habilitats i capacitats com competència lingüística, cultural, social i ciutadana, matemàtica i competència en el coneixement i la interacció amb el món físic.

Després d’una formació inicial per part del professorat que acompanya als alumnes participants al projecte, des del passat mes de novembre els alumnes han treballat de valent en aquest projecte, havent seguit diferents fases per arribar a elaborar un producte que caldrà vendre al mercat setmanal de Vic: elecció dels membres de la junta, redacció i registre d’estatuts, creació de comissions de treball i celebració d’assemblees de socis, elaboració de prototips de productes, estudi de mercat, aportació de capital econòmic per poder comprar el material necessari per elaborar els productes, disseny d’un logotip i material de difusió, videoconferències per a la coordinació amb l’entitat que promou el projecte, creació i gestió d’un blog, sol·licitud de parada al mercat setmanal, elecció d’entitat o ONG a la que destinaran el 10% dels beneficis, entre d’altres.

Al llarg de tot aquest procés, han estat diverses les entitats que han col·laborat amb les cooperatives oferint xerrades i tallers als alumnes per tal d’ajudar-los en cadascuna de les fases del projecte: Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, Creacció, Sambucus i Ajuntament de Vic, així com d’altres persones a títol personal atesa la seva llarga experiència professional en algun sector concret.

Llançament i difusió de les cooperatives creades:

A partir d’ara, doncs, arriba el moment de vendre els productes al mercat setmanal de Vic. D’aquesta manera  l’escola Dr. Joaquim Salarich i el Col·legi Pare Coll – Fedac Vic ho faran el proper dimarts, dia 28 d’abril i, en el cas del Col·legi Sagrat Cor, podrem adquirir els seus productes el proper dimarts, dia 5 de maig. A més, en el cas de la cooperativa creada pels alumnes de l’escola Dr. Joaquim Salarich, atès que han creat un espectacle com a producte final, a banda de vendre les entrades el dia de mercat setmanal, podrem veure el seu espectacle el proper dissabte dia 9 de maig al parc Jaume Portell.

El projecte Cultura emprenedora a les escoles

El projecte Cultura emprenedora a les escoles va ser iniciat durant el curs escolar 2012/13 essent l’escola Dr. Joaquim Salarich la primera en adherir-se al programa. Després d’oferir la possibilitat de participar-hi a la resta de centres educatius de primària de la ciutat, es va fer un sorteig entre els que van mostrar interès, per tal que, sota les indicacions de la Diputació de Barcelona, s’hi poguessin adherir progressivament la resta d’escoles interessades (a raó d’un centre nou per any acadèmic).
Per això, durant el segon any d’implementació del projecte a la nostra ciutat s’hi va adherir el Col·legi Sagrat Cor i, en aquesta darrera edició, ha estat el Col·legi Pare Coll el 3r centre que ha tingut l’oportunitat d’oferir aquesta experiència d’emprenedoria entre els seus alumnes.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris