Sagals d' Osona a LA REVISTA DE VIC

El món casteller és una de les expressions més vives, espectaculars i en creixement de la cultura popular catalana. Si bé les àrees originàries dels castells es troben al Camp de Tarragona, des de ja fa unes dècades el fet casteller s’ha anat implementant al llarg del territori fins a arribar a les quasi vuitanta colles castelleres actuals.
Els Sagals d’Osona, colla castellera de la comarca, són una d’aquestes colles nascudes en la gran onada de creixement que foren els anys noranta del s.XX. Concretament, es fundaren a la primavera de l’any 1997 i començaren els seus assajos al Club Pocket Bikes de Vic.
La diferència dels Sagals respecte a les colles creades en la mateixa època fou la precocitat i l’èxit en assolir nous reptes castellers. Un any després de fundar-se s’assoliren ja els primers castells de set pisos. Als cinc anys els primers castells de vuit pisos, signant dues grans temporades els anys 2004 i 2005
Foto de Ester Alsina
Des d’aquell moment, els Sagals patiren una davallada progressiva en el nivell dels castells fins a pràcticament perdre la categoria de colla de vuit els anys 2009 i 2010. Fou sobretot a partir del 2011, amb una entrada molt important de nous castellers, quan la colla començà a revifar i recuperaren tan el 3de8, com el 4de8 i el 2de7, castells que s’han plenament consolidat des d’aleshores, amb uns grans registres d’èxit.
La passada festa major de Vic, els Sagals van intentar fer un pas més i acompanyar el 3de8 i el 4de8 amb el 2de8 amb folre, castell que fa deu anys que no coronen. Tot i entrebancar-s’hi dues vegades per la diada vigatana segur que ben aviat la tornaran a provar. I per a que així sigui caldran molts osonencs a fer pinya.
Així doncs, convidem a tothom a participar d’una activitat que aglutina persones de totes les edats, sexes, orígens i condicions socials. A fer castells hi és benvingut tothom, i tothom i té cabuda doncs la varietat de posicions i tècniques en els castells possibilita la participació de persones de totes constitucions físiques. En una colla castellera conviuen setmanalment persones molt diverses que comparteixen un objectiu comú: fer bé els castells i fer-los tant alts com es pugui.
El lema casteller és “força, equilibri, valor i seny”, però fer castells és molt més que això, és sacrifici, entrega, esforç, superació personal i col·lectiva, i també companyerisme, solidaritat, amistat, celebracions, alegries, festes i bons moments.
Els Sagals són uns dignes representants d’Osona a tot el món casteller i ara han de créixer encara més. Per què això sigui possible cal que molts osonencs entrin a formar part de la colla castellera. Els trobareu assajant a l’edifici de La Central tots els dimarts i divendres de les 20.30 a les 23h.

Amb tu un pis més!

Oriol Casellas Domenech 
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris