100 dies de mandat d'Albert Castells a l'alcaldia de Vic


L’equip de govern de l’Ajuntament de Vic, encap√ßalat per Albert Castells, fa balan√ß dels primers 100 dies de mandat en cada una de les 4 grans √†rees de l’organitzaci√≥ de l’Ajuntament. La presentaci√≥ s’ha fet a la Xarxa de Serveis Urbans, un nou organisme pensat per optimitzar els serveis municipals i construir una administraci√≥ eficient, competitiva i preparada per afrontar l'enorme desafiament del canvi global.

 

Tal com ha explicat Albert Castells, alcalde de Vic, el primer objectiu assolit de la legislatura ha estat la creaci√≥ d’un govern s√≤lid, preparat i il·lusionat per afrontar els reptes propers anys: la seguretat i la conviv√®ncia; el repte demogr√†fic i preparar la ciutat per assolir els objectius del 2030.

 

Els primers 100 dies de govern s’han focalitzat en la gesti√≥ interna per posar en marxa tota la maquin√†ria de l’administraci√≥ municipal, per√≤ tamb√© en mantenir la vida a la ciutat amb la celebraci√≥ de la Festa Major, el Festival Nits, la programaci√≥ d’estiu pels joves, el Mercat de M√ļsica Viva de Vic, diversos esdeveniments esportius, entre molts altres esdeveniments i activitats que fan que la ciutat sigui viva i activa.

 

En aquest sentit, el conjunt de regidors i regidores s’han dedicat a posar de nou en marxa les diverses √†rees de l’ajuntament i, sobretot, en fer els primers contactes amb entitats, associacions i comunitats de ve√Įns; els passejos als barris amb l’objectiu de poder parlar amb la ciutadania, i les visites als comer√ßos a peu de carrer per con√®ixer de primera m√† la realitat i l’√ļltima hora de la ciutat. Tamb√© han entomat els projectes en curs i tota la feina feta els darrers anys i, sobretot, els darrers mesos de gesti√≥ de l’alcaldessa Anna Erra i el seu equip de govern. Exemples d’aquests projectes s√≥n la transformaci√≥ de la Rambla del Bisbat o la modernitzaci√≥ del sistema de control i pagament a les zones d’aparcament de la via p√ļblica.

 

D’altra banda, Castells i el seu equip han fet els primers contactes amb alcaldies dels municipis ve√Įns per intercanviar opinions i trobar sinergies de treball, especialment en mat√®ria de mobilitat i seguretat ciutadana, o b√© en desenvolupament econ√≤mic, com en el cas de Folgueroles, per projectar el pol√≠gon industrial comarcal.

 

“Tenim la voluntat d’exercir de capital de comarca i treballar conjuntament amb tots els municipis d’Osona pels grans reptes de la comarca, com les infraestructures, per√≤ tamb√© per transformar la nostra economia cap a models d’Economia Circular i per afrontar la revoluci√≥ digital i tecnol√≤gica que estem vivint. M√©s enll√† de la comarca, volem que Vic segueixi essent una ciutat referent al pa√≠s i volem treballar conjuntament amb les grans ciutats, com Girona, amb qui ja hem establert contacte per treballar per la llengua i la cultura; Lleida, per l’impuls en la bioeconomia i els reptes per la transformaci√≥ del sector agroalimentari; amb Granollers, en el marc dels alcaldes de la C-17 i pel creixement de la nostra Universitat; i amb Barcelona, pel gran repte que tenim per les afectacions en la qualitat de l’aire”.

 

Seguint aquesta l√≠nia, l’equip de govern tamb√© ha mantingut contactes amb administracions superiors com la Diputaci√≥ de Barcelona per la millora de les carreteres d’acc√©s a la ciutat i amb diversos departaments de la Generalitat de Catalunya per la millora dels CAPs, dels jutjats o per avan√ßar en el desdoblament i millores de la l√≠nia R3.

 

Accions a l’√†rea de serveis a les persones

 

L’educaci√≥ √©s una pe√ßa clau en el desenvolupament i progr√©s de la ciutat. Aquest mes de setembre han comen√ßat el curs 7.000 alumnes i la segona promoci√≥ de l'escola Albir, sense cap incid√®ncia. A m√©s, la ciutat va poder gaudir, tamb√©, dels casals d'estiu i d'una programaci√≥ durant les tardes de juliol pels joves. Cal destacar, tamb√©, que s'ha iniciat el projecte de col·laboraci√≥ amb Sant Joan de D√©u per ajudar a les escoles i fam√≠lies a detectar disfuncions en els alumnes que els impedeixin l'√®xit escolar.

 

En mat√®ria de seguretat i conviv√®ncia, que √©s la principal preocupaci√≥, s’ha sol·licitat una Junta de Seguretat per traslladar les necessitats de la ciutat en aquest mat√®ria, exigir millores al sistema judicial pel qu√® fa la reincid√®ncia i per poder dotar l’administraci√≥ local de m√©s eines per combatre les accions delinq√ľencials i inc√≠viques com la problem√†tica dels patinets el√®ctrics.

 

Fins a dia d’avui s’ha intensificat la detecci√≥ d'habitatges amb problemes d'ocupacions, relloguer d'habitacions i estances clarament en situaci√≥ d'infrahabitatge. Tamb√© s’ha reestructurat la plantilla de Gu√†rdia Urbana per donar resposta a la necessitat d'un major control de tr√†nsit per reduir el nombre d'accidents, a m√©s d'iniciar un estudi de seguretat vi√†ria, conjuntament amb el Servei Catal√† de Tr√†nsit. 

 

Pel qu√® fa a l’activitat f√≠sica i l’esport, s’ha seguit avan√ßant amb les millores al Pat√≠ Vic i en altres instal·lacions com el nou fossat de gimn√†stica art√≠stica al Pavell√≥ de l'Ausoneta, la reforma del parquet de la Sala 2 del Pavell√≥ Castell d'en Planes, l’inici de la contractaci√≥ per a la renovaci√≥ de les pistes d’atletisme i la renovaci√≥ de l’enllumenat del camp de futbol, pistes d’atletisme i pistes de rugbi.

 

Aquesta √†rea est√† liderada per la regidora d'Educaci√≥ i Joves, Conviv√®ncia i Seguretat, Elisabet Franquesa, i en formen part la regidora de Benestar i Fam√≠lia, N√ļria Homs, la regidora de Protecci√≥ Civil i Cooperaci√≥, Elisenda Carrera, el regidor de Ciutadania i Barris i Participaci√≥, Xavier Farr√©s, la regidora d'Igualtat, Anna Alemany, i el regidor d'Activitats F√≠sica i Esports, Eduard Comerma.

 

Accions en l’√†rea d’alcaldia, organitzaci√≥, serveis generals, innovaci√≥ i agenda 2030

 

La UVIC-UCC √©s un actiu enorme per a la ciutat i continua consolidant-se com una gran universitat al m√≥n. Es posiciona com a 4a Universitat Catalana segons reconeixement internacional i, aquest any, ha entrat per primer cop al QS World University Rankings: Southern Europe 2024, ocupant la 117a posici√≥ d’un total de 146 universitats del sud d’Europa. Aix√≠ doncs, la UVic-UCC ja t√© pres√®ncia en dos dels tres r√†nquings m√©s importants del m√≥n. Per altra banda, la UVic-UCC tamb√© ha quedat inclosa en el R√†nquing General Europeu, en la posici√≥ 511-520a de 688, juntament amb 10 universitats m√©s de Turquia, Romania, Fran√ßa, Gr√®cia, Portugal i la Rep√ļblica Txeca.

 

Tamb√© cal destacar que s’han superat, per primera vegada, els 10.000 estudiants; que s’han iniciat els graus d’Odontologia, Audiologia i Gesti√≥ de la Societat Digital i que s’ha graduat la primera promoci√≥ de metges. El model de campus ciutat i la vida universit√†ria aporta a la ciutat molts valors com demostra, per exemple, l’obertura de la nova seu de la Universitat al Remei.

 

Dins d’aquesta √†rea, Castells tamb√© ha destacat que “hem iniciat el proc√©s de gesti√≥ del canvi per modernitzar l'Ajuntament de Vic, que servir√† per ser m√©s eficients en els tr√†mits administratius, en la planificaci√≥ i en el desenvolupament i gesti√≥ del nostre cat√†leg de serveis, aix√≠ com en el control i la millora continuada d'aquests. La digitalitzaci√≥ i transformaci√≥ cap a models de ciutat intel·ligent son processos complexos per√≤ avui m√©s necessaris que mai per construir una administraci√≥ eficient”.

 

Aquesta √†rea est√† liderada per la regidora d'Economia, Recursos Humans, N√ļria Homs, i l’alcalde Albert Castells, en el marc de comunicaci√≥, transpar√®ncia, projectes internacionals i universitat. Tamb√© en formen part, la regidora de Contractaci√≥ i Oficines d'Atenci√≥ Ciutadana, Anna Alemany, i el regidor de Noves Tecnologies, Administraci√≥ Digital Ciutat Intel·ligent i Inform√†tica i Sistemes, Guillem Membrives.

 

Accions a l’√†rea d’estrat√®gia econ√≤mica, desenvolupament territorial i de projecci√≥ a la ciutat

 

Pel que fa al turisme, la ciutat segueix augmentant en nombre de visitants. Aquest estiu s’ha desenvolupat la campanya "De Portes Endins", conjuntament amb la segona fase del Vic Punt Zero, inaugurant el Mapping del Temple Rom√†, i les visites nocturnes, que han portat m√©s de 10.000 visitants a la ciutat.

 

En comer√ß i mercats, la gran novetat √©s el desenlla√ß en la situaci√≥ administrativa del Mercat Municipal, on la concessi√≥ est√† en proc√©s d’extinci√≥ i recuperaci√≥ del ple domini sobre l’equipament per part de l’administraci√≥. Per aix√≤, des de l’ajuntament s’ha iniciat un estudi de patologies de l’edifici per poder valorar la millor opci√≥ de futur per a la seva renovaci√≥. D’altra banda, el desenlla√ß permetr√† treballar amb el sector del comer√ß quin √©s el model de mercat adaptat a les necessitats del segle XXI que necessita la ciutat.

 

D’altra banda, pel qu√® fa al mercat de marxants, s’ha seguit treballant per especialitzar els mercats de la ciutat i, per aquest motiu, s'han incorporat noves parades com la parada "Fet a Osona", un projecte per potenciar els productors locals i de qualitat.

 

Pel que fa a les fires, cal destacar l'√®xit de la 35a edici√≥ del Mercat de M√ļsica Viva de Vic, amb r√®cord de professionals acreditats, m√©s de 900, un 10% m√©s que la passada edici√≥, i amb un gran √®xit de p√ļblic i m√ļsics als carrers. Cal remarcar que √©s un esdeveniment que porta m√©s de 100.000 assistents i es va tancar sense cap incid√®ncia destacada.

 

En mat√®ria de llenguaCastells ha remarcat la preocupaci√≥ pels esdeveniments presents, tant a les escoles, als comer√ßos, al m√≥n de l’empresa i al m√≥n digital; el catal√† viu un moment hist√≤ric d’amena√ßa que pot veure compromesa la seva superviv√®ncia com a llengua minorit√†ria al m√≥n. Per aix√≤, s’ha creat una regidoria de llengua des d’on s’ha comen√ßat a treballar per definir un Pla d’Acci√≥ i un reglament d'√ļs del catal√†.

 

Pel que fa a cultura, s’ha comen√ßat un nou itinerari de l'ACVIC amb una direcci√≥ renovada i un nou projecte educatiu i de gesti√≥.

 

En promoci√≥ econ√≤mica, les diverses accions proposades posen el focus en la captaci√≥ i retenci√≥ de talent. En aquest sentit, s’estan desplegant les estrat√®gies de transformaci√≥ del sector productiu de la m√† de Creacci√≥.

 

Aquesta √†rea est√† liderada per la regidora Comer√ß, Cultura i Llengua, d'Estrat√®gia Econ√≤mica i Fires i Mercats, Bet Piella, i en formen part la regidora de Turisme, Anna Alemany, la regidora de foment de l'activitat econ√≤mica i ocupaci√≥, Elisenda Carrera.

 

Accions de l’√†rea de territori sostenible i transici√≥ energ√®tica

 

En aquest inici de mandat l’ajuntament de Vic ha continuat desplegant el planejament vigent amb l’objectiu de seguir construint una ciutat per a les persones, que ofereixi qualitat de vida gr√†cies a la transformaci√≥ de l’espai p√ļblic. En aquest sentit es destaca l’obertura de la Rambla del Bisbat, d’un nou tram del Carrer Nou i d’un nou carril per a bicicletes i patinets a l’avinguda Pa√Įsos Catalans, al barri de Santa Anna. Tamb√© cal destacar que segueix avan√ßant la rehabilitaci√≥ de les adoberies i la transformaci√≥ de tot l’espai de riberes del riu M√®der al seu pas per dins la ciutat.

 

En mat√®ria de transici√≥ energ√®tica cal destacar la substituci√≥ dels punts de c√†rrega de vehicles el√®ctrics, per punts m√©s r√†pids i eficients i la millora de la il·luminaci√≥ de la zona esportiva. Tamb√© es segueix avan√ßant en la contractaci√≥ de la renovaci√≥ de tot l’enllumenat de la ciutat i en la instal·laci√≥ de plaques fotovoltaiques en edificis municipals.

 

Durant l’estiu s’ha treballat per posar al dia escoles, pavellons i totes les infraestructures per comen√ßar el curs amb normalitat. A m√©s, s'han at√®s els imprevistos i emerg√®ncies com l'esclafit del passat mes de juny, o la gesti√≥ de l'activaci√≥ del protocol d'Onada de Calor, amb col·laboraci√≥ de Protecci√≥ Civil.

 

L’√†rea de territori sostenible i transici√≥ energ√®tica est√† coordinada i liderada per l’alcalde, Albert Castells, i en formen part la regidora d'Urbanisme, Medi Ambient, M√≥n Rural, Transici√≥ Energ√®tica, Manteniment i Serveis, Ester Coma, el regidor de Mobilitat, Guillem Membrives, la regidora d'Habitatge, N√ļria Homs, la regidora d'Activitats i Inspeccions, Bet Piella, i la regidora Via P√ļblica, Elisabet Franquesa.

 

Albert Castells ha aprofitat la seva intervenci√≥ per “agrair a tot el personal municipal la feina feta des de totes les √†rees per fer funcionar la ciutat cada dia” i ha mostrat el seu comprom√≠s per presentar una proposta de pressupost per l’any 2024, aix√≠ com un pla d’inversions i el Pla d’Acci√≥ Municipal pels propers 4 anys. Tamb√© ha volgut “deixar const√†ncia que som molt conscients del context econ√≤mic en qu√® vivim i de l’esfor√ß que fa tota la ciutadania amb els impostos i taxes municipals per mantenir la ciutat viva i activa”. En aquest sentit, ha manifestat la import√†ncia d’oferir una administraci√≥ lleugera i eficient, moderna i propera, i el seu comprom√≠s amb la transpar√®ncia i la informaci√≥.
 

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris