L'IMMINENT EXPANSIÓ DE LA TECNOLOGIA ULTRAVIOLETA


Sens dubte l'experiència d'haver passat per una pandèmia com l'actual, canviarà moltes coses a la vida de la societat actual; tots hem sentit la sensació de fragilitat davant la natura i a tots en major o menor mesura se'ns ha desmuntat i / o ens ha tremolat el projecte de vida actual que teníem i com ho enfocàvem.

Sens dubte, el fet d'haver d'anar a comprar, treballar, etc ... protegits amb guants, ulleres i mascaretes deixarà una plena consciència, estic convençut que fins i tot paranoia a moltes persones, de com és de necessària la desinfecció i esterilització d'ambients i superfícies.

Sens dubte la tecnologia ultraviolada, que ja estava patint un creixement a escala mundial; en aquests dies, es va a disparar de manera exponencial. Productes per a l'esterilització dels nostres ambients, llars, llocs de treball, etc .. seran cada vegada més comuns entre nosaltres.

MONTRONIC VIC, estem preparats per aquest canvi tecnològic i per ajudar-los en el desenvolupament dels seus productes. Fa anys que estem estudiant aquesta tecnologia i desenvolupant productes basats en ella. Els nostres Enginyers coneixen doncs quins són els problemes que pot presentar aquesta tecnologia en la industrialització i producció d'un producte basat en ella.

Els raigs ultraviolats es troben col·locats dins de l'espectre; entre els raigs X i l'espectre visible per l'ull humà, en concret són d'ona més curta que el blau i se superposen amb aquest color per sota dels 400 nm fins als 200 nm.

La radiació ultraviolada es divideix en tres grans grups en funció de la seva longitud d'ona:

UV-A: És la continuació de la radiació visible per l'ull humà, la seva longitud d'ona varia entre els 400 nm fins als 320 nm. És la radiació ultraviolada que més ens arriba del sol (el 95% de la radiació ultraviolada que ens arriba del sol és tipus A) i és per tant la responsable entre altres coses del bronzejat de la pell. La seva longitud d'ona li permet poder penetrar fins a la dermis. La seva exposició perllongada juntament amb la UV-B és la responsable de molts efectes nocius per a la nostra salut. Actualment s'utilitza en nombroses aplicacions com ara l'atracció d'insectes, inspecció de fluids orgànics, documents, minerals i quadres així com equips de bronzejat. Molt recentment alguns estudis han demostrat que serveix per a la desinfecció de superfícies. El que demostren aquests estudis és que no actua com germicida, no obstant això superfícies exposades a UV-A llargs períodes de temps queden lliures de bacteris i microorganismes. No obstant això aquesta radiació no els mata sinó que la seva exposició fa reduir dràsticament la seva capacitat de reproducció i per tant una exposició perllongada els fa desaparèixer en un 90%.

UV-Bseva longitud d'ona varia dels 320 nm als 280 nm. Arriba ja molt filtrada a la terra per la capa d'Ozó i és tan sols un 5% de la radiació ultraviolada que nafra del sol, tot i això a l'ésser d'ona més curta pot penetrar en l'epidermis, però no més enllà. Té molta més energia que la UV-A, ja que és d'ona més curta. S'anomena UV biològica (la seva acció biològica arriba a ser 1000 vegades superior a la UV-A), ja que és la responsable dels efectes més nocius en l'ésser humà. Juntament amb la UV-A però sent molt més potent que aquesta, a curt termini generen cremades a la pell i a mig o llarg termini generen un envelliment de la pell i l'augment de càncers cutanis. La seva aplicació principal és la d'equips de bronzejat juntament amb la UV-A però cada vegada està més restringit el seu ús.

UV-C: La seva longitud d'ona varia dels 280 nm als 200 nm. No ens arriba amb la radiació solar, ja que la capa d'ozó la filtra al 100%. Teòricament i fins avui sempre has estat considerada la més perillosa per a nosaltres perquè és d'ona més curta que les altres dues i per tant té moltíssima més potència. És la utilitzada per equips germicides per la seva eficàcia en aquest camp; elimina tots els gèrmens i bacteris amb una simple exposició de segons actua directament sobre el seu ADN provocant mutacions i en conseqüència la mort .. No obstant això fins ara aquests equips requerien grans mesures de protecció per evitar que la radiació pogués arribar als humans. Actualment nombrosos estudis volen demostrar que la radiació UV-C no és tan nociva com es pensava .. doncs si bé és cert que transporta molta més energia en la seva ona més curta, aquest fet de tenir la longitud d'ona més curta fa que no pugui traspassar ni la nostra epidermis. L'OMS (organització mundial de la salut) recentment ha comunicat que es requereixen més estudis respecte d'aquesta tecnologia per poder afirmar que és la pitjor per a la nostra salutació i que a priori no sembla ser tan nociva. Sembla que diferents estudis demostren que per sota dels 220 nm no seria perjudicial per a la seva baixa capacitat de traspàs en els teixits humans, quedant-se només a escala superficial.

Al meu entendre la UV-C és la que patirà major creixement, i com he comentat som plens coneixedors dels "vicis ocults" que presenta aquesta tecnologia durant la industrialització; els convido a comentar els seus projectes i / o idees amb l'equip  de MONTRONIC VIC. De ben segur que els nostres Enginyers de desenvolupament podran aportar valor i solucions actuant com un bon company de viatge per al desenvolupament d'aquestes tecnologies a la seva empresa.

David Ortega Galán

Operations Manager 
www.montronicvic.com
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris