Salvador Cardús va pronunciar la conferència Balmesiana

La Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic va acollir la tradicional conferència commemorativa de la mort de Jaume Balmes. Enguany, el conferenciant, Salvador Cardús, professor de sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i periodista, va pronunciar la conferència, “L’opinió com a ofici”. Cardús va posar de relleu la necessitat de conèixer la realitat per opinar i on a través de l’empatia i la llibertat es pot emetre una opinió de forma responsable. D’altra banda, i en el transcurs del seu discurs també va exposar el perill de les xarxes socials com a “converses de la taverna radiades” amb manca de responsabilitat i construcció. Finalment Cardús va expressar “el valor de la recerca permanent de la veritat, difícil de trobar; però la lluita i el combat per trobar-la és fonamental; tot i ser conscients de la dificultat d’aconseguir-la”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra va manifestar els valors de seny i sentit comú que Balmes ja predicava en el seu temps i que en el context actual que vivim cal emfatitzar. Erra va remarcar la importància de buscar la veritat amb responsabilitat.

Salvador Cardús i Ros és llicenciat en Ciències Econòmiques per a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat Fellow Visiting del Fitzwilliam College de la Universitat de Cambridge el 1993, i Visiting Research de l’Institute for European Studies de la Univesritat de Cornell (EUA) el 2005 i del Queen Mary College de la Universitat de Londres el 2006. És professor Titular de Sociologia i imparteix cursos d’Epistemologia i Sociologia de la Comunicació. Ha estat degà de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la UAB entre el 2009 i 2011.

Com a investigador ha treballat en el camp de la sociologia de la religió i de la cultura, l’anàlisi dels mitjans de comunicació i també de les identitats nacionals. Cardús ha publicat nombroses publicacions, ha col·laborat en diverses obres col·lectives.

En el camp del periodisme va crear i dirigir la revista Crònica d’Ensenyament (1987-1988) i ha estat subdirector del diari Avui (1989-1991). Col·labora regularment a la premsa – Ara, La Vanguardia, Diari de Terrassa, Deia- i en mitjans audiovisuals com Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya, entre d’altres.

Des del març del 2013 és membre del Consell Assessor de la Transició Nacional del Govern de la Generalitat de Catalunya.