Aquest divendres 28 de març es publica en digital KATANA, el tercer disc de la cantautora Maria Hein. El llançament en format físic està previst per al 12 d’abril. Després d’un any de treball de producció, sessions a Madrid i gravacions a Japó, l’artista presenta un àlbum que defineix com el més madur de la seva trajectòria. Amb KATANA, Hein tanca una etapa de creació iniciada el febrer del 2024 i enceta un nou període marcat per la gira de presentació.
Des de Barcelona, on resideix actualment, Maria Hein parla amb UEP! Mallorca sobre el disc, els processos personals que l’han acompanyada i les referències estètiques i emocionals que han donat forma al projecte.
Un disc que uneix mons: de Mallorca a Japó
Alenar va ser una de les primeres cançons que es va fer pública. És també una de les més íntimes. Té un tempo pausat, una línia vocal despullada i una producció senzilla. “És una cançó que em va sortir en un moment molt concret. Estava fent feina amb gent que no coneixia de res, a Madrid, i va sorgir d’un sentiment molt profund. Va ser de les primeres que vaig incloure al disc i va marcar una línia.”
La Sibil·la, en canvi, és una peça amb més càrrega simbòlica. Parteix de la figura tradicional que es canta a Mallorca per Nadal, però reinterpretada des d’una mirada contemporània. “La Sibil·la és una figura molt poderosa, que anuncia la fi del món. Té una aura mística. Quan vaig pensar en ella, em va venir la imatge de cantar-la amb una katana a la mà. Em va semblar que hi havia un enllaç visual i emocional molt potent.”
Hein no veu aquestes referències com a exercicis estètics, sinó com una manera de situar-se en el món. D’entendre d’on ve i què vol dir el que fa. “Per jo era important que aquest disc no fos només cançons que m’agradaven. Volia que digués coses de jo, que tingués una coherència, encara que les cançons fossin diferents entre elles.”
El disc no segueix un sol estil musical. Inclou cançons que combinen la música urbana amb elements folklòrics mallorquins, textures electròniques i melodies que parteixen de la cançó d’autor. “Volia que les cançons urbanes tinguessin lletres i melodies que connectassin amb la part més folk, i les tradicionals, en canvi, tenen bases electròniques o samplers perquè tot s’ajunti.”
"Aquest disc és una forma de dir: aquí estic, i no m’aturaràs"
– Maria Hein
Maria Hein: “Aquest disc em representa molt”
Intimitat i pèrdua: la memòria del pare
Un dels eixos centrals de KATANA és la figura del pare de l’artista, mort quan ella tenia 11 anys. La cançó Katanas i pianos neix d’aquest record. “Aquest disc no l’hauria fet si no hagués estat per ell”, diu Maria Hein. Durant el procés de creació va començar a connectar amb una fascinació per la cultura japonesa que, a mesura que indagava, li va revelar una connexió personal inesperada: el seu pare era un apassionat de les arts marcials i de Bruce Lee.
“A ca nostra hi havia dues catanes decoratives que eren seves. Jo sempre les havia vist allà, però no hi havia caigut mai. Quan vaig començar a demanar a ma mare i a la padrina, em van contar que ell era molt fanàtic d’aquesta cultura.” Així es tanca el cercle que dona sentit simbòlic i emocional al disc.
Desamor i revenja: referències a Kill Bill
El disc també inclou cançons que parteixen d'experiències de desamor. Maria Hein reconeix que hi ha elements autobiogràfics, però també construcció simbòlica inspirada en el cinema. Kill Bill i el personatge de la núvia interpretat per Uma Thurman són una referència clau. “Aquest disc és una forma de dir: aquí estic, i no m’aturaràs. Hi ha part de ficció, però també hi ha passat meu. I crec que aquest disc és la manera d’expressar-ho.”
Cançons com Creu d'or mostren aquest procés de resposta emocional. “Vaig voler narrar una història de ruptura on jo recupero el control, on jo decideixo volar.”
Cançons en castellà i col·laboracions a Madrid
Tot i que la majoria del disc és en català, KATANA també inclou fragments en castellà. Hein explica que això es va donar de manera natural durant el procés de gravació a Madrid o en sessions amb productors que no parlen català. “Quan estàs treballant amb gent que només parla castellà, hi ha idees que surten en aquest idioma. Si m’haguessin sortit en català, serien en català, però em va sortir així.”
Un procés llarg, un disc esperat
L’àlbum es va començar a gravar el febrer del 2024 i es va acabar al novembre. Durant aquest temps, es van publicar algunes cançons com a avançament, com Alenar, Geisha, Betta i Nonadas. L’espera per al disc complet ha estat llarga. “Ho he passat fatal. S’ha de tenir molta paciència. Però crec que també m’ha ajudat a valorar-ho més.”
Durant el darrer tram del procés, Hein va viatjar al Japó per enregistrar els videoclips i fer sessions de fotos. Ara, ja amb el disc a punt de sortir, es prepara per fer-lo arribar al públic.
Maria Hein: “Aquest disc em representa molt”
“És el disc més madur que he fet. I crec que mai havia fet res que em representàs tant.”
– Maria Hein
Presentació a Mallorca i gira de 2025
El primer concert de presentació a Mallorca serà el 5 d’abril a Felanitx, dins l'Acampallengua. A Barcelona, on viu actualment, també es preveu una presentació propera. L’any 2025 es planteja com l’inici de la gira i la promoció total del disc. “Volem ensenyar aquest directe que estem preparant i que el disc agafi vida.”
Hein valora que el fet d’estar a la Península li ha obert més oportunitats: “És dur anar i venir constantment. A Barcelona hi ha més equips i més escenes. A Mallorca n’hi ha, però no tantes. Si no hagués vingut aquí, no estaria on estic ara.”
Un punt d’inflexió
Per a Maria Hein, KATANA marca un abans i un després. “És el disc més madur que he fet. I crec que mai havia fet res que em representàs tant.” El nou àlbum arriba després de dos treballs previs, i consolida una veu pròpia que combina l’arrel i la modernitat, l’experiència personal i l’exploració artística.
Amb la sortida digital aquest divendres i el format físic previst per al 12 d’abril, comença una nova etapa per a l’artista felanitxera.
Fotos: PantäPer Tino Martínez / AMIC - Uepmallorcapp