Vida en Ordre- Les rebaixes

 


Acabem de passar les festes de Nadal, o millor dit les festes de comprar. Són dates en què cada vegada més el que ens domina és el consumisme sense fre. Menjar per un exèrcit del qual acabem llençant una part, regals comprats per inèrcia, perquè toca i tenim pressa i comprem "això mateix", Vestits impossibles que ja saps que et posaràs només un dia i després agafarà pols i espai al teu armari... Quan per fi sembla que recuperem normalitat, arriben les rebaixes!

Com a organitzadora d'espais que soc, m'agradaria tractar una mica el tema de les rebaixes i la roba. Hi ha certs patrons de compra que es reprodueixen a la majoria de les cases, jo mateixa he caigut sovint en alguns i em sembla bon moment per treure el tema.


Està molt bé aprofitar aquest període per comprar allò que ens fa falta o il·lusió aprofitant que el preu és més reduït, però no podem perdre de vista que anem a buscar. Si sortim de compres simplement a la caça de la ganga, és molt probable que comprem de més i pitjor.


T'has parat a analitzar mai que sents en comprar? Moltes vegades he vist que les persones que compren de forma compulsiva no gaudeixen les peces en si, és la sensació d'adquirir coses, de trobar una oferta, el xut de dopamina que et proporciona comprar.


Si analitzem bé veurem que intentem omplir altres coses, quan compres per comprar realment no és la roba el que gaudeixes, és el fet que durant unes hores no estàs pensant en allò que no t'agrada de la teva vida, és una via d'escapament. Ens fa sentir que si tenim allò que tant ens agrada, la nostra vida serà millor. És un plaer temporal, quan baixin altra vegada els teus nivells de serotonina és probable que et sentis pitjor encara, els problemes són els mateixos, la teva vida no ha millorat i a sobre t'has gastat un munt de calés en coses que no necessites i en molts casos que ni t'agraden. Però ho has comprat igualment perquè estava rebaixat.


Si aquest any no vols caure en l'espiral de consum de les rebaixes, pots seguir alguns d'aquests passos:


Abans d'anar de compres seria ideal fer un repàs del teu armari en profunditat, veuràs que tens i així no compraràs per duplicat, ja que tenim tendència a comprar les mateixes peces repetides. Potser et retrobes amb coses que fa temps que no et poses i és com si tornessin a ser noves, a més així prens consciència de tot el que tens. Treu del teu armari tot allò que ja no et va bé, que no t'agrada o simplement ja no t'identifica. Les persones evolucionem i el nostre armari ho ha de fer amb nosaltres.


No compris més del que pots tenir, tot allò que no veus al teu armari és com si no ho tinguessis. Intenta tenir més espai per moure les peces i el màxim de coses a la vista i acabaràs vestint de forma molt més variada tot i tenir menys opcions.


Fes una llista del que necessites i a quines botigues pots trobar-ho. Intenta comprar menys, però de més qualitat, la indústria del fast fashion està destruint el planeta de forma inexorable, comprem roba d'una qualitat tan baixa que en dues rentades ha perdut la forma i no ens la posem més, aquest tipus de peces acaben sent un greu problema pel medi ambient, a més acabem vestint amb roba malmesa, descolorida o amb pilotilles, això només atrau pobresa i dona una imatge deixada. És millor tenir poc, però d'una millor qualitat, les rebaixes són un moment fantàstic per fer-te amb alguns bàsics més bons.


Quan siguis a la botiga fes-te les següents preguntes abans de comprar una peça:


M'agrada de debò? O simplement et sembla que "està bé"


El teixit és còmode o em molestarà? S'ha de planxar molt?(important si odies la planxa) Està en consonància amb el meu estil i valors? O m'estic deixant portar per una moda que no m'atrau realment i una fabricació que no està alineada amb els meus valors?

Em queda bé? No s'hi val que et vagi bé de talla i ja està, la roba és un mitjà d'expressió i ens ha de fer sentir fabulosos tot el que portem. Si no et convenç, no ho compris!


Ho podré combinar? Si t'enamores d'un vestit que no saps com combinar tens un problema, hauràs de continuar comprant per poder lluir-lo o bé es quedarà abandonat a l'armari, fent-te sentir malament cada vegada que el vegis, compra coses que siguin fàcils de combinar i del teu estil.


Per què ho vull? És important saber quin ús li donarem a la roba que volem incloure en l'armari, serà per treballar? Per jugar a pàdel? Per sortir de festa? Aposta sempre per coses que siguin versàtils, uns pantalons que en funció de com els combinis serveixin tant per diari com per un sopar, part de dalt bàsiques que es poden portar amb qualsevol estil... i si ho vols per un ús concret com anar al gimnàs, analitza si en tens prou a casa o si de veritat ho faràs servir.


Què diu de tu? La roba parla de nosaltres, és com una carta de presentació i li hem de donar la importància que es mereix, escolta la peça que tens a les mans.

Què diu de la persona la que la porta? Si la resposta no t'agrada és que allò no és per tu.


Fixa't un pressupost i no el sobrepassis, el millor és portar la quantitat justa i així evites gastar més del que et pots permetre, i recorda preguntar-te, que passaria si no compro això? Normalment, la resposta sincera és RES, per tant, si dubtes, deixa-ho, sempre seràs a temps de tornar o trobar alguna cosa similar.

L'objectiu de tot això és que casa vostre no quedi atapeïda, que gaudiu triant la roba al matí i no acabeu amb un armari ple de -no sé què posar-me, les rebaixes són un gran moment per adquirir allò que necessitem, però si caiem en el consumisme desenfrenat només en sortirem perjudicats.

Bones rebaixes!


Carla Arguimbau

vidaenordre.com

carla@vidaenordre.com

649814236

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris