Tardor i pantans


La tardor s'estĂ  mostrant pobre pel que fa a precipitacions al paĂ­s. A totes les comarques, els valors sĂłn minsos i, a les capçaleres dels pantans mĂ©s grans i importants del paĂ­s, les pluges han estat minses, tret de l'Aran, Alta Ribagorça, Vall Fosca i Pallars SobirĂ . En aquests observatoris els registres han estat molt importants en alguns casos. Entre octubre i novembre, a Espot (Pallars SobirĂ ) gairebĂ© 300 mm. A Capdella (Vall Fosca, Pallars JussĂ ) gairebĂ© 250 mm. Rius com el Noguera de Tor, Flamicell o la Noguera Ribagorçana.

El repĂ s als embassaments ens mostra agonia en tots els casos, tret del pantĂ  d'Escales a la Noguera Ribagorçana. En començar l'octubre, amb prou feina fregava el 30% de la seva capacitat. Una capacitat total de 150 Hm³ (com el de Sau). En canvi, amb data 7 de novembre Escales fregava el 70%, concretament el 69%. En definitiva, amb valors absoluts de 45 Hm³ guanyats. L'equivalent a la meitat de la capacitat total del pantĂ  de La Baells. Altres pantans que guanyen sĂłn St. Antoni, Oliana i Rialb. El de la Noguera Pallaresa, Sant Antoni, va passar entre el 15 d'octubre i el 7 de novembre del 27% al 44%. SĂłn 17 punts mĂ©s en un pantĂ  de 200 Hm³, arrodonint. AixĂČ vol dir un augment absolut de 34 Hm³. Saltant al Segre, els valors d'augment sĂłn mĂ©s discrets. Oliana passa del 26% al 43%. És un pantĂ  mitjĂ , amb 80 Hm³ de capacitat total. Rialb, el gegant, amb 400 Hm³ de capacitat total estĂ  gairebĂ© buit. Al 18%. A mitjan octubre se situava en el 17%.

Marxant de l'occident hidrolĂČgic catalĂ , els valors sĂłn pitjors en general i sense recuperacions. Al sud, Siurana situat a Cornudella de Montsant es troba gairebĂ© del tot sec. Just al 4%. Riudecanyes, al Baix Camp tambĂ© al 4%. Si ens desplacem cap al Cardener al SolsonĂšs, afluent del Llobregat, els valors de Sant Ponç i de la Llosa del Cavall tambĂ© sĂłn agĂČnics. El primer, el mĂ©s petit, es troba al 27% mentre que el gran, amb 80 Hm³ de capacitat, Llosa del Cavall, es troba al 19%. L'Eix del Llobregat, Ășnicament regulat per La Baells se situava el dimarts 7 de novembre al 25%. MĂ©s a l'est, el riu Ter tĂ© dos pantans. El mĂ©s gran, Susqueda i el no tan gran, Sau. El primer es trobava el dia 7 al 19% mentre que el carismĂ tic pantĂ  de Sau se situava al 17%.

Darnius-Boadella, es troba unes dĂšcimes per sota del 15% de capacitat.

Es pot revertir aquesta situaciĂł? A un mes vista, no es veuen situacions clarament favorables. Ni de bon tros. MĂ©s endavant, desembre, gener i febrer, sĂłn mesos que, des del punt de vista de l'estadĂ­stica climĂ tica histĂČrica, sĂłn el trimestre amb menys precipitaciĂł en les estacions d'alta muntanya, sobretot del Pirineu mĂ©s oriental. A mĂ©s a mĂ©s de caure en forma de neu. AixĂČ ens aboca, molt probablement, a restriccions al territori mĂ©s poblat de Catalunya, la zona oriental. Uns 6 milions d'habitants, podrien entrar en emergĂšncia i, per tant, en restriccions durant el mes de desembre.

Per Francesc Mauri | TV3 | @MeteoMauri 

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris