D'on prové aquest nom? El nom prové de les barbes llargues, abundoses i espesses que tenen els sants d'aquests dies: Sant Hilari, el dia 13; Sant Pau Ermità i Sant Maur, el dia 15; i Sant Antoni Abat, el dia 17. També se sol allargar la setmana fins a Sant Fructuós, el dia 21, i Sant Vicenç, el dia 22. Tot un reguitzell de sants barbuts que han donat peu a aquesta associació i relació entre el fred i les barbes.
Però que hi ha de cert? La tradició popular té un fons de certesa i per aquesta raó arriba als nostres dies. Des del punt de vista climàtic, és a dir, amb anàlisis durant més de 30 anys, es confirma que el mes de gener a Catalunya és el més fred de l'any, sobretot pels volts de mitjans de mes. Això és així perquè si el màxim fred hauria de coincidir amb el solstici d'hivern, dia amb menor radiació del sol, que és, en definitiva, el motor de la nostra escalfor, la inèrcia tèrmica de l'aire fa que el màxim refredament es doni a mitjans de gener. En el cas de l'aigua, la seva inèrcia tèrmica és més lenta i trasllada el moment de l'aigua del mar més freda a casa nostra cap a finals de febrer. De fet, a l'estiu passa igual. Pels volts del 21 o 22 de juny, és quan arriba al màxim la radiació solar, però no s'assoleixen els valors més alts fins que, la inèrcia tèrmica del gran magatzem que és el mar, però també la terra ferma, arriba al màxim entre juliol i agost.
Aquest gener passarà a l'efemèride climàtica a la banda freda. La persistència de les baixes temperatures, sobretot en hores nocturnes han pesat molt. Algunes dades han estat significatives.
Per exemple, s'ha arribat a 30 sota zero a l'Estany Saburó al Pallars Sobirà, on hi ha un fenomen local de clot o piscina freda. A l'interior del País Valencià, per exemple, no s'han quedat curts. A Xixona, el termòmetre ha marcat 12 graus negatius! A la Franja de Ponent i l'interior de Catalunya s'han observat mínimes de 5 a gairebé 10 graus sota zero. Algunes platges blanques també s'han vist. A Sant Pere Pescador, Alt Empordà, un contundent 5 sota zero. O a Tarragona, Universitat Laboral, 1 grau sota zero. Destaquen també algunes mínimes properes als zero graus a l'interior de les 3 grans illes Balears, excepte la Pitiüsa petita, Formentera.
Que aquest cop la setmana dels Barbuts hagi coincidit amb el fred rigorós no vol dir que algunes dites o creences populars tinguin sempre relació amb uns pronòstics que no fallen. El pròxim 2 de febrer sentirem: "Si la Candelera plora, l'hivern és fora i si la Candelera riu, l'hivern es viu". Que plogui el 2 de febrer no significa que pugui tornar l'hivern, ni a l'inrevés, des del punt de vista científic.
Saviesa popular sempre benvinguda, però amb cautela.
Per Francesc Mauri | TV3