Noves restriccions per la Covid a Vic i Manlleu



Més restriccions socials per contenir la pandèmia. Amb la corba epidèmica estancada en alts nivells de risc -80 casos per 100.000 habitants en l'última setmana i perill de rebrot elevat-, el Govern ha decidit ampliar les limitacions d'aforament i activitat a dos municipis de la comarca d'Osona amb alts nivells de transmissió de virus: Vic i Manlleu. El Procicat, l'òrgan de la Generalitat encarregat de coordinar la resposta a la pandèmia, ha decidit reduir l'activitat social i limitar els contactes en sengles poblacions durant, almenys, quinze dies, per tallar les cadenes de transmissió a la zona. El Govern prorrogarà també unes restriccions similars a Girona, Salt, diversos municipis de la Noguera, Barcelona i l'àrea metropolitana de la capital catalana. Per la seva banda, el municipi tarragoní de Reus, que ha reduït el seu nivell de risc després d'imposar limitacions socials, quedarà lliure de restriccions.


Tant Vic com Manlleu arrosseguen una corba epidèmica a l'alça. La capital de la comarca d'Osona té una incidència acumulada en l'última setmana de 207 casos per 100.000 habitants, gairebé tres vegades més que la mitjana catalana. A més, la velocitat de reproducció de la malaltia (la Rt, que mesura a quantes persones contagia, de mitjana, un infectat) està en 1,44, un nivell superior al que recomanen les autoritats sanitàries (sempre per sota d'1) per mantenir sota control la transmissió. Manlleu, que ha realitzat cribratges massius en el municipi i en dos col·legis del seu entorn per detectar precoçment casos asimptomàtics, repeteix el patró de Vic tot i que amb xifres encara més elevades: la incidència és de 472 casos per 100.000 en els últims set dies, la Rt està en 1,2 i el nivell de risc de rebrot és 10 vegades més alt que la mitjana de Catalunya.

Amb aquest escenari sobre la taula, el Procicat ha decidit ampliar a aquests municipis les restriccions socials: a més que es prohibeixen les reunions socials, públiques o privades, de més de sis persones -aquesta mesura, de fet, està instal·lada a tot Catalunya- , es limita l'aforament d'actes religiosos o cerimònies (casaments, batejos, vetlles) a un màxim de 10 persones. Tampoc es podrà fer servir la barra dels bars, el servei sempre ha de ser en taula i l'interior dels locals només s'ocuparà al 50%. Les activitats culturals, com cinemes i teatres, tindran un aforament reduït al 70% i els locals esportius (gimnasos), al 50%. Aquestes mateixes mesures són les que s'estan aplicant en zones com Girona, Salt, diversos municipis de la Noguera o la primera corona metropolitana, uns territoris en què el Govern ha decidit mantenir, almenys quinze dies més, les restriccions. A la Cerdanya també s'han implantat limitacions d'aforament i mobilitat.

Tot i que la corba epidèmica a Catalunya no ha pujat i encara està molt lluny de la situació que reflecteixen altres zones com Madrid, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha advertit dimarts que no es pot abaixar la guàrdia. Argimon ha augurat que la corba anirà serpentejant en les pròximes setmanes, amb pujades i baixades constants que impedeixen rebaixar el nivell d'alerta. En l'última setmana s'han diagnosticat 6.195 nous casos i, encara que la pressió assistencial encara no compromet els hospitals, ja hi ha 802 persones ingressades, 140 d'elles en cures intensives.

L'únic lloc on el Departament de Salut ha rebaixat el nivell de control és a Reus, que portava també diversos dies amb les mateixes restriccions que ara s'implantaran a Vic i Manlleu. En aquest municipi, el risc de rebrot va arribar a superar els 500 punts (a partir de 100, el perill de creixement potencial de virus és alt): en l'última setmana ha estat a 234 i la incidència en 100 casos per 100.000 habitants, uns nivells encara elevats, però molt per sota de les xifres que es van arribar a aconseguir a la zona.

Les noves mesures entraran en vigor quan es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i tindran una durada de, almenys15 dies.

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris