Tornem a la dieta mediterrània. per Alba Zamora


La dieta mediterrània és un model d'alimentació que ha estat reconegut per la comunitat científica internacional com un patró alimentari dels més saludables i equilibrats del món. Basat en la trilogia del blat, la vinya i l'olivera, ofereix una varietat de productes que permet seguir una dieta equilibrada. En canvi, si observem els índexs de sobrepès i d'obesitat dels darrers anys, veiem com les xifres no reflecteixen un patró alimentari que es correspon amb els beneficis de la dieta mediterrània. A Catalunya, segons les dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (2012), gairebé la meitat de la població de més de 18 anys té excés de pes (el 57,7% dels homes i el 40,1% de les dones). En concret el 35,2% té sobrepès (que afecta més els homes) i el 13,8% obesitat (similar per a tots dos sexes). Quins motius atribuïm a aquest canvi de tendència?
Alba Zamora. Redactora de la Revista de Vic

En primer lloc, l'estil de vida actual és menys actiu i més sedentari. Les jornades laborals partides i les jornades de més de 8 h dificulten la gestió del temps per tal de trobar estones dedicades a l'activitat física. En aquests casos, recomano pensar en petits canvis que al llarg del temps suposen canvis d'hàbits saludables: baixar i pujar les escales en comptes d'agafar l'ascensor, anar caminant a la feina, anar a peu a acompanyant els nens a l'escola, desplaçar-te caminant a fer encàrrecs, etc. Pel cap de setmana, busca fer activitats amb tota la família, crearàs hàbits saludables per tu i pels teus éssers estimats.

En segon lloc, ens trobem en un mercat que ofereix aliments cada vegada més empobrits. El valor nutritiu dels aliments que trobem avui és inferior al que trobàvem anys enrere. Això és degut a la recol·lecció anticipada, a l'emmagatzematge i el transport dels aliments. 
Aquesta cadena de processament fa que pel camí es perdin part de les propietats nutritives dels aliments. Sobretot pel que fa a la fruita i la verdura, fonts de vitamines i minerals per excel·lència, des de l'any 1985 han perdut el seu valor nutricional entre el 20 i el 75% segons l'Estudi científic sobre la disminució de nutrients en els aliments, realitzat pel doctor W. Amzallag (Universitat de Montpeller). Per resoldre aquesta problemàtica podem buscar mercats alternatius com l'ecològic o el consum de productes de proximitat i km 0. Una altra mesura important és incloure a la nostra dieta complements alimentaris que contraresti les mancances que trobem quan consumim aliments amb baix valor nutritiu.

Per últim, la influència de la indústria del menjar. Els aliments processats, d'alt contingut en greixos i sucres, altrament anomenats menjar escombraries, han afectat la nostra dieta transformant-la fins a substituir àpats saludables basats en blat, vinya i olivera, per àpats mancats de nutrients i rics en greixos i sucres. Actualment s'ha confirmat que la Diabetis de tipus B pot ser un efecte causat pel sobrepès. 
També pot causar problemes intestinals, articulars, cardiovasculars i psicològics, entre d'altres. En conclusió, la prevenció és la clau per tal d'evitar que el nostre benestar es vegi afectat. 
Mirem enrere per tornar a les bases de la dieta mediterrània i aprofitem tot el que coneixem avui gràcies a la ciència. 

Siguem conscients quan mengem, que no solament estem realitzant un acte de plaer, que també ho és, sinó que amb cada àpat ens nodrim, alimentem les nostres cèl·lules, hidratem el nostre cos, sentim la vitalitat i l'aprofitem per tenir un estil de vida actiu i saludable que afecti positivament a tots els nivells de la nostra vida.

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris