El nou fenomen viral a la xarxa, parlem de l’ASMR


Actualment existeix un fenomen a xarxes socials, sobretot a la plataforma Youtube, que fa pocs mesos s’ha convertit en un moviment viral. Estic parlant de l’ASMR, i en aquest cinquè article t’explico en què consisteix aquesta nova moda.
ASMR són les sigles de Resposta Sensorial Meridiana Autònoma, concepte que apareix per primera vegada l’any 2017, descrita com una sensació estranya que et fa sentir bé, és com un formigueig que recorre tot el cos. Aquesta sensació tant agradable, és provocada per contingut audiovisual, estímuls visuals, tàctils i auditius que provoquen en l’espectador una sensació de formigueig que recorre la nuca, el cap, l’esquena o fins i tot els braços. Tot seguit, aquesta sensació produeix en els espectadors un estat de relaxació profunda.


Actualment, el contingut ASMR és un dels més visitats a la plataforma de vídeos Youtube i els canals que tracten aquesta temàtica aconsegueixen milers de subscriptors ràpidament.
A més, els usuaris i usuàries que consumeixen aquest material audiovisual l’utilitzen habitualment per dormir, però no tothom és capaç de sentir el formigueig. De fet, hi ha persones que ho senten i d’altres que no, estimen que 1 de cada 1000 persones senten aquestes “pessigolles cerebrals”.


D’altra banda, diverses fonts asseguren que es tracta d’una sensació semblant a la que se sent segons abans d’un orgasme i és per això que s’anomena també “Orgasme cerebral”. Però no es tracta d’això, de fet, no té cap relació amb tot allò de caràcter sexual. Últimament, en alguns canals de Youtube, les creadores del contingut visual ho fan de forma sensual, però per experimentar aquesta sensació de ASMR no és necessari induir cap tipus d’estimulació sensual.
Tractant aquest tema des d’un punt de vista científic, l’estudi de major rigor científic que s’ha publicat fins ara sobre ASMR va ser escrit per dos psicòlegs de la Universitat de Swansea, Gran Bretanya. La principal conclusió a la que varen arribar a través d’aquesta investigació va ser que l’ASMR pot proporcionar alleujament dels símptomes de manera temporal a persones que pateixen depressió, i d’altres individus asseguren que poden sentir que el seu estat d’ànim i la sensació de dolor milloren amb la reproducció d’aquest contingut audiovisual.
Per concloure, m’agradaria comentar que és un article únicament per presentar el tema, però si us ha interessat, o si us ha despertat una mica la curiositat, podeu fer un cop d’ull a les xarxes a veure que us sembla. Cal destacar que es tracta d’un tema poc estudiat fins al moment, i per tant, encara no hi ha una explicació científica per a aquesta reacció psicofisiològica tant relaxant.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris