Eduard Estivill: 'De la qualitat del son depèn la qualitat de la nostra vida'

La seva màxima és 'dormir bé és viure millor'. El Doctor Eduard Estivill manté des de fa dècades una activitat molt intensa, a l'entorn de la seva especialitat, la lluita contra els trastorns del son. El seu objectiu principal és ajudar a les persones a dormir adequadament perquè assoleixin una millor qualitat de vida.

Per què és tan important dormir bé?
El son és un taller de reparació, restauració i memorització. Sense dormir no podríem estar desperts. Si arribem als 90, haurem dormit 30 anys de la nostra vida. Dormiren 30 anys per poder estar 60 anys desperts. No hi ha vida sense dormir.

Socialment, li donem prou importància?
Encara hi ha molt desconeixement per part de la població en general, sobretot en els joves que pensen que dormir és perdre el temps. Però a poc a poc la gent es va conscienciant que és molt important, i de la qualitat del son depèn la qualitat de la nostra vida.

Quines són les millors pautes per dormir sanament i correctament?
El son no ve de cop. S'ha de preparar. Dues hores abans d'anar a dormir, com a mínim, cal desconnectar de les xarxes socials, apagar el mòbil, fer una activitat relaxant que no tingui res a veure amb la feina i sopar poc.

Quina quantitat d'hores són les més recomanables?
Entenent que el son és un taller, les hores de son estan en funció de l'edat. Un nen de 4 o 5 anys, que es mou molt durant el dia i aprèn molt, necessita que el taller del son duri almenys 12 hores. Un adolescent necessita 9 hores; un adult, 8; i un adult gran, a partir dels 65 anys, amb 6 hores en pot tenir prou.

Quin paper juguen els somnis?
En una fase del nostre son, la que s'anomena fase REM, es configuren els somnis. Són una barreja d'informació guardada en el nostre cervell, que es mescla sense coherència. Per recordar els somnis ens hem de despertar. Per això, la gent que dorm malament, i es desperta més vegades, recorda més els somnis.

Com estan incidint les noves tecnologies en la qualitat del son?
Totalment i per dues raons. Primer perquè ens treuen hores de son. Segon, perquè la llum que rebem dels mòbils i tabletes fa que el cervell no segregui melatonina, la substància que ens ajuda a dormir.

Per què considera especialment clau el son dels més petits?
Perquè mentre dormen, el cos fabrica hormones essencials per créixer, com ho és l'hormona del creixement, i perquè també mentre dormen construeixen més connexions en el cervell que faran augmentar el seu coeficient intel·lectual.

Com ha evolucionat el Mètode Estivill al cap dels anys?
Anem descobrint coses. Encara està totalment vigent per ensenyar a dormir als nens a partir dels 6 o 7 mesos. Però, ara, en el "Duérmete niño, versión actualizada 2014", que va sortir el novembre passat, hem incorporat noves investigacions per ensenyar a dormir als nens des del primer dia de vida.

Quins són els reptes més immediats de la seva fundació?
Aprofundir amb les investigacions sobre els temes que les indústries no els interessa. Sobretot sobre el son dels treballadors a torns, i el son de les persones discapacitades.

Per Ramon Teixidó / AMIC 
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris