REVISTA DE VIC - MAIG 2025 - BARRI CAPUTXINS


 

Al segle XVII els frares caputxins van fundar convent i església a l'actual plaça de la Divina Pastora, origen del nom que encara identifica el sector oriental de Vic. L'església —únic vestigi d'aquell cenobi enderrocat el 1654 pels francesos i exclaustrat el 1835— és avui bé cultural d'interès local i far simbòlic d'un barri que combina petjada monàstica, habitatge social dels seixanta i antigues pelleries reconvertides.

CLICA PER LLEGIR LA REVISTA EN FORMAT DIGITAL

Les veïnes i veïns, agrupats en una associació activa, reclamen conservar aquesta identitat híbrida davant l'especulació i l'oblit institucional; la mobilització recent per evitar el tancament del CAP n'és prova fefaent. El repte és fer compatible la història amb un espai urbà habitable: museïtzar a l'aire lliure el perímetre del convent, guanyar zones verdes on hi havia l'hort i pacificar el trànsit per connectar el nucli antic amb l'Eixample Morató.

CLICA PER LLEGIR LA REVISTA EN FORMAT DIGITAL

La cohesió passa també per la cultura. Les Festes del Barri i iniciatives digitals com la "Torre dels Caputxins" ho demostren, però cal un equipament municipal —per exemple, l'antic magatzem— que allotgi tallers i coworking social. D'aquesta manera, la memòria dialoga amb necessitats actuals de famílies diverses, joves que volen arrelar i gent gran que encara recorda el pou de la torre.

CLICA PER LLEGIR LA REVISTA EN FORMAT DIGITAL

Caputxins ha sobreviscut a guerres, desamortitzacions i presons perquè té arrels profundes. Toca a les institucions regar-les amb polítiques valentes i participació real: preservar el barri no és nostàlgia, és aposta de futur.