Vida en ordre: El canvi d’armari per Carla Arguimbau


 


Pluges, vent i fred han marcat l'inici de la primavera aquest any i ens han anat endarrerint un esdeveniment que es viu en la majoria de les cases aquests dies. El canvi d'armari.

 Si no tens un vestidor d'aquests que surten a les revistes el més comú és que tinguis la roba de fora de temporada encaixada a les golfes, a l'arco de sota el llit o en altres punts de la casa i dues vegades l'any fas aquest intercanvi, endrecem la roba que hem dut fins ara i traiem la de la temporada en què entrem, a mi m'agrada especialment aquest moment per molts motius, sobretot a la primavera quan trec tots els jerseis gruixuts i foscos, els agraeixo haver-me mantingut calentona i els substitueixo per peces plenes de color, teixits lleugers i alegres que donen vida amb només obrir l'armari, però jo soc una mica rareta i sé que per molta gent és un procés pesat, feixuc i que fa una mandra mortal. 

Si tu ets una d'aquestes persones, pots fer dues coses, trucar a una organitzadora professional com jo perquè se'n cuidi tot i t'ajudi a fer-ho o continuar llegint aquest article per fer-ho tu mateix de la mà d'una professional. 


Primer pas: 


Reserva un dia per fer-ho, el millor és fer-ho tot de cop per no allargar el procés i atapeir l'armari amb una barreja de temporades. Intenta tenir el llit fet i tota la roba neta i eixuta, que no quedi res al cabàs de rentar o a l'estenedor. La preparació és tan important com el procés, ja que ens facilitarà molt tenir tot preparat i no haver de parar a mitges o trobar peces dies després. Tindre tots els penjadors iguals marcarà la diferència, no només estètic sinó també de practicitat. Si ja els tens fantàstic! Si n'has de comprar et recomano els de vellut que són molt lleugers, no rellisca la roba i ocupen poc espai. 


Segon pas: 


Buida l'armari, ho treu absolutament tot, pots deixar-ho a sobre el llit. Deixa els penjadors també fora i no t'oblidis dels altells i els baixos. Ha de quedar com el dia que el vas comprar. Aprofita per treure la pols i fer aquells racons que de normal no veus, és l'excusa perfecta per fer-ho. 


Tercer pas: 


Prepara les caixes o el lloc on guardaràs tota la roba, que estigui neta i eixuta, millor evitar llocs amb humitats i materials com el cartó, millor busca materials resistents i transpirables.



Quart pas: 


Revisa peça per peça, has de tenir en compte les següents coses: 


M'agrada? 

M'ho he posat durant aquesta temporada? 

Em fa sentir a gust i còmode? 

M'ho vull seguir posant? 

Està en bones condicions? 

És de la meva talla? 


Si has respost que no a alguna d'aquestes preguntes, ha arribat l'hora dels adeus... si no t'ho has posat, analitza per què. Sempre hi ha un motiu. Si estàs incòmode o no t'hi sents bé què carai esperes per fer-ho fora de la teva vida? I això s'aplica a la roba, als complements, a les situacions i a les relacions, creu-me, quan comences a fer neteja d'armari i li trobes el gust després adquireixes noves perspectives en tot el que t'envolta (per això la meva empresa es diu Vida en Ordre) Però seguim que m'emociono amb temes que no venen al cas, si t'ho has posat, està bé, és còmode, però ja no t'agrada també l'has de deixar marxar. 

La roba no només té la funció de cobrir el cos, sinó que és un potent mitjà d'expressió, la teva roba parla de tu i si el que diu ja no ressona amb tu no l'hauries de portar. Si té forats, taques, el teixit ha perdut la forma o està descolorit a què esperes? Aquest tipus de peces ens fan veure deixats, atrauen pobresa a les nostres vides i no ve de gust lluir-ho. 

Sempre que puguis, compra qualitat, no cal anar de disseny, però sovint ens gastem un munt de diners en moda de baix cost que dura tres rentades i a més és molt perjudicial per al planeta, et convido a comprar menys, però de millor qualitat, la compra conscient t'ajuda a estalviar, a mantenir l'ordre a casa, a valorar més el que tenim i a ser més sostenibles. Ai aquells pantalons que ja no corden o et fan bossa... com et fan sentir? Et fa feliç veure'ls a l'armari? O et fa ràbia no poder-te'ls posar? Generen una pressió constant per adquirir una talla concreta? 

Sigues realista, si estàs fent alguna cosa per recuperar aquella talla, doncs vinga guarda'ls, però si no tornaràs a dur aquesta talla i a sobre fa deu anys que els vas comprar, deixa'ls marxar, podràs comprar uns altres si realment tornen a ser per tu i t'alliberaràs d'una càrrega que ni sabies que portaves a sobre. 

Després d'aquest intens exercici de cribratge, fica a les caixes que hagis preparat allò que de debò et vols tornar a posar l'any vinent, desa a l'armari les peces que continuaràs fent servir aquesta temporada i respira. Has fet el més difícil. 



Cinquè pas: 


Treu la roba d'estiu d'allà on la tinguis i realitza el mateix exercici, revisa cada peça. 


Què et fa sentir? 

Està en bon estat? 

M'agrada? 

Em queda bé? 

M'ho tornaria a comprar? 


Ves responent preguntes, deixa que el teu cos parli i escolta'l, només treure una samarreta que fa sis mesos que no veus ho notaràs, acluques els ulls i apareix un pensament com – però en què estava pensant? O bé et surt un somriure a la cara? Sents ganes de tornar-t'ho a posar o et fa molta mandra? No deixis entrar al teu armari coses que no et fan sentir bé, les hauràs de veure cada dia! 

Val més tenir poquet, però que a l'hora de triar et faci il·lusió qualsevol de les coses que hi ha.(insisteixo que això s'aplica a qualsevol àmbit de la vida) Intenta que tota la roba que hi poses estigui neta i no sembli una figa, tracta bé les teves pertinences i fes-les durar i quan hagi arribat el moment agraeix el que t'han aportat i deixa-les anar, amb alegria, sense por. Només són coses, i són teves, no deixis que s'inverteixin els papers. 

T'ajudarà a donar-les associacions amb finalitats benèfiques com Càritas, la fundació Ashes, Areté, roba amiga o humana, investiga quina pot encaixar més amb els teus valors i ajuda adonar una segona vida a la roba, fomentem el comerç circular, la inclusió laboral i fem que la nostra roba vagi a parar a llars on d'una altra manera potser no la podrien tenir. Recorda que l'armari ha de tenir un 20% d'espai buit per poder veure bé que hi ha i deixar que hi hagi moviment i si malgrat que el pas a pas se't fa una muntanya, deixa't acompanyar dels professionals de l'ordre que et faran aquesta tasca molt més senzilla i ràpida. 

Feliç canvi d'armari a tothom!


Carla Arguimbau

vidaenordre.com

carla@vidaenordre.com

649814236

1 Comentaris

Comentaris

Deixa el teu comentari aqui!