El pròxim curs escolar a Catalunya prendrà un gir diferent amb una nova data d'inici i algunes consideracions importants. Segons ha comunicat recentment la consellera d'Educació, Anna Simó, en una reunió amb representants sindicals i del món docent, el dilluns 9 de setembre marcarà l'inici del curs per a les etapes d'infantil, primària i secundària. A diferència del passat, quan el curs va començar el 6 de setembre, aquest cop s'endarrereix la data per evitar que el primer dia de classes caigui en un divendres.
L'ajust en el calendari escolar sorgeix en resposta a les demandes de la comunitat educativa, que havia expressat el desig d'almenys cinc dies laborables per preparar el nou curs, mentre es mantenia l'inici abans de la Diada. Així, la nova data busca trobar un equilibri que satisfaci aquestes expectatives.
Una de les raons darrere aquest canvi, segons ha explicat la consellera Simó, és el procés d'avaluació de la jornada escolar que està en curs. Aquesta avaluació podria tenir implicacions en l'horari i la distribució del temps escolar i lectiu durant la legislatura vinent, i per extensió, en el calendari escolar en general.
"És una decisió que prenem de forma excepcional perquè estem immersos en un procés d'avaluació de la jornada escolar que la legislatura vinent podria afectar també a l'horari i la distribució del temps escolar i lectiu, i de retruc al conjunt del calendari," va explicar la consellera.
Des de fa un parell d'anys, el Departament d'Educació ha optat per avançar l'inici de les classes a la primera setmana de setembre, defensant que aquesta mesura beneficia especialment els estudiants més vulnerables, ja que redueix la desconnexió durant l'estiu i garanteix una major igualtat d'oportunitats. Així doncs, la segona setmana de setembre s'establirà com el moment de retorn a les aules per als alumnes de Batxillerat i FP.
Aquest canvi en el calendari escolar no només reflecteix ajustaments logístics, sinó també una resposta a les necessitats i demandes de la comunitat educativa. Amb una nova data d'inici, es busca no només preparar adequadament el nou curs, sinó també adaptar-se als possibles canvis futurs en l'horari i la distribució del temps escolar. Així, el Departament d'Educació contínua treballant per millorar l'experiència educativa dels estudiants catalans.