Els evangelistes de Josep Maria Sert tornen a la catedral de Vic 86 anys després

murals-sert-3
Fotografia: Bisbat de Vic.

La Catedral de Sant Pere de Vic torna a exhibir 86 anys després els quatre evangelistes de Josep Maria Sert. Es tracta de quatre peces de gran format que el prestigiós muralista va pintar el 1926 i que ara s'han ubicat al deambulatori del temple. Malgrat que la catedral de Vic es va cremar l'any 1936, durant l'inici de la Guerra Civil, aquestes pintures van ser de les poques obres que es van salvar. Ara, el propietari de les teles, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), les ha cedit i n'ha supervisat la restauració i instal·lació al lloc originari. Aquesta és la primera gran actuació d'un projecte més ambiciós que vol reivindicar la figura i l'obra de Sert a la catedral de Vic i que passa per la creació d'un centre d'interpretació.

El delegat episcopal de Patrimoni Cultural del bisbat de Vic, Dani Font, ha explicat aquest dimecres que les teles dels quatre evangelistes es van exhibir l'any 2021 a la nau central de l'església amb motiu de l'exposició temporal 'Sert en flames'. Ara, un cop instal·lades al deambulatori, la idea és que s'hi mantinguin de manera "permanent", ha dit Font.

Josep Maria Sert va decorar en dues ocasions l'interior de la Catedral de Vic: el 1926 i el 1945. Quan va pensar la segona decoració, després de la Guerra Civil, va fer un projecte completament nou, tant a nivell iconogràfic com estilístic, i no va reutilitzar cap dels elements que s'havien salvat de l'incendi. Això explica, segons Font, la diferència entre les teles de la primera etapa, amb una pintura "molt més optimista", de les de després de la guerra, d'un Sert molt més trasbalsat, on es percep un to "menys amable".

Les grans teles, que fan entre 4 i 6 metres d'alçada i tenen un pes de prop de mitja tona, estaven situades en l’antic presbiteri. S'hi poden veure els quatre evangelistes presentats amb els elements que simbolitzen: Marc amb el lleó, Lluc amb el brau, Joan amb l'àliga i Mateu amb l’àngel.

Per a poder exhibir les teles en condicions s'ha remodelat tot el deambulatori. Entre altres accions, s’han restaurat les parets i cornises, s'ha renovat totalment la il·luminació i s'hi han instal·lat suports metàl·lics tubulars. Al remodelat deambulatori també s'hi pot continuar veient una altra de les joies artístiques de la catedral: l'antic retaule gòtic de la catedral de Pere Oller. Per Dani Font, instal·lar les teles sobre uns suports metàl·lics era important per no donar la idea, si es posaven sobre la paret, que Sert els havia fet pensant en aquell espai. "Era una manera de mostrar que aquestes pintures no anaven aquí", ha dit.

Un cop acabada la Guerra Civil, les pintures van ser adquirides per l'Ajuntament de Barcelona, que les va exhibir en el seu Museu d'Art Modern. Anys després, el fons d'aquest museu s’incorporaria al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) en el moment de la seva creació. A finals de la dècada dels 80, el MNAC les va cedir a l’Ajuntament de Vic perquè s'exhibissin a la Capella Fonda de l'Església de la Pietat, on van romandre fins fa uns anys, quan la Capella Fonda va patri una remodelació profunda per esdevenir l'actual Vicpuntzero.

Un projecte molt més ambiciós al voltant de Sert

L'actuació ha tingut un cost de 287.000 euros i ha estat cofinançada entre el bisbat de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de fons europeus i ha comptat amb l'aportació econòmica de l'Ajuntament de Vic.

Aquesta iniciativa inclou altres accions entorn de l'obra de Sert que volen recuperar i valorar l'obra d'aquest muralista de prestigi mundial. Entre altres actuacions s'està actuant per restaurar i condicionar tota la decoració mural de la nau central, la restauració del sostre del temple o s'està impulsant un espai divulgatiu multimèdia entorn de Sert a l'antiga sagristia dels Canonges, que hauria de veure la llum a finals d'aquest 2023. La resta d'actuacions, la previsió és enllestir-les el 2025.

El cost total del projecte és d'1,8 milions d'euros aportats entre el bisbat de Vic, l'Ajuntament de Vic, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura.  El vicari general del bisbat de Vic, Josep Maria Riba, ha destacat la "bona sintonia" entre les diferents institucions i l'església, "bona per l'art, per l'església i pel país".

Altres intervencions en el conjunt de la catedral

L’execució del projecte de recuperació de l’obra de Sert a la Catedral forma part d’una llarga llista d’intervencions en diferents àmbits catedralicis, que tenen la voluntat de posar el conjunt sencer de la catedral en un estat òptim per a la seva vida litúrgica i cultural. Així, recentment s’ha acabat la restauració de la capella barroca de Sant Bernat Calbó i de l’edifici de l’Escrivania, situat sota el campanar, i estan en marxa la restauració del claustre gòtic, la restauració de l’edifici romànic de la canònica, i la redacció del projecte de rehabilitació del claustre baix.  ACN 

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris