Comença l'escola, un moment immillorable per a establir hàbits d'higiene infantil



En algunes comunitats autònomes els nens ja han començat el nou curs, en unes altres estan a punt de fer-ho... Començar el curs escolar és sempre una aventura per als més petits, especialment si és el seu primer any en el col·legi. És, també, una bona ocasió per a establir hàbits d'higiene diaris que permeten que els nens vagin nets i es mantinguin sans.


Ensenyar als nens hàbits d'higiene és compartir amb ells la importància del lavabo i la cura personal per a tenir una bona imatge. Aquesta és una de les lliçons més importants per a ells, ja que és primordial per a aconseguir una bona autoestima personal i per a relacionar-se amb els altres, és a dir, per a una correcta socialització.

Dents, rostre i mans

Cal establir hàbits i horaris molt clars i que els nens puguin seguir sense presses, amb el que cal preveure aixecar-se amb suficient temps per a endreçar-se i desdejunar amb tranquil·litat abans d'arribar a l'escola puntual. En aixecar-se, cal rentar-se les mans, la cara i les dents. Abans dels dos anys, convé que aquesta rentada la realitzin els pares, però a partir d'aquesta edat ja poden fer-ho sols, encara que sempre ha d'estar present algun dels pares per a supervisar que es realitzi correctament.

Les dents han de rentar-se com a mínim dues vegades al dia, al matí i abans de ficar-se al llit, encara que l'indicat és realitzar-ho després de cada menjar. Si el nen menja a l'escola, pot preparar-se-li un petit necesser amb raspall de dents i pasta dental i comentar-ho amb la direcció de l'escola perquè tinguin prevista aquesta possibilitat.

També és important recalcar-los la importància de rentar-se les mans abans i després de cada menjar i sempre que estiguin brutes (després de jugar al parc, després d'anar al bany, etc.). La brutícia de les mans acostuma a ser la causant d'infeccions en la boca, ulls i intestins, per la qual cosa és recomanable explicar-los la importància que estiguin netes perquè es mantinguin sans.

Dutxa i bany

A diferència dels pares, els nens fins a l'adolescència acostumen a banyar-se a la nit, ja que durant el dia acostumen a embrutar-se bastant i el bany nocturn serveix per a trencar amb l'activitat diària i preparar-se per al sopar o dormir. En el cas dels bebès, convé fer del bany un moment de plaer i joc perquè relacioni la dutxa/bany amb una activitat plaent.

Correspon als pares ensabonar i rentar els cabells dels petits fins entrats els sis anys, i fins als deu convé supervisar aquestes accions, ja que els nens són poc sistemàtics i poden oblidar-se d'ensabonar zones del cos. A més, cal controlar molt bé la neteja del seu cabell, ja que les plagues de polls estan a l'ordre del dia i apareixen quan s'inicia el període escolar, especialment entre els sis i els dotze anys. Per això, cal pentinar el cabell cada dia abans d'anar a escola i aplicar una mica de colònia que, encara que està en desús, és una bona pràctica per a evitar el contagi.

Higiene també a la roba

Diàriament, els petits han de canviar-se de roba interior i mitjons, i aprendre a deixar les peces brutes en el seu lloc (safareig, galleda de la roba bruta...). També és convenient que el dia anterior preparin la roba que portaran a l'escola, comprovin si les sabates estan netes o no, i aprenguin a netejar-los.

Tens l'obligació de donar exemple

Un punt a tenir en compte en la higiene infantil és que els nens petits són grans imitadors i, a més, molt llestos i poc donats a deixar-se convèncer perquè sí. Per tant, per molt que se'ls intenti convèncer dels beneficis del rentat, només si veuen que els adults també ho fan, que els resulta agradable i que obtenen resultats plaents (en forma d'elogis, d'integració en un grup d'amics, de veure's «macos» en el mirall) l'acceptaran com un hàbit diari.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris