El simbolisme d'un atrapa-somnis


Un atrapa-somnis, és un objecte ètnic de forma circular envoltat d'una xarxa teixida en forma de tela d'aranya i adornat amb comptes i plomes, la finalitat del qual és protectora.
Cadascuna de les parts de l'atrapa-somnis té el seu significat. Per exemple, el cercle central, simbolitza la mare terra. Que sigui de forma arrodonida tampoc és producte de l'atzar, sinó que significa que tot flueix, que tot circula i que no hi ha un principi ni un final definit. Les plomes (antigament d'ocells) signifiquen respiració i lleugeresa. La xarxa, que originàriament es feia amb brins vegetals de color vermell és el lloc on es filtren tots els somnis, i el nombre de puntes que conté la xarxa, té també diferents definicions. A tall d'exemple, les cinc puntes simbolitza una estrella, 6 puntes una àguila, 7 puntes, les set profecies i 13 puntes, les diferents fases de la lluna.
També els diferents colors dels atrapa-somnis tenen la seva simbologia: blanc (puresa), negre (infinit i força mental), rosa (energia de l'amor), vermell (voluntat), taronja (harmonia), groc (espiritualitat), verda (vida), violeta (l'ànima) entre d'altres.
L'origen de l'atrapa-somnis, prové de la tribu dels Ojibwa, un poble natiu d'Amèrica del Nord. En ella, hi havia la llegenda que existia una dona molt bella (també anomenada dona-aranya) perquè per a protegir els nens cosia al voltant d'ells un teixit per a protegir-los de les visions malignes i dels malsons. Amb els anys, la tribu es va fer cada vegada més nombrosa i la bona dona no podia fer-se càrrec de tots els nens, per la qual cosa les mares i àvies van començar a teixir sobre una estructura de fusta de salze amb l'objectiu de penjar-les a les habitacions dels nens i així protegir-los igualment dels mals somnis.

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris