Gelosia entre germans. per Ariadna Jutglar


No fa gaire, vaig estar treballant en un cas on una mare estava molt preocupada per les conductes del seu fill, ell "havia canviat": deia més mentides, tenia un humor més irritable, amb rebequeries constants... Fent l'exploració psicopatològica i l'anamnesi del cas, ens vam adonar que l'inici d'aquestes conductes problema coincidia amb el naixement d'un germà petit. Ell estava gelós!!!

Sovint associem a la gelosia a una reacció negativa, però en realitat és una emoció totalment normal i natural que pot sentir un infant davant l'arribada d'un nou membre a la família. Cal que entenguem que és un moment de canvi pel nostre fill/a. Els gelós, per poder gestionar-los primer cal detectar-los, entendre'ls i aprendre a expressar-los.

Quins senyals ens poden ajudar a detectar-los?

- Canvis de comportament dirigits a cridar l'atenció

- Presència de rebequeries

- Disminució de la tolerància a la frustració

- Conductes regressives (descontrol d'esfínters, llenguatge més infantil...)

- Alteració d'hàbits: menjar, son..

És important que davant d'aquests senyals, els pares actuïn donat que tot això indica la presència de malestar en el nostre fill/a. Per aquest motiu, a continuació us deixo algunes indicacions per poder ajudar a disminuir les conductes de gelosia:

- Implicar al nostre fill/a des del principi de l'embaràs. Explicar-li que suposarà l'arribada d'un nadó a la família. Cal que aquesta explicació sigui realista, no fantasiosa.

- No fer comparacions. Hem d'evitar fer comparacions, ni positives ni negatives. Això afecta directament a la seva autoestima, autoconcepte i percepció d'autoconfiança...

- Involucrar al germà gran en les tasques diàries del més petit (sempre adequades a l'edat i les capacitats del nen, evitant donar responsabilitats excessives). Això ajudarà a augmentar la percepció d'autoeficàcia i autoestima, fent que se senti important i útil. Altrament, també estaràs fomentant una relació positiva entre germans.

- Buscar moments per a cada fill/a (atenció individualitzada). És rellevant que busquem moments en el nostre dia a dia per tal de poder passar temps amb ells conjuntament però també per separat per jugar, parlar... en resum, compartir temps de QUALITAT.

- Fomentar l'expressió i el diàleg emocional. Per tal de gestionar les emocions de l'infant, cal que l'ajudem a posar paraules a com se sent.


Com sempre, si ho necessites, no dubtis en contactar amb mi o visita'm al nou Centre Ajutglar Psicologia de Folgueroles (08519).

Ariadna Jutglar Anglada

Psicòloga General Sanitària

Col. 27065

Psicologia on-line. Escriu a ajutglaranglada@gmail.com

Instagram:  @psicologiaajutglar 


Publica un comentari a l'entrada

Comentaris