L’Ajuntament destinarà 150.000 euros en xecs per la ciutadania per invertir al comerç local


El ple municipal va aprovar unànimement destinar 150.000 euros del pressupost a una campanya que permetrà que la ciutadania utilitzi uns xecs per comprar al comerç de proximitat de Vic, una altra nova mesura per reimpulsar l’activitat comercial de la ciutat.

 

La regidora de Promoció econòmica, Ocupació i Comerç, Bet Piella, va explicar que la idea és començar la campanya el mes de març i per això calia modificar el pressupost amb l’objectiu de continuar fent costat al petit comerç de la ciutat. Piella va recordar que la mesura s’acabarà de definir conjuntament amb tots els grups municipals.

 

Per la seva banda, el regidor d’ERC Roger Mas va recalcar que es tractava d’una proposta que havien presentat a l’inici de la pandèmia perquè fos “una ajuda mútua”. Per una banda el comerç es beneficiava dels vals de compra que tenien els veïns i, per l’altra, aquests vals es destinarien a persones que estan en una situació de necessitat com pot ser gent a l’atur o en situació d’ERTO, entre d’altres.

 

En aquesta línia també es va aprovar per unanimitat el Pla Estratègic de Subvencions d’enguany. El Pla és un exercici de transparència que recull els objectius estratègics per entendre a qui es donen les subvencions i en quin marc d'acció estan inclosos, tenint en compte el Pla d’Acció Municipal (PAM).

 

La regidora d'Economia, Núria Homs, va assegurar que es tracta d’una eina que “permet fer les accions amb més coherència i transparència" i concloïa que no és un pla vinculant però “permetrà actuar acord en un dels principals eixos del mandat: la transparència”.

 

El regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va aclarir el seu vot al·legant que aquest pla és imprescindible per un Ajuntament: "Ens hauria agradat que aquest pla hagués arribat abans. Aquesta llei és del 2003, anem 18 anys tard", i afegia que "hauria de servir per acabar amb les subvencions a dit”.

 

Millores en els Centres Cívics

En l'àmbit cultural també es va aprovar per unanimitat el Pla Estratègic dels Centres Cívics de Vic que vol millorar les sinèrgies dels centres cívics amb els barris i les associacions de la ciutat. La regidora de Cultura, Susagna Roura, va recordar que després de 13 anys d’existència s’està treballant per millorar el desenvolupament i les necessitats dels centres cívics “per una major rendibilitat cultural”.

 

Roura va remarcar que es vol incrementar la creació i la producció cultural potenciant les sinergies amb altres associacions i centres de Vic per potenciar les activitats pels diversos públics”.

 

Contractació més àgil en temps de pandèmia

El ple va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic i l’abstenció d’ERC l’agilització de la contractació en contractes menors que hauran de passar per junta de govern. La regidora d’Economia, Núria Homs, va detallar que la modificació permet ser més àgils a l’hora d’adjudicar contractes de fins a 15.000 euros (o de 40.000 euros en cas d’obres) en una situació de pandèmia. Homs va recordar que les noves mesures permetran agilitzar els tràmits de contractació que en cas de no modificar-se poden endarrir-se fins a sis setmanes l’adjudicació i faria més difícil disposar del romanent durant aquest any.

 

Per la seva banda, Maria Balasch, regidora d'ERC, va al·legar que la mesura no els convencia perquè no ajuda a la transparència i “no es la nostra forma de governar”.

 

Des de Capgirem Vic, el regidor Pere Freixa va explicar que la modificació farà que els processos siguin menys estrictes i permetran aprovar despeses sense control i transparència. "Les contractacions no estaran sotmeses a fiscalització prèvia, repercutint en la qualitat de la contractació sota criteris tècnics i es gestionaran directament des d'una instrucció de secretaria", va afegir.

 

Homs va concloure afegint que totes les modificacions estan dins la llei i que des de govern “es confia plenament en el personal tècnic i en la posterior publicació i transparència en el procés d'adjudicació”. “Només volem beneficiar a l'administració", va reblar la regidora d’Economia.

 

Modificacions per millorar la ciutat

 

El Ple va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic la modificació del POUM pensant en les millors de la ciutat i per la ciutadania, com va explicar la regidora d'Uranisme Fabiana Palmero. “Presentem la segona modificació del POUM que no altera l'estructura orgànica de les bases i que han resolen diversos aspectes normatius per adequar-se a la realitat de Vic”, deia Palmero.

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès va al·legar que “hi ha ajustos que es fan per interessos empresarials i que gran part de la modificació es fa pel Polígon Malloles”. “Tenim constància que una empresa ha sol·licitat poder fer més alta la seva estructura”, va afegir.

 

Palmero va remarcar que les modificacions presentades eren molt diverses des de l'ajustament del catàleg de masies fins a millores en espais d'aparcament paisatgístics. A més, també s’adequa la normativa de l'ús de serveis tècnics per a poder fer sortides d'emergències en parcs urbans perquè els edificis del voltant tinguin en regla l'evacuació en cas de necessitat, o es puguin instal·lar ascensors ocupant via pública en aquells edificis que han quedat obsolets a la ciutat”.

 

 A favor de la unitat de la Llengua Catalana als Països Catalans

 

El regidor d’ERC, Josep Lluís Garcia, va defensar la moció en defensa de la unitat de la llengua catalana que va ser aprovada amb l’única abstenció del PSC.

 

Garcia va explicar que era una moció generalitat, i no en clau de ciutat com feien habitualment, proposada per la Plataforma per la Llengua. "Si mirem què és el nostre país, el que estem intentant aconseguir, veure'm que un dels factors claus és la llengua i necessitem que sigui sufocada per la màxima gent possible", aclaria el regidor.

 

La regidora de Capgirem Vic, Susanna Vives, va observar que era trist que s’hagués de presentar la moció quan "l’Ajuntament no reconeix la unitat de la llengua dels Països Catalans, hem hagut d'esmenar manifestos diverses vegades perquè en els seus documents es parla de la comunitat autònoma de Catalunya i no dels Països Catalans".

 

Per la seva banda, la regidora del PSC, Carme Tena, va al·legar que els dialectes existeixen a totes les llengües i que s’havia de de deixar a la ciutadania parlar com decidís en funció de la seva història. Tena va afegir que "el PSC ha defensat i fomentat l'ús de la llengua catalana fins i tot en la clandestinitat i en democràcia". "És una moció electoral", va concloure.

 

"No voler entendre la unitat implica que considerem a la gent inculta perquè encara que no parli la llengua del Principat, els entenem igual. Hi ha diferents formes de parlar català i a part de defensar la unitat de la llengua, hem de defensar l'ús del català en els Països Catalans", va defensar la portaveu de Junts per Catalunya, Susagna Roura.

 

Finalment, el regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia va remarcar: "Quan parlem d'unitat no parlem d'homogeneïtat, no diem que cal parlar a tot arreu. El català es parla de moltes maneres, que és el que fa que sigui una llengua rica. Hem de coordinar esforços en les diferents administracions per defensar el català en totes les seves variants".

 

Al ple també es va aprovar amb les abstencions del PSC i de Capgirem Vic posar a subhasta la parcel·la sobrera situada entre els carrers de Cantonigròs i de l'Esquirol, de la qual l’Ajuntament no en pot tenir rendiment social, perquè se sap que hi ha dos veïns que hi estan interessats i se’n pot treure un rendiment, exposava la regidora d’Urbanisme Fabiana Palmero.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va al·legar que no s’està a favor de vendre el patrimoni i menys amb un import rebaixat un 40%, "veiem una mala previsió en la gestió i en la finalitat de la venda", va afegir.

 

En la mateixa línia el regidor de Capgirem Vic Pere Freixa va detallar que “no hi ha planificació de venda".

 

Durant la mateixa sessió es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem la bonificació del 95% de la liquidació de l'impost de construccions per reformar el control d'infermeria de la segona i la tercera planta de l'Hospital de la Santa Creu de Vic. Pere Freixa, de Capgirem Vic, va defensar la sanitat pública amb un gestió 100% pública perquè “enviar diners cap a la gestió privada dóna privilegis i es barregen interessos en un camp tan essencial com és la sanitat".

 

També es va aprovar per unanimitat mantenir les tarifes del taxi, tant nocturnes com diürnes, durant aquest any.

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris