Vicpuntzero, un equipament cultural i turístic que explica els 2.000 anys d’història de la ciutat.

 


La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha assegurat en la inauguració de Vicpuntzero, que aquest projecte cultural i artístic que explica 2.000 anys d’història de la ciutat “marcarà un horitzó realment important i posarà en valor un patrimoni riquíssim”, del qual se n’ha de fer gaudir no només els vigatans i les vigatanes sinó “tot el conjunt del país”. La consellera ha defensat que valorar el patrimoni “és fer-lo conèixer i estimar-lo”. En la inauguració de Vicpuntzero, la consellera ha estat acompanyada per l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i el diputat delegat de Cultura, Joan Carles Garcia Cañizares. Entre el públic convidat hi havia representants de les diverses institucions que han donat suport al projecte de reconceptualització de l’espai arquitectònic de l’església de la Pietat: des del Bisbat de Vic fins al Patronat d’Estudis Osonencs, passant per la Diputació i el govern de la Generalitat, entre altres.

 

En la seva intervenció, la consellera ha passat per alt el moment actual de restriccions, “però la cultura és segura i a més a més és essencial; la cultura ens ho ha donat tot d’una forma altruista i generosa i hem de retornar-li tot allò que ens ha donat”, ha afirmat. Ponsa ha remarcat que la grandesa d’aquest projecte rau en el fet d’haver nascut d’una suma d’esforços i d’institucions que hi ha participat. En aquest sentit ha manifestat que “els projectes compartits, fets amb aliances, tenen un llarg recorregut”. La consellera ha conclòs les seves paraules assegurant que en situacions complexes com l’actual “és de valents tirar aquest projecte endavant”.

 

Anna Erra ha encetat els parlaments dient que la inauguració de Vicpuntzero és una mostra “que la ciutat continua bategant i que continuem treballant en projectes que ens fan il·lusió”. Per a l’alcaldessa es tracta d’un projecte de ciutat, del qual se n’inaugura la primera fase, que vol ensenyar “els nostres orígens, aquests 2.000 anys d’història”. Erra ha destacat que és “un projecte molt atractiu per a la ciutat i per a tothom que vulgui conèixer d’on venim i cap a on anem”.

 

L’alcaldessa ha fet èmfasi en la feina en xarxa que s’ha fet i ha constatat que hi ha hagut el treball de molta gent i de diverses empreses al darrera, des de l’arquitecte fins al personal de l’Ajuntament de Vic. Erra ha mostrat la seva satisfacció per les ajudes econòmiques que s’han aconseguit per poder dur a terme Vicpuntzero i ha anunciat que “en breu començarem la segona fase”.

 

Des d’aquest mateix cap de setmana s’inicien les jornades de portes obertes que es faran fins al 10 de gener, on el visitant pot endinsar-se en la història a través del jaciment arqueològic o d’una manera didàctica i immersiva amb un vídeo mapping que relata els 2.000 anys de Vic. En aquesta línia, les darreres paraules de l’alcaldessa han estat formulades com a desig: “Que puguem obrir les portes i que hi hagi aquest orgull dels vigatans i de les vigatanes de poder-ho donar a conèixer al món”.

 

García Cañizares ha començat la seva intervenció afirmant que “aquesta ciutat traspua història i cultura per tot arreu, arribar a Vic significa sentir els versos de Verdaguer, la filosofia de Jaume Balmes, pensar en l’Abat Oliba...”. Com a diputat delegat de Cultura ha afirmat que “per a la Diputació és important recuperar espais per al gaudi dels vigatans i de les vigatanes i també de la ciutadania que vol viure la proximitat de la cultura”. García va assegurar que “aquest espai donarà un nou impuls a la ciutat” i ha lloat la tenacitat de tots els promotors per fer-lo realitat.

 

El diputat delegat de Cultura s’ha referit a les èpoques romana, medieval i barroca com a moments en què es vivien situacions complicades, tal com ara la societat n’està vivint una. Per aquesta raó ha dit que “la cultura és essencial per a tot, ens ajuda a viure, a sortir de situacions difícils i a mantenir la capacitat de sobreviure”. La seva intervenció ha acabat amb la reafirmació que “la cultura i el pensament sempre ens fa lliures”.

 

La inauguració ha continuat amb  una visita guiada per l’equipament de la Pietat: la Capella Fonda, la projecció de l’audiovisual sobre els 2.000 anys d’història de la ciutat i la visita al campanar de la Pietat, el punt més alt del centre històric. En ambdós casos acompanyat de les explicacions de Toni Gironès, arquitecte responsable de Vicpuntzero. Per cloure la inauguració s’ha fet una visita a l’exposició “Sert en flames. Les cendres de la segona decoració de la catedral de Vic”, amb Anna Alcubierre, comissària de d’aquesta mostra temporal que es podrà veure fins al juny del 2021.

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris