Vic commemora el Dia Internacional de les persones amb Diversitat Funcional


S’ha preparat una campanya de sensibilització sobre l’impacte de la pandèmia en aquest col·lectiu entorn al 3 de desembre, dia commemoratiu internacional

Per commemorar que el 3 de desembre se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, l’Ajuntament de Vic, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i les entitats sense ànim de lucre que treballen per atendre persones amb diversitat funcional a la ciutat han preparat una campanya de sensibilització entorn de l’impacte de la pandèmia en aquest col·lectiu.

 

Tal com recorda el regidor de Ciutadania, Josep-Ramon Soldevila, el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional busca fomentar els drets i el benestar de les persones que tenen algun tipus de discapacitat per assolir així la participació plena i la igualtat d’oportunitats per i amb les persones que presenten diversitat funcional. Amb la seva celebració es posa en valor el treball diari que desenvolupen les entitats i les institucions amb les persones amb diversitat funcional, així com el compromís per seguir avançant cap a una societat plenament inclusiva i accessible per a tothom.

 

Davant la situació actual i les conseqüents mesures sanitàries per reduir el contacte social i la mobilitat, s’ha preparat una campanya de sensibilització entorn a les dificultats amb les que s’ha hagut d’enfrontar el col·lectiu de persones amb diversitat funcional durant el confinament i la situació actual, unes limitacions que en molts casos ja experimentaven abans de la pandèmia. Amb l’eslògan “A les barreres, imaginació!”, s’han elaborat dos cartells on es mostren dues persones utilitzant una mascareta inclusiva a través de la qual es poden llegir els llavis. Els cartells s’han repartit pels comerços i punts estratègics de la ciutat i als serveis d’atenció de les entitats de diversitat funcional de la ciutat i de l’Ajuntament de Vic.

 

Es tracta d’un model de mascareta accessible creada per la Fundació Dr. Trueta, que gràcies al fet de ser parcialment transparent permet llegir els llavis de la persona que la porta a aquelles persones que presenten dificultats d’oïda, facilitant en gran mesura la seva interacció i comunicació. Aquestes exemplifiquen molt bé la necessitat de buscar solucions imaginatives que permetin millorar les condicions de vida de les persones amb diversitat funcional. Paral·lelament, les entitats que conformen la Taula i el propi Ajuntament faran publicacions a les seves xarxes socials fent ús de les mascaretes i visibilitzant també altres limitacions amb les que han de fer front els seus usuaris i el conjunt de les persones amb diversitat funcional de la ciutat en la seva vida diària.

 

 

Activitats presencials cancel·lades

 

En el marc del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, enguany s’havia organitzat la segona edició de la caminada popular “Fent camí!” per recórrer els entorns de la ciutat de Vic, tal i com es va fer l’any passat. També estava previst utilitzar l’espai del punt de sortida de la caminada per fer una exposició de relats i vivències dels usuaris de les entitats entorn a com havien viscut la pandèmia i els principals reptes que se’ls havien plantejat amb l’objectiu de sensibilitzar al conjunt de la ciutadania. D’altra banda, els Centres Cívics de la ciutat havien d’acollir un Itinerari de Diversitat Funcional en el que s’havien organitzat dues activitats inclusives, concretament una classe de zumba i un taller de risoteràpia.

 

 

Dos anys de Taula d’entitats de diversitat funcional

 

Des del mes de juny de 2018 la ciutat compta amb la Taula d’entitats de diversitat funcional, un espai de trobada entre l’Ajuntament i les entitats sense ànim de lucre que atenen persones amb diversitat funcional per treballar conjuntament per una ciutat més oberta davant la diversitat i que posi al centre el benestar de les persones. La voluntat d’aquesta Taula és identificar quins reptes presenta la ciutat en aquest camp i donar-li resposta conjuntament, a través del treball comunitari i en xarxa.

 

Les activitats entorn el Dia Internacional de les Persones Diversitat Funcional d’enguany han estat organitzades per les següents entitats sense ànim de lucre de la ciutat i de la comarca: ADFO (Associació Diversitat Funcional d'Osona), AFMADO (Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer d'Osona), AFMMO  (Associació de Familiars de Malalts Mentals d'Osona), Agrupació de Sords de Vic i Comarca, Areté, Associació de Pares del Crall, Associació TEA-Asperger d’Osona, Organització Nacional de Cecs Espanyols-Agència Administrativa de l'ONCE a Vic, Osonament, Fundació Sant Tomàs, i la Fundació Humanitària pel Tercer i Quart Món Doctor Trueta.

 



 

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris