Vic commemora el Dia Internacional de les persones amb Diversitat Funcional


S’ha preparat una campanya de sensibilitzaci√≥ sobre l’impacte de la pand√®mia en aquest col·lectiu entorn al 3 de desembre, dia commemoratiu internacional

Per commemorar que el 3 de desembre se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, l’Ajuntament de Vic, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i les entitats sense √†nim de lucre que treballen per atendre persones amb diversitat funcional a la ciutat han preparat una campanya de sensibilitzaci√≥ entorn de l’impacte de la pand√®mia en aquest col·lectiu.

 

Tal com recorda el regidor de Ciutadania, Josep-Ramon Soldevila, el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional busca fomentar els drets i el benestar de les persones que tenen algun tipus de discapacitat per assolir aix√≠ la participaci√≥ plena i la igualtat d’oportunitats per i amb les persones que presenten diversitat funcional. Amb la seva celebraci√≥ es posa en valor el treball diari que desenvolupen les entitats i les institucions amb les persones amb diversitat funcional, aix√≠ com el comprom√≠s per seguir avan√ßant cap a una societat plenament inclusiva i accessible per a tothom.

 

Davant la situaci√≥ actual i les conseq√ľents mesures sanit√†ries per reduir el contacte social i la mobilitat, s’ha preparat una campanya de sensibilitzaci√≥ entorn a les dificultats amb les que s’ha hagut d’enfrontar el col·lectiu de persones amb diversitat funcional durant el confinament i la situaci√≥ actual, unes limitacions que en molts casos ja experimentaven abans de la pand√®mia. Amb l’esl√≤gan “A les barreres, imaginaci√≥!”, s’han elaborat dos cartells on es mostren dues persones utilitzant una mascareta inclusiva a trav√©s de la qual es poden llegir els llavis. Els cartells s’han repartit pels comer√ßos i punts estrat√®gics de la ciutat i als serveis d’atenci√≥ de les entitats de diversitat funcional de la ciutat i de l’Ajuntament de Vic.

 

Es tracta d’un model de mascareta accessible creada per la Fundaci√≥ Dr. Trueta, que gr√†cies al fet de ser parcialment transparent permet llegir els llavis de la persona que la porta a aquelles persones que presenten dificultats d’o√Įda, facilitant en gran mesura la seva interacci√≥ i comunicaci√≥. Aquestes exemplifiquen molt b√© la necessitat de buscar solucions imaginatives que permetin millorar les condicions de vida de les persones amb diversitat funcional. Paral·lelament, les entitats que conformen la Taula i el propi Ajuntament faran publicacions a les seves xarxes socials fent √ļs de les mascaretes i visibilitzant tamb√© altres limitacions amb les que han de fer front els seus usuaris i el conjunt de les persones amb diversitat funcional de la ciutat en la seva vida di√†ria.

 

 

Activitats presencials cancel·lades

 

En el marc del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, enguany s’havia organitzat la segona edici√≥ de la caminada popular “Fent cam√≠!” per rec√≥rrer els entorns de la ciutat de Vic, tal i com es va fer l’any passat. Tamb√© estava previst utilitzar l’espai del punt de sortida de la caminada per fer una exposici√≥ de relats i viv√®ncies dels usuaris de les entitats entorn a com havien viscut la pand√®mia i els principals reptes que se’ls havien plantejat amb l’objectiu de sensibilitzar al conjunt de la ciutadania. D’altra banda, els Centres C√≠vics de la ciutat havien d’acollir un Itinerari de Diversitat Funcional en el que s’havien organitzat dues activitats inclusives, concretament una classe de zumba i un taller de risoter√†pia.

 

 

Dos anys de Taula d’entitats de diversitat funcional

 

Des del mes de juny de 2018 la ciutat compta amb la Taula d’entitats de diversitat funcional, un espai de trobada entre l’Ajuntament i les entitats sense √†nim de lucre que atenen persones amb diversitat funcional per treballar conjuntament per una ciutat m√©s oberta davant la diversitat i que posi al centre el benestar de les persones. La voluntat d’aquesta Taula √©s identificar quins reptes presenta la ciutat en aquest camp i donar-li resposta conjuntament, a trav√©s del treball comunitari i en xarxa.

 

Les activitats entorn el Dia Internacional de les Persones Diversitat Funcional d’enguany han estat organitzades per les seg√ľents entitats sense √†nim de lucre de la ciutat i de la comarca: ADFO (Associaci√≥ Diversitat Funcional d'Osona), AFMADO (Associaci√≥ de Familiars de Malalts d'Alzheimer d'Osona), AFMMO  (Associaci√≥ de Familiars de Malalts Mentals d'Osona), Agrupaci√≥ de Sords de Vic i Comarca, Aret√©, Associaci√≥ de Pares del Crall, Associaci√≥ TEA-Asperger d’Osona, Organitzaci√≥ Nacional de Cecs Espanyols-Ag√®ncia Administrativa de l'ONCE a Vic, Osonament, Fundaci√≥ Sant Tom√†s, i la Fundaci√≥ Humanit√†ria pel Tercer i Quart M√≥n Doctor Trueta.

  

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris