Neix Vicpuntzero, un equipament cultural i turístic que explica els 2.000 anys d’història de Vic


Tres anys després de començar-se a gestar, neix Vicpuntzero, un ambiciós projecte cultural i turístic que condueix a l’origen de la ciutat de Vic. Aquesta gran actuació arquitectònica i museogràfica parteix del punt zero on va néixer Auso i on van començar els 2.000 anys de la nostra era. Vicpuntzero engloba tot el llegat històric format pel Temple Romà i el conjunt de l’església de la Pietat, un espai fins ara buit i tancat, que obrirà portes el proper 20 de desembre i que a la primavera es convertirà definitivament en un nou espai obert a la ciutat i al turisme.

 

La principal actuació de la fase 1 es concentra a la capella fonda de la Pietat, convertida en una capsa tancada que permet viatjar a tres èpoques: la romana, la medieval i la barroca a partir de les pedres però també de la tecnologia audiovisual. Aquesta fase s’ha allargat tres anys i ha tingut un cost d’1.200.000 euros. En aquesta etapa inicial, la Generalitat hi ha contribuït amb el pla de foment de turisme amb 350.000 euros, la mateixa quantitat que hi ha aportat l’Ajuntament de Vic. La Diputació de Barcelona hi ha aportat 80.000 euros i els fons europeus Feder han significat uns 420.000 euros.

 

En la presentació de Vicpuntzero feta avui al migdia l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha explicat que aquest projecte representa “el batec de la ciutat des de fa milers d’anys” i el punt de partida “on comencen els 2.000 anys d’història de la ciutat”. Vicpuntzero vol ser un projecte turístic estratègic tant per a la ciutat com per a la comarca; “volem donar-ho a conèixer el nostre territori, el nostre origen, i donar-hi un gran impuls”, ha comentat l’alcaldessa.

 

“Serà una gran oportunitat per fer un salt turístic i ensenyar aquest patrimoni, amb aquest subsòl tan ric de restes històriques i culturals”, ha remarcat Erra fent al·lusió a les excavacions que s’han fet a l’església de la Pietat i que han permès deixar al descobert diverses sitges romanes, entre altres elements arquitectònics. Fent un pas més endavant, l’alcaldessa ha apuntat que el projecte Vicpuntzero “és l’inici del futur museu històric de la ciutat”.

 

Erra ha recordat que aprofundir en el coneixement de la ciutat és un dels compromisos adquirits per l’equip de govern recollits al Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2019-2023. En aquest sentit, Vicpuntzero també està pensat perquè els veïns i les veïnes de Vic coneguin i estimin els seus orígens, a banda de ser un instrument per promoure i atraure el turisme cultural en el que s’està especialitzant la ciutat.

 

La regidora de Cultura i Turisme, Susagna Roura, ha anunciat que Vicpuntzero obrirà portes el diumenge 20 de desembre i, en la mateixa línia que l’alcaldessa, ha subratllat: “Volem que els vigatans i vigatanes visitin aquest espai i coneguin aquests 2.000 anys d’història”. Roura ha afegit que la intenció és fer un paquet turístic de visita conjuntament amb el Museu Episcopal de Vic (MEV) de cara a la primavera.

 

Un espai obert a la ciutat

 

Vicpuntzero obrirà portes el diumenge 20 de desembre en una sessió fragmentada, a causa de la situació de pandèmia i les mesures de seguretat vigents. L’endemà, el dilluns 21, començaran unes jornades de portes obertes que s’allargaran totes les festes nadalenques fins al 10 de gener. Cada dia, de dilluns a diumenge, excepte per Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any i el dia de Reis, des de les 10 del matí fins a les 7 de la tarda, hi haurà sessions d’una hora per a grups reduïts de 10 persones. Per apuntar-se caldrà fer-ho mitjançant el web de Turisme o directament a l’Oficina de Turisme de Vic (plaça del Pes), trucant al 93 886 20 91 o escrivint a turisme@vic.cat.

 

Després de les jornades de portes obertes, cap a la primavera, Vicpuntzero es convertirà definitivament en un espai obert a la ciutat i al turista, on es podrà gaudir de:

  • La Capella Fonda on ara veiem tres èpoques ben diferenciades (romana, medieval i barroca).
  • Un audiovisual immersiu que explora, mitjançant un recorregut artístic i cultural per la història de Vic, des d’Auso fins a l’actualitat.
  • Una nau central on augmentaran les activitats culturals, sobretot en format d’exposicions i concerts. S’obrirà amb “Sert en Flames. Les cendres de la segona decoració de la catedral de Vic”, una proposta expositiva i artística comissariada per Anna Alcubierre que es podrà veure del 20 de desembre del 2020 al 20 de juny del 2021, amb motiu del 75è aniversari de la mort de l’artista Josep Maria Sert, tal com ha recordat Roura.
  • Un campanar –el punt més alt del centre històric-, far i mirador indiscutible de la ciutat i de la Plana de Vic.

 

Vicpuntzero suma tot l’ideari que ja tenia iniciat l’Illa de la Pietat. Tots els carrers de l’entorn -carrers Sant Sadurní i Cardona i també les places de la Pietat i de l’Estudiant- formen part del projecte. Segons ha explicat la regidora de Cultura i Turisme, els establiments comercials més immediats d’aquesta zona complementen el projecte agafant el protagonisme del bar o cafeteria de Vicpuntzero, el restaurant de Vicpuntzero o la botiga de records de Vicpuntzero. Comercialment s’establirà un nexe i unes sinèrgies comunes dins del mateix projecte.

 

El projecte, dirigit per l’arquitecte Toni Gironès, ha anat a càrrec de l’empresa constructora Construccions d’Aro i la producció museogràfica de l’audiovisual és obra de Wasabi Produccions. L’Ajuntament de Vic ha liderat des del primer moment aquest projecte, que ha comptat amb moltes complicitats, entre elles les del sector privat i turístic de la ciutat, ha destacat Susagna Roura.

 

El cost final del projecte, un cop acabades les dues fases a finals del 2023, serà d’1.850.000 euros, amb les següents aportacions: 700.000 euros dels fons europeus Feder, 680.000 euros de l’Ajuntament de Vic, 350.000 euros del pla de foment de turisme de la Generalitat i 120.000 euros de la Diputació de Barcelona.

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris