La mel, un regal de les abelles


La mel ha estat utilitzada per l'√©sser hum√† des de fa milions d'anys. De fet, Hip√≤crates, considerat pare de la medicina ja la utilitzava per a curar ferides sobre el 10000 aC. Els egipcis tamb√© sabien de les seves bondats, i la utilitzaven en medicina, per a embalsamar als morts i la inclo√Įen entrre els molts aliments que deixaven al costat dels seus difunts perqu√® els acompany√©s en el m√©s enll√†.

Des d’en√ß√†, molts s√≥n els usos que se li han donat a aquesta subst√†ncia natural, viscosa, groguenca i dol√ßa que √©s produ√Įda per les abelles del g√®nere Apis Mellifera a partir del n√®ctar de les flors o de les secrecions de les parts vives d'algunes plantes. I molts tamb√© els beneficis que s'han descobert d'ella mitjan√ßant els diferents estudis cient√≠fics. Aquests s√≥n alguns dels m√©s importants.

1. Regula el sucre en la sang
Malgrat hi ha qui diu que la mel augmenta el sucre, el que fa en realitat √©s regular el seu nivell perqu√® en menjar la mel, la porci√≥ de fructosa permet a la glucosa ser captada pel fetge formant glucogen disponible per a diferents √≤rgans com el cervell, els ronyons, el cor i les c√®l·lules vermelles de la sang.

2. Proporciona energia.
Afavoreix la producci√≥ d'energia, per la seva gran aportaci√≥ de sucres, per la qual cosa ajuda a combatre l'an√®mia. Un 70% d'aquests sucres que cont√©, s√≥n glucosa i fructosa, absorbibles r√†pidament en la mucosa intestinal. Molt recomanable per a nens en etapa escolar, esportistes, persones majors o tots aquells que hagin de realitzar un gran esfor√ß f√≠sic o una gran c√†rrega intel·lectual. Quan a m√©s et trobis cansat o fatigat, menjar mel, et retorna la vitalitat perduda.

3. Facilita el descans
La mel ajudar a relaxar-se i fa agafar el son m√©s f√†cilment, perqu√® el sucre que cont√© segrega insulina, i el tript√≤fan entra en el cervell m√©s r√†pidament.

4. Combat el restrenyiment
La mel es comporta de manera similar a la fibra vegetal, produeix gasos, incrementa la mobilitat intestinal i actua de laxant suau.

5. Millora la funció cerebral
Consumir 20 g de mel al dia durant un temps prolongat, enforteix la memòria de curt termini i millora la concentració.

6. Cura les al·l√®rgies i els refredats
√Čs molt com√ļ prendre-la juntament amb la llet per a ajudar a accelerar la curaci√≥ dels catarros, aix√≠ com alleujar la gola i la tos.

7. √Čs antis√®ptica i antibacteriana.
Est√† cient√≠ficament provat que √©s molt efectiva a l'hora de tractar infeccions i curar ferides, √ļlceres per peu diab√®tic, cicatrius per cirurgia o fins i tot cremades. La propietat que cont√© i que la fa antibacteriana √©s per√≤xid d'hidrogen generat gr√†cies a un enzim produ√Įt per les abelles en recol·lectar el n√®ctar.

8. Hidrata pell i el cabell. Raó per la qual s'inclou en molts productes d'higiene.

9. Ajuda en el Cicle menstrual, regulant els processos hormonals del cos.

10. Estimula el sistema immunològic

11. Millora el reg coronari.

12. Presa amb moderaci√≥ (uns 10 grms/al dia), ajuda a aprimar, ja que si afegim mel en el caf√®, iogurt, t√© o llet, √©s m√©s saludable que el sucre.

13. Cont√© molts minerals com calci, ferro, magnesi, mangan√®s, zinc, f√≤sfor i potassi i una infinitat de vitamines, com la B, C, D i E.

14. √Čs antiinflamat√≤ria.
Fent una mescla de mel, aigua i canyella en pols i aplicada mitjançant un massatge en les zones afectades per l'artritis, redueix notablement el dolor, per les seves propietats antiinflamatòries.

A part de les seves propietats i beneficis per a la salut, la mel tamb√© √©s molt vers√†til a la cuina. Tot i que majorit√†riament es fa servir en les postres, tamb√© s'utilitza molt en salses, guisats, amanides o entrepans.
Per tal que conservi tots els seus nutrients, √©s important consumir-la de forma natural, que no hagi estat sotmesa a escalfaments superiors a 43 graus, pel que hem d'evitar les industrials, ja que mitjan√ßant la pasteuritzaci√≥, si b√© s’evita que cristal·litzi el producte, tamb√© redueix molt la seva qualitat.
Perqu√® es mantingui fresca per m√©s temps, conv√© conservar-la en pots de vidre tancats i lluny de la humitat i la llum.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris