Intel·ligència Emocional


Has sentit a parlar de la Intel·ligència Emocional? Saps reconèixer com et sents i consideres que saps gestionar les emocions del teu dia a dia? Tot seguit, t’expliquem breument en què consisteix aquest concepte.
La Intel·ligència Emocional es defineix com la capacitat que tenen les persones d’identificar i comprendre les seves emocions i aprendre a gestionar-les per poder-ne extreure el màxim benefici possible. És important destacar que no sempre podem escollir allò que ens passa a la vida, però sí que podem decidir quina resposta donem a aquestes situacions.
Aquest concepte tan utilitzat avui en dia per psicòlegs i psicòlogues d’arreu del món, ha estat tractat al llarg del temps per diferents autors i autores, però fa aproximadament 20 anys el concepte d’Intel·ligència Emocional va ser popularitzat pel psicòleg nord-americà Daniel Goleman. Des de llavors, és considerat un element important en relació al benestar de les persones.
Així mateix, hi ha persones que tenen habilitats d’Intel·ligència Emocional més desenvolupada que d’altres, però això no vol dir que no puguem canviar, podem millorar aquestes habilitats de reconeixement i maneig de les mateixes emocions a través d’exercicis d’entrenament mental. Un exercici que proposa l’escriptora i filòsofa Elsa Punset i que podem practicar a casa és el següent:
1. En primer lloc, fes una llista amb tres columnes diferents. En la primera columna, pensa i escriu un record alegre. Tot seguit, afegeix a la segona columna el nom d’una persona que sigui important per a tu. I per últim, en la tercera columna, pensa i escriu un desig que t’agradaria poder dur a terme en un futur pròxim.
2. Un cop la tinguis feta, escull un color que t’agradi i que creguis que representa cadascun dels elements de la teva llista, i associa mentalment cada color amb el record, la persona i el desig que has escrit.
3. Ara fem-ho real, utilitza folis de colors o cartolines, el què tinguis a casa, i retalla tres cercles dels colors que has utilitzat. Tot seguit, relaciona cada cercle amb un dels elements de la llista.
4. Per últim, enganxa els cercles de colors a llocs on els puguis veure tot sovint, i cada vegada que els miris, torna a sentir les emocions agradables que et generen aquests elements.
Amb aquest exercici tan simple, estem començant a entrenar el nostre cervell per tal que pugui generar emocions positives amb més freqüència.
Per acabar, és important poder prendre consciència de la nostra capacitat d’identificació i comprensió de les emocions, preguntar-nos com ens sentim, perquè sentim el que sentim i què en podem fer d’aquesta emoció que ens envaeix. Això ens ajudarà a millorar la percepció que tenim de nosaltres mateixos, les relacions que establim amb els altres i també ens permetrà gestionar les abundants situacions d’estrès que patim en la societat actual.
En definitiva, la Intel·ligència Emocional és una habilitat i això significa que podem aprendre a ser més intel·ligents emocionalment, fet que ens ajudarà a ser una mica més feliços cada dia.

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris