La Unió Esportiva representa la ciutat de Vic



La ciutat de Vic ha sabut manifestar la seva essència de moltes maneres. Una d'aquestes és el futbol a través de la Unió Esportiva de Vic- El club és Unió perquè es va fundar amb la fusió de dues entitats, l'Esbarjo Marià Ausa (fundat l'any 1913) i el Vic Football Club (entitat fundada el 1922).

El futbol havia arribat a la ciutat de Vic a principis del segle XX de la mà dels escocesos que havien establert a Osona les indústries tèxtils que durant dècades van ser un dels pals de paller del creixement econòmic de la comarca. A Vic el futbol es popularitza a la dècada del 1920, però no només hi ha fa el futbol, també el tenis i l'excursionisme i més endavant el bàsquet, als primers anys sempre amb el suport de la UE Vic.

Cal anar una mica enrere per veure que el primer club de la ciutat de Vic es funda l'any 1913, és el Marià Ausa, que és una secció de l'Esbarjo Dominical Marià, que havia estat una creació el bisbe Torres i Bages.

El dia 18 d'octubre de 1922 neix el Vic Football Club, el primer equip que portarà el nom de la ciutat. Si el Marià Ausa tenia una vinculació eclesiàstica i l'integraven sobretot famílies benestants, el Vic FC era més popular.

Després de no reeixir diversos intents de fusió els anys 1924 i 1926, finalment va ser el 1943 quan va nàixer la Unió Esportiva Vic, fruit de la Unió del Marià Ausa i el Vic FC. El club decideix que els colors de la samarreta seran el blanc i el vermell que són els colors de la ciutat.

L'equip jugava al camp del carrer Gallissà, al punt on avui hi ha l'estació d'autobusos i que, aleshores, reunia el camp de futbol i la plaça de braus. La UE Vic va néixer en pla franquisme, en un moment en què el futbol era un esport de masses atesa la reducció de l'oferta lúdica i cultural imposada pel règim dictatorial i per l'església. La UE Vic participa per primer cop en una competició oficial el 1943 al campionat de Primera Categoria Regional B.

Va ser l'any 1953 quan la UE Vic puja a Tercera Divisió; durant una dècada va jugar contra equips històrics i de gran potencial ja aleshores com l'Europa, Sants, Mataró, Badalona, Reus, Manresa, Vilafranca, Tortosa, Olot, Figueres, Palamós...

Un dels noms importants en la història de la UE Vic és el d'Hipòlit Planàs, el president que va potenciar el futbol base. Va ser sota la seva presidència que el club que va fer una campanya per arribar als 1000 socis, cosa que va aconseguir ates que la xifra aconseguida va ser rodona: 1.100 socis.

Durant la presidència de Jordi Casals i de Josep Pladevall el Vic va fer el canvi de camp. Va deixar el terreny de joc del carrer Gallissà per traslladar-se la zona esportiva en el temps que l'alcalde de la ciutat era el recordat Ramon Muntanyà. El nou camp es va inaugurar l'any 1986 amb dos esdeveniments molt importants perquè el Vic va tenir com a rivals els primers equips del RCD Espanyol primer, i dies després del FC Barcelona. Els dos clubs van venir amb els primers equips i els millors jugadors.

El pas del temps va deixar la UE Vic en una situació lluny dels llocs capdavanters que tenia quan es va fundar i fins i tot moltes dècades després, però el club segueixi representant la ciutat. Continua portant el seu nom i no vol renunciar a ser la base on els nens i les nenes es fan joves i els joves i les joves es fan persones jugant a futbol, tot i que l'objectiu és passar-ho bé, tenen l'objectiu de deixar molt enlaire el nom de la ciutat.