Greenpeace ha analitzat 40 productes adquirits en 19 països i ha trobat PFC no nomès en roba, sinó tambè en calçat, tendes de campanya, motxilles, cordes i fins i tot en sacs de dormir. Després que l’organització llancés una campanya internacional on s’exposava aquest fet, les marques han iniciat la recerca per trobar una alternativa a aquestes substàncies. La marca The North Face ha anunciat que treballarà per eliminar els PFC abans del 2020.
Que són els PFC?
Els PFC són substàncies químiques sintètiques perilloses, que porten més de 50 anys utilitzant-se en processos industrials. Un cop alliberats en el medi ambient, alguns PFC es degraden molt lentament, s’expandeixen amb facilitat, romanen en el medi ambient durant molts anys i envaeixen hàbitats i ecosistemes, animals, plantes i fins i tot el cos humà. I és que aquests compostos han estat trobats en alguns dels llocs més remots del planeta i s’ha detectat la seva presència en animals com dofins, al fetge d’óssos polars i fins i tot en la sang humana.
Els PFC s’utilitzen en els equips de muntanya per la seva capacitat de repel·lir l’aigua i el vent. En la major part de les membranes impermeables, incloses les del líder de mercat Gore-Tex, s’utilitzen compostos químics fluorats (PFC), un grup de substàncies químiques sintètiques, per a fer-les impermeables. Alguns d’aquests compostos són susceptibles de danyar la reproducció, afavorir el desenvolupament de tumors i afectar el sistema hormonal.
Alternatives per evitar els PFC
Les alternatives als acabats i revestiments de PFC per a la capa DWR exterior són les ceres, (com ecorepel®), els dendrímers (com Bionic Finish Eco®) i les silicones. Algunes alternatives a les membranes fabricades utilitzant PFC són Sympatex, Paltex o Toray. Algunes marques de material de muntanya o outdoor (per a l’aire lliure) més petites, com Fjällräven, Erm, Pyua, Rotauf i R’ADYS, compten ja amb col·leccions senceres de peces impermeables funcionals sense PFC.
La solució provisional de les grans marques
Algunes marques han apostat per una variant dels PFC de cadena més curta i lliure de PFOA. Aquesta alternativa presenta un millor perfil toxicològic, però només es tracta d’una solució parcial al dilema. Segons la declaració de la marca Mammut: “Molts dels tractaments alternatius presenten una vida útil molt curta. Es desgasten més ràpidament i com a conseqüència, s’han de sotmetre a impregnacions posteriors més freqüents o ser substituïdes més ràpidament.”
Recentment, més de 200 científics de 38 països han signat la DeclaraciÛ de Madrid, que recomana el cessament total de l’ús de PFC, fins i tot els de cadena curta, per a la fabricació de productes de consum.