Vic, capital de la cultura catalana 2016

A l’espera d’un mes exacte de l’espectacle inaugural “Engeguem” de Vic Capital de la Cultura Catalana 2016, s’ha presentat una programació de més de 80 activitats de diferents disciplines artístiques que el púbic podrà gaudir al llarg de tot l’any vinent. La presentació ha comptat amb l’assistència de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela; la regidora de Cultura, Susagna Roura i el coordinador de VICCC 2016, Marc Comas.
Vic agafa el relleu de Vilafranca del Penedès com a Capital de Cultura Catalana que al llarg d’aquest any 2015 ho ha estat. Tal i com ha explicat el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela aquesta iniciativa s’ha portat a terme a ciutats com Banyoles en el seu inici (2004), Lleida, Tarragona, Principat d’Andorra, Perpinyà i aquest any vinent 2016 la ciutat de Vic és l’encarregada de posar de relleu el seu actiu cultural. En aquest sentit Tudela ha exposat que “aquesta distinció donarà a la ciutat una repercussió mediàtica arreu del món”.
Marc Comas, coordinador del VICCC 2016 ha explicat a grans trets algunes de les activitats que es podran veure al llarg de tot l’any vinent a la ciutat de Vic i que a partir d’avui dia 16 de desembre a les 16.00 h es podrà consultar de forma acurada al nou web que s’ha creat www.viccc2016.catComas ha explicat que a dia d’avui hi ha un total de 82 activitats programades però que està previst que es complementin fins arribar al centenar abans d’acabar l’any. L’Ajuntament de Vic, a través de la seva àrea de Cultura porta més d’un any i mig treballant amb el tema i ha buscat la complicitat amb el sector (més de 150 persones implicades) amb l’objectiu de conèixer les seves inquietuds i sensibilitats per tal de configurar la programació complerta i que avui s’ha presentat. L’oferta cultural s’estableix a partir d’un codi de temporalitat i temàtica i d’aquesta manera cada mes de l’any 2016 se centra en una disciplina artística. En aquesta sentit, el mes de gener es concentra tot en l’espectacle inaugural que tindrà lloc el 16 de gener a la plaça Major de Vic, on la dansa aèria, el vídeo mapping i la música prendran protagonisme. El mes de febrer tindrà com a fil conductor la fotografia, omplint d’imatges a espais emblemàtics de la ciutat. El març està dedicat al traç, i on exposicions d’obres de primer nivell es podran visitar a la ciutat de Vic. El mes de abril, les lletres prendran importància i es podran fer visites guiades a espais literaris de la ciutat que normalment no s’hi pot accedir. El mes de maig és el torn del disseny amb un ampli ventall d’exposicions on es mostrarà una radiografia d’aquesta disciplina artística de la ciutat i comarca. Les formes seran les protagonistes del mes de juny donant rellevància a l’escultura i l’arquitectura. El juliol i amb la festa major de la ciutat de fons es dedica a la cultura tradicional i popular. L’agost serà el mes de descans per tornar agafar forces pel mes de setembre que es dedica a la música. En aquest cas es destaca una cantata de 200 alumnes de les escoles de música d’Osona que seran els encarregats de fer el concert de clausura del Mercat de Música de Vic a la plaça Major. El mes d’octubre serà el mes de l’escena, fent una crida als teatres de la ciutat amb l’estrena de produccions pròpies. La part visual serà la protagonista del mes de novembre amb projeccions de documentals, pel·lícules i creacions digitals. I, finalment, el dia 17 de desembre tindrà lloc “apaguem” que comptarà amb un musical de Verdaguer a càrrec d’Obeses. De totes formes la programació tota detallada es podrà consultar a www.viccc2016.cat.
Durant les intervencions, la regidora de Cultura, Susagna Roura ha manifestat que “VICCC 2016 ha de servir per fer arribar a la cultura a tothom, superant les barreres econòmiques i socials”. Roura també ha posat de relleu que enguany Donostia és capital europea de la Cultura i precisament i dins el marc de VICCC 2016 hi hauran accions d’interrelació entre les dues ciutats.
Finalment Anna Erra ha afirmat que com alcaldessa és un orgull que la ciutat esdevingui aquesta capitalitat, ja que compta amb un patrimoni i atributs culturals molt importants. En aquest sentit ha acabat la seva intervenció dedicant unes paraules d’agraïment a tot l’equip de cultura que ha fet i fa possible aquesta iniciativa, així com també de forma especial l’exregidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Joan López i Carol qui va ser el primer que va apostar per aquesta acció.
Nota: a partir d’avui, dia 16 de desembre a les 16.00 h es podrà consultar tota la programació a www.viccc2016.cat