Els nabius, una fruita amb propietats antioxidants

De color exterior blavós/lilós i interior vermellós, els nabius en castellà, ‘arándanos’ són petits fruits silvestres amb excel·lents propietats vitamíniques. A Catalunya es poden trobar en boscos d’alta muntanya, tot i que són més abundants en boscos humits del nord d’Europa. Els trobem a partir de juny i fins a finals d’any.
Habitualment el seu consum és aquí en forma de melmelada, tot i que també es pot consumir en cru, amb una aportació calòrica molt menor i aprofitant al màxim les seves propietats antioxidants. Precisament, el característic color d’aquesta baia és a conseqüència d’uns pigments que es diuen antocians i que tenen una alta acció antioxidant.
L’aigua és un dels principals components dels nabius i la trobem en una proporció del 90 % Resulta una fruita diürètica -com sol passar amb la majoria de fruites- i amb poc poder calòric de 45 calories als 100 grams consumits.
Els nabius són també una fruita molt vitamínica i hi destaca la vitamina C.
La fibra seria un altre dels components dels nabius, un carbohidrat que té la facultat de fer una acció de neteja i de regulació del trànsit intestinal, a més de regular els índex de colesterol.
De minerals, els nabius també en contenen i són especialment presents el


calci, el potassi i el ferro.