“Vic aposta per la Biomassa i la seva fira contribueix a desenvolupar aquest sector de futur”

L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha presentat aquest migdia la 4a Fira de Biomassa Forestal de Catalunya que acollirà el Recinte Firal El Sucre de Vic els dies 19, 20 i 21 de febrer.
Acompanyat pels representants de les institucions que participen en l’organització d’aquesta mostra, l’alcalde ha recordat que la Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya és el primer saló al nostre país dedicat a l’aprofitament energètic d’aquest recurs, i ha destacat que “Vic aposta per la Biomassa i amb la Fira contribueix a desenvolupar aquest sector de futur”. Aquest suport, segons l’alcalde, queda reflectit en una moció aprovada pel consistori l’any 2012 a partir de la qual l’energia utilitzada a les instal·lacions municipals només pot ser biomassa o geotèrmia.
Per la seva part la directora de l’ICAEN (Institut Català d’Energia), Mercè Rius, ha afirmat que la Fira de la Biomassa ha aconseguit posicionar-se i convertir-se en un referent, remarcant el suport que dóna a aquest sector el govern català: “l’aprofitament energètic de la biomassa forestal forma part de les línies programàtiques de la Generalitat i se li dóna suport des de diferents
departaments pels beneficis energètics, ambientals i econòmics que comporta”.
Pel què fa a xifres, el President del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca, ha exposat que, en aquesta comarca, al 2012 el consum energètic procedent de la biomassa per a ús tèrmic era nul, mentre que ara suposa un 8% del total. En aquests moments hi ha 27 instal·lacions de biomassa en 18 ajuntaments d’Osona, i tres projectes en curs. Roca ha destacat que aquestes instal·lacions han gastat 130 mil euros en pèl·let que, en cas d’utilitzar energies fòssils, haguessin suposat 344 mil euros i, per tant, ha quantificat l’estalvi durant aquest anys en 214 mil euros. Roca ha afegit que durant aquest temps s’han creat a Osona 5 empreses de subministrament d’estella i una de pèl·let.
A la presentació també hi ha participat el Subdirector General de Boscos del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Xavier Clopés, el President del Centre Propietat Forestal, Josep Maria de Ribot, el Doctor de la Universitat Autònoma de Barcelona i representant de l’ICTA (Institut Català de Tecnologia Alimentària), Martí Boada, i la regidora de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, Montserrat Rovira.



La Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya comptarà enguany El Recinte amb 99 expositors d’empreses i institucions relacionades amb el sector com distribuïdors de marques de calderes de biomassa i de maquinària diversa, instal·ladors, fabricants, consultors energètics, entre altres. La majoria dels expositors procedeixen de Catalunya, però també n’hi ha d’altres comunitats com Euskadi, Astúries, Madrid, Galícia, i Castella-Lleó. La mostra estarà oberta els dies 19, 20 i 21 de febrer de 10h a 19h.
Les Jornades Tècniques es duran a terme a l’edifici del VIT (Vic Integració Tecnològica), situat al costat del Recinte Firal El Sucre, i consistiran en conferències i presentacions on s’exposaran casos pràctics, i on també s’abordarà l’estat actual de la recerca i innovació en el camp de la biomassa.
La Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya està organitzada per l’Ajuntament de Vic, la Generalitat de Catalunya, a través del Centre de la Propietat Forestal, l’Institut Català d’Energia i la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el Consell Comarcal d’Osona, i compta amb la col·laboració de les quatre diputacions catalanes i el patrocini de Ferrovial Servicios.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris