Es presenta la Bibliografia general de Jacint Verdaguer (1864-2023) d’Àlvar Valls i Roser Carol


Verdaguer Edicions
té el plaer d’anunciar la publicació de la "Bibliografia general de Jacint Verdaguer (1864-2023)", escrita per Àlvar Valls i Roser Carol. Aquesta obra monumental conté més de nou mil referències, oferint un recurs sense parangó per als estudiosos i entusiastes del llegat literari de Verdaguer. Aquesta bibliografia representa un punt d’inflexió significatiu en els estudis verdaguerians, resumint gairebé dues dècades de recerca dedicada per part dels autors.

Punts destacats:

 • La bibliografia és la culminació del gran projecte verdaguerista dels autors, que prèviament van publicar "Verdaguer dia a dia. Cronologia de Jacint Verdaguer (1845-1902)" i la novel·la "Entre l’infern i la glòria" (Àlvar Valls, 2020).

 • Amb un total de 780 pàgines, el volum organitza més de nou mil fitxes bibliogràfiques en 32 seccions temàtiques.

 • La presentació del llibre marcarà l’inici de la Festa Verdaguer 2024, que se celebrarà del 17 de maig al 10 de juny.

 • La publicació suposa un abans i un després en els estudis literaris sobre Verdaguer, concloent gairebé dues dècades de treball dels autors.

Sala de premsa

Folgueroles, 6 de maig de 2024 – Arriba el mes de maig, el mes de Verdaguer. I amb ell, la publicació de la "Bibliografia general de Jacint Verdaguer (1864-2023)". Aquesta obra està a l'altura dels grans tòtems de la literatura, recopilant totes les publicacions sobre la vida i obra del poeta de Folgueroles, siguin seves o facin referència a la seva figura i obra. La publicació d’aquesta bibliografia suposa un abans i un després en els estudis verdaguerians i conclou gairebé dues dècades de treball diligent per part dels autors.

Aquest inventari de les publicacions d’obres del poeta i sobre la seva vida i obra es presentarà a Folgueroles el 17 de maig, coincidint amb el 179è aniversari del seu naixement, en el marc de la Festa Verdaguer. Aquest festival literari anual celebra el llegat de Verdaguer.

Una culminació d’un gran projecte

Aquesta minuciosa bibliografia és la culminació del macroprojecte verdaguerià d’Àlvar Valls i Roser Carol, format per tres obres significatives. La primera és la novel·la "Entre l’infern i la glòria" (Edicions de 1984) d’Àlvar Valls, publicada el 2020, que narra la vida de Verdaguer amb tot detall documentat i que va ser guardonada amb el premi Crexells. La segona obra és "Verdaguer dia a dia. Cronologia de Jacint Verdaguer (1845-1902)", que va inaugurar la col·lecció "Eines" de Verdaguer Edicions el 2023. Ara arriba aquesta bibliografia que documenta tant la vasta obra del poeta com tota la producció literària que l’ha seguit.

Tant la cronologia com la bibliografia són eines essencials per comprendre la vida i obra del poeta. Cadascuna, des de la seva especificitat temàtica, mostra Verdaguer com una figura històrica, un mite, en el context de la seva època i més enllà, com a patrimoni col·lectiu i referent.

Estructura i contingut

En aquesta bibliografia, els autors presenten més de nou mil fitxes bibliogràfiques estructurades en 32 seccions temàtiques, agrupades en dues parts principals: "Obres de Verdaguer" i "Obres sobre Verdaguer". L’objectiu és dotar els estudis verdaguerians d’una eina bibliogràfica àmplia i actualitzada, que alhora és un aparador de la magnitud de la producció de Verdaguer i de la seva extensa recepció, tant dins com fora del nostre país, des del seu temps fins avui.

Biografia i biografisme de Verdaguer

El llibre "Bibliografia general de Jacint Verdaguer (1864-2023)" es presenta acompanyat d’una exposició paral·lela titulada "Biografia i biografisme de Verdaguer", dissenyada per exposar-se a biblioteques. Aquesta exposició destaca Verdaguer com el català més biografiat de tots els temps, mostrant els títols més significatius. Cap altre personatge com ell compta amb tantes biografies – extenses o breus, totals o parcials, documentades o indocumentades, a favor o en contra. La vida del poeta de "L’Atlàntida" ha passat per nombrosos exàmens, recerques i veredictes. Originària del 2015 i renovada ara amb motiu de la publicació del llibre, l’exposició ja està disponible per itinerar.

Festa Verdaguer 2024

L’edició 2024 de la Festa Verdaguer tindrà lloc del 17 de maig al 10 de juny a diversos espais de Folgueroles i Barcelona. Aquest any, el festival literari i d’arrel tradicional ens apropa a Verdaguer a través de noves interpretacions. A part de la presentació de la bibliografia el 17 de maig, destaca la projecció de la pel·lícula "Canigó 1883" d’Albert Naudin, amb tres projeccions – una a Folgueroles i dues al MUHBA Vil·la Joana. També s’han programat mitja dotzena de propostes musicals, entre les quals destaca l’estrena del concert "Un raig de llum en un de tants ulls que no hi veuen", amb Sílvia Bel, Carles Beltran i Natàlia Miró do Nascimento.

Els autors

Roser Carol i Roman (la Bisbal d’Empordà, 1964) és filòloga, professora de català i correctora de textos. Forma part de la plantilla de correctors externs de les publicacions de l’Institut d’Estudis Catalans i és assessora lingüística de la revista "Serra d’Or" i de diverses editorials. Ha exercit com a professora i examinadora del Consorci per a la Normalització Lingüística i de l’Escola d’Administració Pública, i ha impartit conferències, cursos i cicles dins el programa "Conèixer Catalunya" de la Generalitat, entre els quals alguns sobre la vida i obra de Jacint Verdaguer. És coautora, juntament amb Àlvar Valls, de "Verdaguer dia a dia. Cronologia de Jacint Verdaguer (1845-1902)".

Àlvar Valls i Oliva (Barcelona, 1947) és professor de català, corrector de textos i escriptor. Forma part de la plantilla de correctors externs de les publicacions de l’Institut d’Estudis Catalans i és assessor lingüístic de la revista "Serra d’Or". Va ser comissari de l’exposició "Verdaguer pels camins d’Andorra" (2002). Entre les seves publicacions destaca l’estudi toponímic "Pirineu de Verdaguer: Els noms de lloc del poema ‘Canigó’" (2013), diversos articles divulgatius de temàtica verdagueriana i la novel·la "Entre l’infern i la glòria" (2020), biogràfica de Verdaguer, guardonada amb el premi Crexells.

Dades tècniques

 • Col·lecció: Eines

 • Pàgines: 780

 • Format: Rústica amb solapes

 • Publicació: Maig 2024

 • Mides: 24x17 cm

 • Preu: 39,00 €

 • ISBN: 978-84-126165-4-5

Aquesta obra extensa promet ser una eina indispensable per a qualsevol persona interessada en la vida i obra de Jacint Verdaguer, consolidant el seu llegat en la literatura catalana i més enllà.

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris