El 'Reggaeton Be Gone' d'en Roni Bandini: Un invent tecnològic per a silenciar el reggaeton.

Roni Bandini

En els envelats passadissos dels edificis de Barcelona, molts residents es troben immersos en un mar de sorolls, ja sigui escoltant les converses dels veïns, la televisió o la mateixa música que han escoltat en bucle durant mesos. Mentre que, en algunes ocasions, aquests sons es poden tolerar, quan es converteixen en una rutina constant i molesta, la convivència pot esdevenir un autèntic infern.

Aquest era el cas de Roni Bandini, un inventor argentí especialitzat en intel·ligència artificial, que es veia obligat a suportar els ritmes de reggaeton a tot volum que emanaven dels altaveus del seu veí, des de primera hora del matí. Podria haver optat per una conversa civil o fins i tot contrarestar amb música pesada, però Bandini, amb les seves habilitats de programació, va decidir prendre una resolució radical: construir un aparell per a intervenir els altaveus Bluetooth del seu veí.

Inspirat pel dispositiu conegut com a TV-B-Gone, un petit comandament que pot apagar pràcticament totes les televisions, Bandini ha creat el 'Reggaeton Be Gone', una màquina capaç de detectar aquest gènere musical i desconnectar o interferir amb el senyal dels altaveus propers. Aquest artefacte funciona gràcies a una Raspberry Pi, un ordinador de placa única, i la intel·ligència artificial. I per aquells interessats en replicar el seu invent, Bandini ha publicat instruccions detallades sobre com construir-lo a casa.

El procediment per a crear un 'Reggaeton Be Gone' casolà comença amb l'entrenament d'una intel·ligència artificial per a reconèixer els patrons del reggaeton, utilitzant l'aprenentatge automàtic. A continuació, es desenvolupa un model per al sistema operatiu Linux, sota un processador ARM, capaç de reconèixer els patrons musicals específics d'aquest gènere. Un cop el model està preparat, es descarrega a la Raspberry Pi i es connecta a una petita pantalla OLED, que mostra en temps real els processos en curs. Amb això, ja es disposa del propi 'Reggaeton Be Gone'.

Si tot va com ha d'anar, aquest aparell casolà hauria de ser capaç de detectar els patrons del reggaeton i ajustar el volum dels altaveus objectius per reduir-lo gradualment o fins i tot apagar completament la música.

Bandini no és només el creador del 'Reggaeton Be Gone', sinó que també ha desenvolupat altres invencions sorprenents, com una "màquina per fer ploure", inspirada en la tecnologia de Baigorri Velar de finals dels anys vint, i fins i tot ha modificat la seva rentadora per allargar la seva vida útil i afegir funcions divertides.


Reggaeton Be Gone. Inspirat en el vell TV-B-Gone



En una conversa amb Nacho Girón a La Mañana de CNN, Bandini va explicar que el seu invent té com a objectiu intervenir en altaveus aliens que emeten reggaeton. Segons va afirmar, el dispositiu "monitoritza la cançó que està sonant i la compara amb un model d'intel·ligència artificial", i si determina que és reggaeton, "intentarà atacar el parlant des d'on prové". Tot i això, va reconèixer que en les proves realitzades, no va aconseguir desconnectar el parlant del veí, però sí interferir amb el senyal, fent que la música s'escoltés de manera irregular.

Malgrat això, Bandini va assegurar que no té res contra el reggaeton en particular i que entén l'atractiu d'aquest gènere musical. No obstant això, va destacar la importància de respectar els horaris i els límits de volum, ja que "alguna cosa inherent al reggaeton fa que la gent vulgui escoltar-lo a un volum més alt del normal".

Amb el 'Reggaeton Be Gone', Bandini ofereix una solució innovadora per als amants del silenci, demostrant que la tecnologia pot ser utilitzada de manera creativa per a millorar la convivència en entorns urbans sorollosos.
Publica un comentari a l'entrada

Comentaris