Un simple anàlisi de sang per detectar l'Alzheimer



Un avanç científic prometedor ha sorgit en la lluita contra l'Alzheimer: un senzill anàlisi de sang podria tenir la capacitat de detectar aquesta malaltia de manera precoç, amb una precisió comparable a les tècniques de neuroimatge o les anàlisis de líquid cefalorraquidi. La recerca, publicada recentment a la prestigiosa revista científica JAMA Neurology i destacada per La Vanguardia, revela un nou horitzó en la identificació primerenca d'aquesta forma de demència.

Aquest tipus de prova no només podria revolucionar la detecció primerenca de l'Alzheimer, sinó que també permetria identificar els pacients que podrien beneficiar-se dels nous tractaments destinats a frenar la seva progressió. S'espera que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) aprovi dos d'aquests tractaments aquest any: el lecanemab i el donanemab, segons informa La Vanguardia.

Fins ara, el diagnòstic de l'Alzheimer s'ha basat principalment en tècniques com la neuroimatge PET o l'anàlisi del líquid cefaloraquidi, ambdues amb limitacions significatives, especialment la segona, que és invasiva. La introducció d'un anàlisi de sang com a mètode de diagnòstic representaria un canvi fonamental en aquest panorama.

Aquesta nova prova se centra a analitzar els nivells de la proteïna p-tau217 a la sang, que s'acumula de manera anòmala al cervell de persones amb Alzheimer. Els resultats de la investigació mostren que la fiabilitat d'aquest test és comparable a les tècniques de diagnòstic existents, i el més notable és que podria detectar la malaltia fins i tot abans que apareguin els primers símptomes.

"Ara falta implementar-lo perquè arribi als pacients", assenyala Alberto Lleó, neuròleg de l'hospital de Sant Pau a Barcelona i coautor de la investigació, destacant el següent pas crucial en aquest avanç mèdic. Es preveu que en una fase inicial, aquesta prova s'utilitzi en persones que ja presenten símptomes, marcant una fita en la lluita contra aquesta malaltia neurodegenerativa que afecta milions de persones arreu del món.

Aquest avanç ofereix esperança als afectats per l'Alzheimer i les seves famílies, en oferir la possibilitat d'un diagnòstic més precoç i, per tant, oportunitats d'intervenció més efectives. Sens dubte, aquest nou mètode de detecció representa un pas significatiu endavant en la comprensió i el tractament de l'Alzheimer.

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris