Deu anys de la Universitat de Vic. Un balanç positiu i internacionalització destacada

UVIC- UCC www.uvic.cat


El 30 de gener del 2014, es va formalitzar un acord al Parlament de Catalunya que va donar origen a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Aquesta fusió va ser el resultat de la col·laboració entre la Fundació Universitària Balmes, titular de la Universitat de Vic, i la Fundació Universitària del Bages. Ara, després de deu anys, la universitat fa un balanç "molt positiu" d'aquesta unió.


Segons Jordi Baiget, director general de la Fundació Universitària Balmes, durant aquests deu anys, el nombre d'alumnes ha experimentat un increment del 26,8%, arribant a un total de 19.302 estudiants. A més, l'oferta acadèmica s'ha ampliat de 65 a 71 titulacions. També s'ha destacat l'augment del personal docent i investigador en un 102%, l'expansió dels grups de recerca, i la consecució de reconeixement internacional.


Abans de la federació universitària, el curs 2014-2015 tenia 15.223 estudiants. En els últims deu anys, aquesta xifra ha crescut un 26,8%, assolint els 19.302 estudiants. En el cas dels estudiants de formació oficial, com ara graus, màsters universitaris i doctorats, el repunt ha estat significatiu, passant de 7.311 a 10.723 el curs passat, un augment del 46,6%.


Pel que fa al personal docent i investigador (PDI), en el curs 2014-2015 hi havia 804 professionals, mentre que en el curs 2022-2023, la xifra va créixer fins a 1.631. El personal d'administració i serveis (PAS) també ha augmentat, passant de 297 a 585 persones. Els investigadors vinculats als grups de recerca de la UVic-UCC han crescut un 168,6% en deu anys, arribant a 548 el curs passat.


Respecte a la procedència dels estudiants, és destacable la presència d'alumnes de les comarques dels campus -Osona, el Bages, el Solsonès, el Lluçanès, l'Anoia, el Moianès, el Berguedà, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat Nord o el Vallès Oriental-. Així, la UVic-UCC ha jugat un paper rellevant en retenir i captar talent a aquest territori, com afirma Jordi Baiget.


D'acord amb Antoni Llobet, director general de la Fundació Universitària del Bages, les reticències inicials i els dubtes sobre l'acord entre les dues fundacions s'han superat amb èxit. Més enllà de les xifres, destaquen que la federació ha consolidat i estructurat l'oferta acadèmica en àrees com la salut, l'educació o l'empresa.


La UVic-UCC ha consolidat la seva posició com una universitat "amb mirada i vocació internacional". L'entrada al The World University Ranking el 2022, situant-se a la franja 501-600 del global, és un reconeixement a aquesta vocació internacional. Jordi Baiget subratlla la importància d'estar als primers llocs dels rànquings, ja que això "obre moltes portes" i és un signe que les coses es fan bé.


Una fita destacada de la federació ha estat la creació de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FEESS) el 2015, que ha donat suport a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. La FEESS ha contribuït a reforçar la presència territorial dels estudis de medicina amb dues unitats docents a Vic i Manresa, graduant la primera promoció de metges al juliol de 2023.


L'acord que va donar origen a la UVic-UCC va començar a prendre forma l'any 2012, amb converses entre la FUBalmes i la FUBages. Després de dos anys, les dues fundacions van signar un contracte el 30 de gener de 2014, marcant l'inici d'aquest projecte pioner al país. Actualment, la UVic-UCC està formada per quatre fundacions i es distribueix en quatre campus i dues seus, consolidant la seva presència en diversos municipis de Catalunya.


Per commemorar els deu anys d'aquesta federació, la universitat planeja tres actes especials, amb una audiència al Parlament el 30 de gener, un acte institucional a Manresa el 2 de febrer, i un acte al campus de Vic el 8 de febrer. Aquests actes celebren l'èxit i els assoliments de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya en aquests deu anys d'existència.

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris