REVISTA DE VIC JUNY 106 'Carrer de l'Albergueria'

evista-de-Vic-Juny-2023-PORTADA

L'Albergueria de Vic és un edifici ubicat a Vic, que antigament funcionava com a hospital per a pobres i transeünts. Es té constància de la seva existència des del segle XVII, però es creu que ja estava en funcionament al segle X, segons es pot deduir del decret de restauració de la canònica vigatana del 957. 


LLEGEIX EN FORMAT DIGITAL LA REVISTA DE VIC CLICANT AQUÍ O CLICANT LA IMATGE


Les excavacions arqueològiques realitzades entre els anys 1990 i 1994 van revelar restes d'ocupació durant l'època romana, incloent-hi dos grans carreus d'aquesta època trobats a l'angle nord-oest de la sala romànica. L'edifici original de l'albergueria consta d'una gran sala rectangular amb una volta de canó que s'ha conservat fins avui.


LLEGEIX EN FORMAT DIGITAL LA REVISTA DE VIC CLICANT AQUÍ O CLICANT LA IMATGE


Segons E. Junyent, l'albergueria ja existia l'any 1064, però el document més completament documentat és del 1080, quan el bisbe Berenguer Sunifred de Lluçà va donar a Guillem Ramon de Taradell una residència prop del riu Mèder i de l'església de Sant Pere. Aquest lloc havia de ser per al cànon hospitaler de Vic, encarregat de dirigir l'albergueria, un edifici amb funcions tant residencials com hospitalàries. Durant els segles XIV i XV, va ser la residència de l'abat del monestir de l'Estany, una figura estretament vinculada amb la canònica vigatana, ja que tenia un seient al cor i es feia càrrec de les cerimònies litúrgiques en absència dels bisbes.


LLEGEIX EN FORMAT DIGITAL LA REVISTA DE VIC CLICANT AQUÍ O CLICANT LA IMATGE

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris