REVISTA DE VIC MAIG 105 'EL CALL DELS JUEUS'

Copia-de-Revista-de-Vic-Maig-2023


Des de 1231, alguns jueus i jueves principalment de Barcelona i Girona feien negocis a Vic. Però les veritables pioneres de la comunitat jueva de Vic van ser dues germanes gironines, Regina Cabrita i Goig, que des de la dècada de 1240 es van establir a Vic amb els seus marits i fills. 


LLEGEIX EN FORMAT DIGITAL LA REVISTA DE VIC CLICANT AQUÍ O CLICANT LA IMATGE


Aquestes famĂ­lies realitzaven de forma conjunta l’activitat mĂŠs lucrativa del moment: el prĂŠstec. Deixaven diners i espècies a totes les classes socials, però molt especialment als pagesos, petites quantitats i de retorn rĂ pid. Prestaven igualment al bisbe, al senyor de Montcada, a mercaders i a artesans.


LLEGEIX EN FORMAT DIGITAL LA REVISTA DE VIC CLICANT AQUÍ O CLICANT LA IMATGEEl call, que tenia com a carrer principal el d’en Guiu, que uneix la plaça de la Pietat amb la plaça Mont-Rodon. Recentment s’ha pogut demostrar que en aquest carrer hi havia la sinagoga, centre neurĂ lgic de la comunitat, i que molt possiblement hi havia uns banys rituals o micvĂŠ… I això que hi ha molt poques sinagogues localitzades, i que nomĂŠs es conserven quatre banys jueus medievals a tot Europa! TambĂŠ s’ha localitzat un forat de mezuzĂ  a l’edifici de l’Albergueria, d’una pedra reaprofitada. La mezuzĂ  ĂŠs un estoig amb uns versets escrits en un pergamĂ­, incrustat en un forat a la part superior dreta de la dreta, i quan es treu, queda un forat cilĂ­ndric: ĂŠs un testimoni que hi havia una casa jueva. Encara no sabem, però, on enterraven els seus morts, perquè les notĂ­cies del cementiri sĂłn de 1327. Justament del fossar jueu n’ha quedat l’Ăşnic topònim que recorda el pas dels jueus per Vic, on actualment hi ha l’Hospital Universitari de Vic: el Puig del Jueus.


LLEGEIX EN FORMAT DIGITAL LA REVISTA DE VIC CLICANT AQUÍ O CLICANT LA IMATGE


La comunitat jueva de Vic va desaparèixer el 1391, però ha deixat un llegat que cal conèixer i reivindicar.

Font: UVIC 

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris