REVISTA DE VIC MAIG 105 'EL CALL DELS JUEUS'

Copia-de-Revista-de-Vic-Maig-2023


Des de 1231, alguns jueus i jueves principalment de Barcelona i Girona feien negocis a Vic. Però les veritables pioneres de la comunitat jueva de Vic van ser dues germanes gironines, Regina Cabrita i Goig, que des de la dècada de 1240 es van establir a Vic amb els seus marits i fills. 


LLEGEIX EN FORMAT DIGITAL LA REVISTA DE VIC CLICANT AQUÍ O CLICANT LA IMATGE


Aquestes famílies realitzaven de forma conjunta l’activitat més lucrativa del moment: el préstec. Deixaven diners i espècies a totes les classes socials, però molt especialment als pagesos, petites quantitats i de retorn ràpid. Prestaven igualment al bisbe, al senyor de Montcada, a mercaders i a artesans.


LLEGEIX EN FORMAT DIGITAL LA REVISTA DE VIC CLICANT AQUÍ O CLICANT LA IMATGE



El call, que tenia com a carrer principal el d’en Guiu, que uneix la plaça de la Pietat amb la plaça Mont-Rodon. Recentment s’ha pogut demostrar que en aquest carrer hi havia la sinagoga, centre neuràlgic de la comunitat, i que molt possiblement hi havia uns banys rituals o micvé… I això que hi ha molt poques sinagogues localitzades, i que només es conserven quatre banys jueus medievals a tot Europa! També s’ha localitzat un forat de mezuzà a l’edifici de l’Albergueria, d’una pedra reaprofitada. La mezuzà és un estoig amb uns versets escrits en un pergamí, incrustat en un forat a la part superior dreta de la dreta, i quan es treu, queda un forat cilíndric: és un testimoni que hi havia una casa jueva. Encara no sabem, però, on enterraven els seus morts, perquè les notícies del cementiri són de 1327. Justament del fossar jueu n’ha quedat l’únic topònim que recorda el pas dels jueus per Vic, on actualment hi ha l’Hospital Universitari de Vic: el Puig del Jueus.


LLEGEIX EN FORMAT DIGITAL LA REVISTA DE VIC CLICANT AQUÍ O CLICANT LA IMATGE


La comunitat jueva de Vic va desaparèixer el 1391, però ha deixat un llegat que cal conèixer i reivindicar.

Font: UVIC 

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris